Connect with us

Byhistorie

Jessheimdager i nedtonet versjon

Avatar

Published

on

50 år med kjærlighet i sentrum blir noe mer nedtonet enn ønsket i år. Men forelskelsen og Jessheimdagene lever videre.

Det er drøyt 50 år siden Barry Matheson og Sverre Knutsen sendte brev til Ullensaker kommune. Der ba de pent om at tomten ved siden av rådhuset – der kulturhuset er plassert i dag – kunne brukes til “liflig handel”, konserter og liv og røre for store og små. Ullensaker kommune sa ja, og det luktet folkefest og kyllingvinger i Jessheim sentrum fra 1970 til 1985.

Samler folket

For mange innfødte er det sterke minner knyttet til disse årene med festdager i sentrum. Og Barry Matheson sørget at de til enhver tid mest populære artistene sto på scenen på Jessheim. Jessheimdagene har til alle tider samlet oss som bor her. Og folkefesten i sentrum er en slags avslutning på sommerferien – en siste hyggestund med lave skuldre før hverdagen er over oss.

En betraktning om Jessheimdagenes betydning her:

https://jessheimpuls.no/jp/2018/08/09/derfor-er-jessheimdagene-et-begrep-og-tradisjon/

Barry Matheson

Jessheimdagene gikk i dvale i perioden 1985 til 1999. Da tok blant andre Jimmy Joccumsen og Tore Kværner sats og lanserte det som er blitt Jessheimdagene i moderne tid.

Mye av fundamentet fra Barrys tid ble tatt med videre, og Jessheimdagene har til alle tider vært en kombinasjon av handel, kultur, folkefest og en måte å heie på seg selv som sted.

Da var det passende at den aller første Jessheimprisen ble tildelt Jessheims tøffeste mann Barry Matheson i 2002. Det var en gest Barry selv satte stor pris på.

Barry Matheson gikk bort i februar i år. Minneordet i Jessheimpuls – samt en tekst om Barrys uvirkelige og innholdsrike liv – finner du her:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/03/05/den-toffeste-manageren-i-himmelen/

Stemmeløs general

Men – og det er umulig å glemme for dem som har opplevd det – vi erindrer også festgeneral Kjetil Uhlens heroiske kamp for å beholde stemmen fordi han var konferansier og impressario fra hovedscenen i flere år. Uhlen gikk alltid hardt og offensivt ut i volum og stemmeprakt, men han hadde en tendens til å glemme at Jessheimdagene varte 10 dager da han hadde jobben som “førstestemme” under Jessheimdagene.

 

Det foregikk en del veddemål i forkant av folkefesten. Hvor lenge – alternativt hvor kort tid – ville stemmen til festgeneralen vare i år. De fleste satset på to dager, så oddsen var ganske lav. Det stemte som regel at Uhlen var stemmeløs relativt tidlig. Blir det sagt.

GENERAL: Kjetil Uhlen.

Heder og ære

Tradisjonen med tildeling av Jessheimprisen er alltid spennende, og i 2019 var det musiker og ildsjel Frode Larsen som fikk prisen. Den vanligvis så fattede Larsen så ut som om han hadde fått månen i hodet da det gikk opp for ham at det han som skulle få prisen. Og det var en tydelig rørt Frode som tasset opp på scenen under fjorårets åpning.

https://jessheimpuls.no/jp/2019/08/08/musikkmotoren-hedret-med-pris/

Prisvinnere – som alle får et portrett av seg selv som Egil Nyhus har tegnet – er:

