Connect with us

Byutvikling

Nytt ungdomssted er banebrytende i Norge

Avatar

Published

on

Det nye treffstedet for ungdom i Jessheim sentrum er banebrytende når det kommer til bruk av frivilligheten som finnes i lokalmiljøet.

I dag åpner Atlas dørene for aller første gang. Med det går det offisielle startskuddet for det aller første ungdomsstedet i Norge som spiller på ressursene til ungdommen samt den nye frivilligheten som Ullensaker kommune vil være avhengig av i årene som kommer.

– Jeg tror dette kan bli lagt merke til i kommune-Norge, sier rådmann Rune Hallingstad til Jessheimpuls noen dager før Atlas åpner dørene til “den nye tiden” og den nye måten å tenke drift og samspill på.

– Hvordan da?

– Det er en annerledes måte å tenke ressursbruk på; dette prosjektet er en liten test – eller et lite pilotprosjekt – der de unges ressurser og engasjement er viktige, der frivillighetens ressurser og kompetanse er særdeles viktig og der kommunens ressurser er og tilrettelegging er med og bidrar på best mulig måte, sier rådmannen.

SMILER: Han er lutter smil når han snakker om hvordan ungdomsstedet Atlas er tenkt organisert og drevet, rådmann Rune Hallingstad. Ny tankegang rundt frivillighet er noe av essensen i nytenkningen.

Unge med på laget

– Uten de frivillige så blir det ingen drift av Atlas, det er så enkelt som det, sier Fredrik Sørensen. Han og kulturarbeider Arnfinn H. Algarheim har jobbet intenst med å få lokalene klare til dagens åpning, og en sen kveld rett før helgen ble kunsten på fasaden ferdig også.

– Dra oss litt gjennom prosessen som gjør Atlas til et unikt prosjekt, Fredrik?

– Det har vært jobbet lenge i kommunen med å involvere frivillige og de unge i det som skulle bli, men før kommunevalget i fjor skjøt dette fart, sier Fredrik Sørensen, en ung mann med noe annerledes tanker rundt hva ressurser er – og hvor ressurser finnes.

400 kvadratmeter ble stilt til disposisjon, og unge Sørensen gikk ut i Jessheim sentrum for å hente ungdommer til en workshop der ideer og behov skulle ned på papiret.

– Kunnskap og gode krefter finnes ikke bare på skolen. Det er mange ressurser blant unge folk, og det er mange unge som vil bidra hvis de får muligheten til det, sier Fredrik.

BANEBRYTENDE: Vi håper dette prosjektet vil bli lagt merke til rundt om i kommune-Norge. Det er i hvert fall en ny måte å tenke ressursbruk, sier Arnfinn H. Alagarheim.

Frivillig gull

Men det er ikke nok med unge folks engasjement. En kulturkafé eller et tilholdssted for unge mennesker trenger voksne som kan bidra til at stedet blir trygt, kreativt og levende.

Det er her frivilligheten og innbyggerinvolvering kommer til syne. Tidligere personalsjef i Ullensaker kommune Anne Berit Steen Andersen er en av Jessheims mest aktive pensjonister, og hun har stilt seg og sin kompetanse til disposisjon. På den måten er sjansene særdeles gode for potten av frivillige voksne (unge voksne og eldre voksne) vil bli stor nok til at kompetansen på forskjellige områder er lett tilgjengelig.

– Vi har 15 frivillige på plass allerede, men behovet for flere vil alltid være der, sier Fredrik Sørensen.

– Hva slags kompetanse ser dere etter blant de frivillige?

– Hva er det vi ikke ser etter, vil jeg heller spørre, er svaret.

For tanken er den at hvis noen unge vil lære seg å sy, så finnes den kompetansen blant de frivillige. Og sånn er det med tegning, trening, matlaging og så videre.

STUDIO: Lydstudio er en av aktivitetene Atlas kan tilby. Det er også frivillig kompetanse som kan bistå den som måtte være interessert i å lære meg om dette universet.

