Connect with us

Byhistorie

Rolf setter farge på Jessheim

Avatar

Published

on

Rolf Hørsandlien Olsen må sies å sette farge på Jessheim med sin relativt ferske hobby. Han fargelegger fotografier de fleste av oss kun har sett i svart-hvitt.

Bilder fra Jessheim i tidligere tider er populært der ute i cyberspace. Mange har et nostalgisk forhold til det lille stedet Jessheim en gang var.

Og for Rolf H. Olsen har det blitt en kjær hobby å sitte i Koppom – et lite sted to mil utenfor Charlottenberg – og fargelegge bilder.

“FARGEKLATTEN”: Rolf H. Olsen fargelegger gamle bilder fra Jessheim. Og det de gamle fotografiene skifter karakter og står fram som mer levende på et vis. 

– Jeg bruker et par hjelpemidler i form av dataprogrammer. Men noen av disse bildene fargelegger jeg for hånd etter beste evne, sier den utflyttede mogreiningen til Jessheimpuls.

Skjønn og råd

– Hvordan lander du på ferdig fargelagt resultat?

– Det er litt vanskelig, for det finnes ingen fargebilder å gå ut fra. Det blir litt på skjønn for å prøve å få det så riktig som mulig. Det tror jeg faktisk at jeg har klart på flere av motivene.

– Men jeg får også innspill fra den eldre garde, sier fargeklatten fra Koppom og Mogreina.

GAMLEBYEN: Området som blir omtalt som den ekte gamlebyen på Jessheim. Dette er i området Allergot ungdomsskole. Bildet er fra 120. Det brune bygget er Svea pensjonat. Til venstre ser vi det gamle hotellet, og det hvite bygget til høyre er det gamle kommunehuset. 

Furuseth og Kværner

Husker du denne?

Slakteri midt i byen

– Din relasjon og dine bånd til Jessheim?

– Min far var i sin tid slakter hos Furuseth og Kværner, så jeg tråkket mine barnesko og min ungdomstid på Jessheim.

– Jessheim var nærmeste stedet der det var butikker som hadde det meste.

– Jeg jobbet ett år på Jessheim, som hjelpemann på Martin Kopperuds godsrute. Om helgene – da vi fikk bil og førerkort – så var Jessheim stedet der vi traff venner og kjente.

SLAKTER: Bjørn H. Olsens far jobbet som slakter både hos Furuseth og Kværner. Dette er Kværners kjøttforretning i Storgata. Bildet er fra 1926.

Husker du denne?

Markerer 100 år med handelshistorie

Restaurert bilder

– Interessen for foto og denne type sysler da, Rolf?

– Jeg har restaurert gamle bilder. Tidligere var det mest familiebilder.

1945: Milorg foran og tyskerne i bakgrunnen. Det var skjør våpenhvile i Jessheim sentrum da krigen var slutt. bygget i bakgrunnen står der Aurskog sparebank holder til i dag.

Les gjerne denne:

Da freden kom til Jessheim

Fortsatt bånd

– Fortsatt bånd til Jessheim?

– Joda, jeg kjenner en del folk i min aldersgruppe, men det er mange innflyttere som er kommet til også. Søsteren min bor fortsatt der.

– Hvis jeg skal tvinge det til å velge et favorittbilde fra Jessheim?

– Favorittbildet er nok det fra “Varpet”, altså krysset der Trondheimsvegen møter Gardermovegen (hovedbildet i denne teksten, red.anm.).

– Og det der vi ser i fra enden på storgata og nedover. Med M Furulund først til høyre. Jeg har fargelagt to nesten identiske fra den retningen.

STORGATA: Storgata på Jessheim. Bygget lengst til høyre huser Peppe’s i dag. Det neste bygget huser Bowler’s. Bak hekken til venstre ser vi bygget der det nye tyrkiske spisestedet har åpnet. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.