 • 2002: Barry Matheson – tidligere drivkraft Jessheimdagene og en bastion i norsk musikkbransje siden 1960-tallet
 • 2003: Kåre Syltevik – Aktiv motstandsmann under krigen, rektor ved Jessheim videregående skole og pådriver for eldrekafeen på Jessheim
 • 2004: Diaz – gjorde som rikskjent rapper Jessheim kjent for alle. Jessheimpatriot inn til beinet.
 • 2005: Kari Engebretsen – sterkt engasjert og en ildsjel i Røde Kors i en årrekke
 • 2006: Yngve Nyjordet – profilert leder og ildsjel i Ull/Kisa i en årrekke
 • 2007: ingen pris utdelt
 • 2008: Knut Korsmo – mangeårig forretningsmann, aktiv i handelsstandsforeningen og gårdeier i Jessheim sentrum
 • 2009: Harald & Tore Kværner – hovedpådrivere og ressurspersoner innen handel, kultur og byutvikling på Jessheim
 • 2010: ingen pris utdelt
 • 2011: Jimmy Joccumsen – sentral i utviklingen av Jessheimdagene i ny form samt andre prosjekter i brytningspunktet der handel møter kultur
 • 2012: Egil Nyhus – kjent avistegner og illustratør. Lager også karikaturtegningene som er Jessheimprisen. Portrettet av Egil Nyhus ble tegnet av Jessheim-kunstner “Rote-Rune” Stangeland
 • 2013: Erik Prøsch – sterkt engasjement i dugnadsarbeid og i korpsmiljøet. Aktiv i utviklingen av Jessheim sentrum og torget midt i byen
 • 2014: Lise Lotte Bergland – Mangeårig senterleder på Jessheim storsenter som har bidratt sterkt til utbyggingen og utviklingen av senteret. Et stort hjerte for Jessheim som sted
 • 2015: Harald Espelund – folkekjær ordfører som ga den posisjonen et sus av borgermester. Alltid tilgjengelig, til stede ved begivenheter
 • 2016: Marit Lødemel – populær kultursjef i Ullensaker gjennom mange år. Ryddig, engasjert, kunnskapsrik og selv aktiv i kulturlivet
 • 2017: ingen pris utdelt
 • 2018: Erling Werner Ruud – Et vandrende leksikon som kunne alt om Jessheim. Aktiv i handelsstanden og aktiv da Fakkelsenteret ble etablert mot slutten av 60-tallet
 • 2019: Frode Larsen – Mangeårig innsats for Jessheimdagene og andre kulturarrangementer. En musikalsk legende lokalt.

Årets festdager

Hva så med folkefest i sentrum nå i 2020, situasjonen tatt i betraktning?

– Det er smittevernhensyn som legger premissene i år, og med økende fare for smitte så legges det ikke opp til veldig mye annet enn konserter og visse andre aktiviteter, sier senterleder Line Gustavsen til Jessheimpuls.

Jessheim storsenter har hyret inn Ull/Kisa håndball som kommer til å stå ved 10 innganger til senteret for å øke smittevernhensynet i enda større grad.

– Vi tar den biten veldig på alvor, sier Gustavsen.

Sommerens konserter i regi av Yess Alive har vært en suksess. Konsertserien evalueres i disse dager, men det er i hvert fall et Jessheim torg som er innkjørt når konsertene fra i kveld (onsdag) og til og med søndag sparkes i gang.

Amund Maarud

Onsdag kveld er det en spillesugen Amund Maarud som kommer til Jessheim med countryrockbandet Lucky Lips. Den konserten starter 19.10.

Deretter blir det konsert med Knut Reiersrud og – for anledningen – et lokalt band bestående av Vetle Larsen, Stian Haslie og Petter Barg.

Billetter til alle konsertene finner du HER

Dette er de andre konsertene:

 • Torsdag 13. august: Sigvart Dagland
 • Fredag 14. august: Löv – trio med blant andre Martin Halla (vinneren av den aller første utgaven av The Voice) og tidligere medlemmer av Highasakite
 • Lørdag 15. august: Oslo Ess: Konserten 19.00 er utsolgt, men det er lagt ut billetter til ekstrakonsert samme kveld

For andre programposter og aktiviteter kan du gå inn på JESSHEIMDAGENE.NO

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.