Connect with us

Helgepuls

Mørk sommer i lys lue

Avatar

Published

on

SOMMERPULS/KOMMENTAR

2020 ga oss sommeren vi fylte full tank og manøvrerte gjennom dagene i dorgefart. 

Så ble det ikke tindebestigelser og dykk blant akvariefisker i år heller. Men vi fikk nesten startet en gammel innenbordsmotor, og vi så 100 år med bondehistorie stå i lys lue og forsvinne i løpet av ganske få minutter ute på Borgen. Samtidig som et kaldt mørke senker seg mer og mer over et USA vi forstår mindre og mindre av.

GAMMEL MOTOR: Den gamle og trofaste motoren fra 1978 var nesten villig til å bli med og dra lasset. Men den var like lunefull som sommeren. Vi beveget oss ved hjelp av moderne påhengsmotor. Kanskje neste år er øyeblikket den gamle sliter skal få nytt liv og skinne igjen?

Et gammelt hus fra 1920 sto og vaklet på fundamentet. Kun råte og ekkoet av gamle historier og noen trommesoloer hang igjen i veggene, i tillegg til en poster av 90-tallsikonet Pamela Anderson.

Det gamle huset fungerte også som øvingsrom for ikke veldig lenge siden. Det var på den tiden det var hockeysveis og Van Halen som ledet an i motebildet.

NYERE HISTORIE: Et hus fra 1920, en modell med storhetstid på 90-tallet og – bak – ny korntørker på et gårdsbruk som utvikles videre. Det er 100 år mellom hus og korntørker.

Bak huset er nye korntørker i ferd med å reise seg. Og i det flammene slår gjennom taket på det gamle huset, så slår det oss at dette er et bilde på framskritt, forgjengelighet og gammel historie som forsvinner for å bli erstattet av nye kapitler. Inntrykket forsterkes når vi finner igjen huset i et bilde fra samme sted i 1936.

GAMMEL HISTORIE: Det gamle huset fra 1920 i bakgrunnen på dette bildet. Framskrittet kommer, men historien er viktig å ta med seg videre. Foto: Digitalt Museum

2020 er også sommeren der folk skulle utforske Norge som turistland. Vi har sett bildene, og vi har hørt lovordene og rungende hurra for naturen.

Men det har vært relativt taust rundt det faktum at en hel nasjon nå har erfart at slappe vafler og sveler er vår tids gullbarrer og valuta langs norske landeveier?

Kanskje oppdagelsen av en vaffel til nesten 100 spenn (eller mer?) er at prisen for en konsertbillett på Yess Alive i Jessheim sentrum framstår som ganske edruelig når man sammenligner de to – altså billett og vaffel?

Mye annet har vært rart denne sommeren; Liverpool FC er seriemester i England for første gang på 30 år (var det ikke noe sånt), og vi sender en tanke til “Arnie” og de andre som for andre gang på relativt kort tid opplever at ørkenvandringen er over når det kommer til å hente trofeer hjem til Anfield Road i Liverpool.

Jeg er imponert over patriotismen og lojaliteten til Liverpool-fansen. Måtte vi samles om Jessheim i samme antall og med samme entusiasme i tiden som kommer!

TÅLMODIGHET: Supporterne til Liverpool har ventet lenge på ligagull og trofeer. I fjor opplevde “Arnie” at laget hans vant Champions League. I år vant Liverpool Premier League. 

Det kanskje aller mest pussige var å se vår mann Bjarne sitte på konsert. Så har vært tilfelle gjennom konsertserien Yess Alive gjennom sommeren. Smittevernhensyn og sittekonserter har satt liten eller ingen stopper for konsertgleden til Bjarne, men å se ham sitte på konsert har hørt til sjeldenhetene før koronasommeren 2020.

BJARNE: Bjarne har vært et fast syn gjennom sommerkonsertene i Jessheim sentrum. Det må være litt rart for han å sitte ned og høre på, for han står aller helst foran scenen. 

Nå er vi på andre siden av sommeren. Hverdagen venter på oss, selv om vi ikke helt vet hvordan dagene blir i tiden som kommer.

Det eneste vi veit er at de er forgjengelige og at de kommer til å rase av gårde.

Det handler vel egentlig om å gjøre det beste ut av dem.

Og kanskje kjøpe seg vaffeljern.

God helg videre.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.