Connect with us

Abonnenter

Personstemmene er inne

Avatar

Published

on

Valgprotokollen er signert, og kommunevalget 2023 er over. Personstemmene til representantene er også interessant lesning.

Klokken 10.00 satte valgstyret seg ned for å gjennomgå valget, gjennomføringen samt skriver under protokollen.

Hvem som får flertall den neste perioden er gitt. Det vil slå ned som et jordskjelv hvis det ikke blir Høyre (10 mandater), Fremskrittspartiet (14 mandater) og Kristelig Folkeparti (1 mandat) som regjerer sammen, eventuelt med samarbeidspartnere som banker på døren.

Disse tre partiene har rent flertall i kommunestyret, som består av 45 representanter. Nevnte trio har 25 mandater seg imellom, og den nye opposisjonen får 20 mandat (eller færre hvis noen henger seg på de blå, noe som sannsynligvis ikke skjer).

Slik endte det:

Populær type

Personstemmene ble offentliggjort i formiddag, og det er Fremskrittspartiets Ståle Lien Hansen som er den soleklare vinneren når det kommer til personlig stemmesanking.

– Et godt signal å få, sier Lien Hansen til Jessheimpuls onsdag formiddag.

Det er ingen hemmelighet at tidligere ordfører – og Liens partikollega i Frp – Tom Staahle har ventet spent på personstemmene for å se hvor høyt han kunne klatre på lista.

  • Personstemmer er antall kryss man får fra velgerne som stemmer på partiet til representanten
  • Slengere er stemmer til en person fra velgere som stemmer på andre partier enn det “slengeren” representerer

Staahle sto på 42. plass – nederst – på hos Frp før valget, og han klatret med sine 579 personstemmer og 34 såkalte slengere opp på 7. plass på partiets liste. Han er med det inne i kommunestyret, og sannsynligheten er stor for at han blir leder for et utvalg de neste fire årene.

Ståle Lien Hansen fikk 1.222 personstemmer og 32 slengere, og det er dette signalet ordførerkandidaten til Frp setter stor pris på. En eventuell “popularitetskonkurranse” internt i partiet er med dette resultatet lagt død.

Den av ordførerkandidatene som fikk flest slengere var Venstres Thorbjørn Merkesdal med 44 slengere.

Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud fikk 40 slengere.

Fullstendig liste lenger ned i teksten. 

PERSONSTEMMER: Begge sanket mange personstemmer, men ordførerkandidat Ståle Lien Hansen fikk nesten dobbelt så mange som partikollega Tom Staahle. Sistnevnte klatret fra plass 42 til sjuendeplass på partiets liste, og Staahle er med det inne i kommunestyret. Kanskje også som leder av et utvalg?

Her er listen (vilkårlig rekkefølge) over hvem som er inne i kommunestyret (to kryss ved navnet) samt vararepresentanter (ett kryss ved navnet) etter valget:

Høyre

Arbeiderpartiet

Sosialistisk Venstreparti

Kristelig Folkeparti

Miljøpartiet De Grønne

Senterpartiet

Rødt

Fremskrittspartiet

Venstre

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.