Connect with us

Folk

Lær om annerledes bevaring

Avatar

Published

on

Ullensaker Hagelag inviterer til en kveld der vi kan lære om fermentering, som kort fortalt er en måte å ta vare på grønnsaker samt suverent når det kommer til forebyggende helse.

Fermentering er litt i tiden, og det er nettopp dette Ullensaker Hagelag griper tak når de i morgen kveld inviterer folk til Frivilligsentralens lokaler i Sagabyen.

Dit kommer Odd B. Hauge, som har drevet med hage som hobby de siste 40 årene. Hauge er pasjonert opptatt av jordforbedring, dyrking i pallekarmer og – som han skal fortelle mer om når han besøker Jessheim – fermentering av grønnsaker.

Hva er så fermentering?

Fermentering er veldig enkelt forklart når mat har gått gjennom en gjæringsprosess, hvor karbohydrater som sukker og stivelse brytes langsomt ned, og organiske syrer, som melkesyre, produseres samtidig.

Hvordan fermenterer man?

Det skal den godeste Odd B. Hauge forklare i tydelige og entusiastiske ordlag, men kort fortalt er prosessen som følger:

“Alt du gjør er å kutte opp noen grønnsaker, ha de over i en glasskrukke, fylle den opp med vann, ha i litt salt og la den stå på kjøkkenbenken over noen dager. Dette er selvfølgelig veldig kort forklart, men veldig mye verre er det ikke.”

Hauge har bedrevet fermentering siden 2015, og du får garantert mye kunnskap om dette hvis du tar turen til hagelagets kveld i Pakkhuset fra 18.45 til 21.00.

Det koster 50 kroner, noe som dekker enkel servering. I tillegg blir det loddsalg med fine premier.

Og husk Hauges motto: Aldri for sent i livet å spise fermentert mat!

Eller som en annen fermeteringsentusiat pleier å si: bevare meg vel!

Vel møtt, er hilsenen fra hagelaget.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.