Connect with us

Abonnenter

Global kulturfest midt i byen

Avatar

Published

on

Kulturfestivalen “Global Gathering” I Jessheim by får oppmerksomhet ut over kommunegrensen. Foran oss ligger dager med kulturbidrag fra alle verdenshjørner.

Det hele startet som en liten kultursammenkomst for flere nasjonaliteter for noen år siden, men siden den spede begynnelse har “Global Gathering Festival” begynt å vokse seg ganske stor og potent.

Årets program er spekket med kvalitetskultur fra mange land, og flere og flere kulturaktører og organisasjoner melder seg til tjeneste år for år. Og åpningen er i kveld klokka 18.00, med påfølgende foredrag i biblioteket 19.00.

Der stiller TV2-journalisten Kadafi Zaman for å snakke om sin oppvekstbok “Den norske drømmen”.

Overrasket

KUNSTNERISK LEDER: Petter Barg (t.h.) er kunstnerisk leder for den fargesprakende festivalen. Her med Øystein Johnsen i forkant av en annen festival.

– Jeg er positivt overrasket over at festivalen gjør seg bemerket så raskt som den har gjort, sier kunstnerisk leder Petter Barg til Jessheimpuls. Barg har vært en av dem som har holdt i trådene siden den første festivalen, og han registrerer at “Global Gathering” er blitt kjent i flere internasjonale miljøer i Ullensaker.

– Festivalen vokser for hvert år, noe årets program er et eksempel på, sier Barg.

SE PROGRAMMET HER

Variert plakat

På årets plakat står kunst, film, forelesninger, workshops og et rikholdig program fra scenen fra onsdag til og med lørdag.

Den offisielle åpningen av festivalen foregår i galleriet i Jessheim sentrum.

Kultursjef Jon Henrik Solhei foretar den offisielle åpningen 18.00 onsdag. Men vi må innrømme at vi denne gangen har større forventninger til utstillingen i galleriet under denne festivalen.

Under tittelen “Hva er Jessheim for meg” vil publikum få et innblikk i hva unge folk, innflyttere fra andre land samt kunstnere som bor i Ullensaker synes om hjemstedet sitt. Det er alltid interessant informasjon å ta med seg videre i utviklingen av byen vår.

Tråkle sammen et samfunn

– Ideen bak denne utstillingen er å bidra til å tråkle sammen et samfunn for alle som bor her; altså for dem som alltid har bodd her og folk som nylig har flyttet hit, sier initiativtaker Hanne-May Sevendal i Ullensaker kunstforening.

REISEN TIL JESSHEIM: Omar fra Fontenehuset klargjør til åpningen sammen med Mostafa, Hanne-May og Samira. De tre sistnevnte skal snakke om reisen som førte dem til Jessheim by. 

Hun kan berette at det blir både visuell kunst og performance. Det er kunstnere fra maleklubben i kunstforeningen som bidrar med bilder med motiver fra Ullensaker, og det er kunstnere fra ungdomshuset Atlas samt representanter fra Fontenehuset Ullensaker som bidrar med innslag.

Under åpningen blir det også en mini-konsert ved samiske Georg Buljo Trio.

Matboder

– Hva kan du så si om programmet for øvrig, kunstnerisk leder Barg?

– I år blir det igjen matboder med smaksopplevelser fra mange verdenshjørner, og det er flere interessante foredrag i regi av biblioteket gjennom disse dagene.

Den multikulturelle lørdagen byr blant annet på musikk fra Brasil, norsk folkemusikk og norsk folkedans, serbisk dans, jazz med inspirasjon fra Cuba, klassisk musikk og annet i en herlig blanding.

Og så kommer Stian Carstensen og Romkameratene for å spille i Jessheim by. Bandet regnes for å bestå av det ypperste Balkan har å by på, i tillegg til et par halvgærne nordmenn, som Carstensen selv uttrykker det.

Åpning i kveld i galleriet. Så fortsetter det hele tre dager til ende.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.