Fellesskapet

Og det er dette som er litt av tankegangen for den nye frivilligheten som nevnes i planverk og politiske saker. Skal Ullensaker kommune stå sterkt rustet – være seg som lokalsamfunn og økonomisk – så er det en dyd av nødvendighet å spille på lag med frivilligheten og den kompetansen som finnes blant folk.

– Og det er dette jeg mener vi får til med Atlas, sier rådmann Hallingstad.

– Det er – så vidt vi vet – ingen kommuner i Norge som har lagt opp til innbyggerinvolvering på denne måten. Sånn sett er dette et banebrytende prosjekt, sier kulturarbeider Arnfinn Algarheim.

– Og i dag åpner dere dørene. Hva gjenstår?

– Det er tre rom som skal fylles med aktivitet og tilbud, men dette skal ungdommene sjøl få bestemme hva skal være, sier Fredrik Sørensen.

– Vi har jobbet tett opp mot dem som gikk i 10. klasse tidligere, og nå skal vi har workshops og samtaler med dem som skal begynne i 10. klasse. Atlas skal ikke være et statisk sted. Det skal leve i takt med ungdommene er opptatt av eller ønsker seg, legger han til.

– Men rammeverket vil hele tiden være at dette skal være et fristed – selvsagt med regler for at alle skal være trygge og trives her – med kafé og kulturaktiviteter som grunnmur, sier Arnfinn Algarheim.

I GANG: Dette er den aller første kvitteringen som er skrevet ut i kafeen på ungdomsstedet Atlas. En liten milepæl for miljøterapeut Vilde Semb og de andre.

Spenstig program

Rett utenfor døren til ungdomslokalene Atlas ligger rådhushagen, en bortgjemt liten perle. Her ønsker Sørensen og Algarheim seg konserter og annet. Råhushagen er for fin til å stå ubrukt.

– Men dette får bli til litt underveis. Det viktige er at vi nå  er i gang, sier kulturduoen, som sier at Atlas kommer til å holde åpent mandag, onsdag og fredag hver uke fra 15.00 til 21.00.

Fakta Atlas

  • Atlas er et sted for ungdom mellom 15-20 år (fra 10. klasse)
  • Atlas skal være fritt for press og stress og du kan komme som du er!
  • Her kan du være med på ulike aktiviteter som f.eks: Sceneformidling, oppleve konserter, være med på workshops, gjøre lekser, foto, mulighet for arbeidstrening
  • Det er egen kafé der du som ung kan hygge deg, enten du kjøper noe eller har med matpakke
  • Politikerne bestemte i 2019 at en ny møteplass skulle åpnes for ungdom i Ullensaker kommune. Nå skjer det!
  • Budsjettet er på 1,5 millioner kroner@
  • Mye er basert på frivillighet
  • Denne modellen er helt nye måte å tenke frivillighet på i Norge
  • Atlas er lokalisert i 1. etasje på rådhuset i Jessheim sentrum (egen inngang fra baksiden mot Jessheim kirke.)

Dette er programmet for åpningsuka:

MANDAG 10. AUGUST
15:00 – Velkommen! Dørene åpner.
15:15 – Offisiell åpning m/ Amalie Søberg (Leder av ungdomsrådet), Ordfører mm.
15:45 – Kake og kaffe
16:00 – DJ Tobias Severinsen står for musikk utover kvelden!
17:00 – Vi griller – gratis grillmat
19:00 – Konsert med Amanda Delara!
19:40 – Vi holder åpent til klokken 21.00. Her er det rom for å slappe av, spille spill/shuffleboard, eller kjøpe deg noe godt i kafeen vår.
21:00 – Takk for i dag! Velkommen tilbake til Atlas på onsdag.

Det vil arrangeres shuffleboardkonkurranse med premier!

ONSDAG 12. AUGUST
15:00 – Dørene åpner!
18:00 – UKM – Unge talenter innvier scenen! Elise og Marib konferansierer
Program:
Isold Hekla
Sander feat. Lisa
Amalie vaara Søberg
Drivhus
Flaming Youth
21:00 – Takk for i dag! Velkommen tilbake til Atlas på fredag

FREDAG 14. AUGUST
15:00 – Dørene åpner!
18:00 Flaming Youth releasekonsert !
21:00 – Takk for i dag, ses på mandag!

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.