Connect with us

Folk

Kulturen åpner 2021 med et brak

Avatar

Published

on

Ullensaker-kulturen åpner 2021 med et kjempeløft av kurs og aktiviteter. Vår kommune er en av få som fikk friske kulturkroner fra Kulturdepartementet.

Det var høsten 2020 at departementet og Kulturtanken utlyste friske midler til inkluderingstiltak innen kultur, og i Ullensaker kulturråd var de ikke sene med å kaste seg over tastaturet for å søke fra denne potten. Det ble napp, og 200.000 statlige kroner er nå en del av potten som skal til for å dra gang en spennende kursrekke.

MED PÅ LAGET: Ullensaker kulturråd og leder Rolf Baardseth var på ballen da det bydde seg en mulighet til å søke statlige midler til inkluderingstiltak på kulturfronten. Her er Baardseth under Yess Alive sommeren 2020.

– Vi er ekstra glade for å være blant de 55 utvalgte til å motta støtte til prosjektet “Ullensaker åpner opp”. Dette er en fin fortsettelse på aktiviteter som fokuserer på å inkludere ungdom, sier Ullensaker kulturråds Rolf Baardseth.

Det er kulturrådet lokalt som leder prosjektet, og det gjennomføres i tett samarbeid med Ullensaker kulturskole, Atlas kulturarena og Ullensaker bibliotek.

Fire kurs

Kulturskolerektor Live Rosenvinge Jackson kan fortelle Jessheimpuls at det jobbes med å få på plass fire kurs som har som intensjon å styrke kunnskap og kompetanse innen:

  • Lyd og lydproduksjon til konserter og forestillinger
  • Produksjonsskole der man lærer å lage egne produksjoner
  • Kurs i låtskriving og slampoesi – hvordan gå fra ide til papir og fra papir til scene
  • Kurs i musikkproduksjon, miksing og studioarbeid – slik skapes musikk i et studio

– Vi gleder oss veldig til å kunne tilby disse aktivitetene. Som gammel festivalprodusent er apparatet rundt kunsten like appellerende og fascinerende som kunstformene selv, sier Rosenvinge Jackson.

– Jeg ser fram til å se flere oppdage den magiske verdenen, og jeg håper at vi med denne kursrekken kan bidra til å rekruttere flere til den delen av produskjoner som ikke foregår på scenen.

Kursene er gratis.

Les også:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/06/18/kulturskole-med-harete-mal/

Samarbeid

– Intensive greier?

– Vi tenker oss varighet opp mot et år, med faste treff der praktiske arbeid i form av små og større arrangementer blir en del av kurset, sier kulturskolerektoren.

Dette prosjektet vil fungere slik at kulturrådet og kulturskolen samarbeider med og hyrer inn leverandører av kulturaktiviteter; det kan være kunstnere, pedagoger og teknisk fagkompetanse.

– På den måten ønsker vi å bidra til at dette prosjektet gjødsler og gir engasjerende oppgaver til en næring som er sterkt påvirket av koronaepidemien, sier kulturrådsleder Baardseth.

Løfterik start

2021 begynner altså med et solid påfyll i rekken av gratis aktiviteter for ungdom i Ullensaker, og fellesnevneren for disse aktivitetene er at de gir en vei inn til kunst og kultur via apparatet rundt selve kulturaktiviteten.

– Det er lydteknikere og lydteknikere og dem som sørger for at produksjoner faktisk ser dagens lys som blir løftet fram. Disse personene er særdeles viktige hvis kultur skal vises fram, sier Rosenvinge Jackson, som understreker viktigheten av å ha et tilbud til dem som ikke nødvendigvis ønsker å stå på en scene eller vise fram et kunstuttrykk.

– Det er mange som foretrekker en plass bak scenen, og vi håper å kunne få tak i kommende kulturprodusenter, lydfolk og lysfolk ved å tilby disse kursene.

https://jessheimpuls.no/jp/2020/08/26/kulturskolen-med-utvidet-kapasitet/

Samspill

Live Rosenvinge Jacksons første år som kulturskolerektor ble brukt til å jobbe med å synliggjøre hva kulturskolen er og hva kulturskolen kan tilby.

– Vi føler at vi kom et godt stykke på vei, men i 2021 tenker vi at stikkordet skal være “samspill”, sier hun.

– Du må forklare litt nærmere?

– Vi har innført flere gruppetimer som en del av tilbudet til kulturskolen, og vi har fortsatt noen ledige plasser til gruppeundervisningen i sirkus, breaking, jazz, YouTube-moves, visuell kunst, teater og kor, sier Live.

– I musikkgjengen i kulturskolen har vi nå etablert lydstudio for opptak samt en jazzgruppe. Og vi har styrket band og strykeorkesteret vårt med prosjektmidler. Og – sist men ikke minst – så driver noen av lærerne nå og drodler rundt etablering av lærerband. Dette håper vi kan bidra til mer samspill og en styrket kulturskole som sosial arena, fortsetter hun.

– Samspill gjennomsyrer mye av tenkningen deres, med andre ord?

– Det og intensjonen om å fortsette med å spille på lag med andre aktører – næringslivet, profesjonelle kunstnere og arrangementer i Ullensaker. Sammen. spiller vi hverandre sterke!

Les mer og søk om plass HER

– Når tenker dere oppstart av de fire kursene i prosjektet “Ullensaker åpner seg”?

– Vi håper å kunne være i gang til vinterferien, og jeg setter stor pris på hjelp til å spre ordet om både disse kursene og de øvrige tilbudene kulturskolen har!

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.