Connect with us

Abonnenter

Siste dag på post

Avatar

Published

on

Ordfører Eyvind J. Schumacher har i dag sin siste fulle arbeidsdag som ordfører. Han avslutter en periode på fire år som vil gå inn i historien som helt ekstraordinære. 

Han er nesten ferdig med å rydde seg ut av hjørnekontoret på rådhuset, Arbeiderpartiets førerhund og Ullensakers ansikt utad.

– Husker du hva du tenkte på denne tiden for fire år siden?

– Det var selvfølgelig en stor omveltning i livet mitt, men dette kom kanskje ikke så overraskende på meg som folk kanskje tror, sier Schumacher og viser til nasjonale tendenser i tiden før kommunevalget – at vinden blåste i retning av et skifte hvis man så på nasjonale prognoser.

Plutselig sjef

Mer overraskende var det kanskje for den avtroppende ordfører at han midt i perioden før valget i 2019 ble sittende som gruppeleder for Ullensaker Ap da Janka Holstad takket for seg og flyttet fra Ullensaker.

– Da satt du plutselig øverst ved Ap-bordet?

– Akkurat det var en stor overgang og et stort ansvar, og jeg er glad for at jeg hadde god støtte av min mentor Arne Arnesen gjennom de to siste årene i opposisjon, sier Schumacher inne på det som begynner å bli et sterilt kontor på rådhuset. Onsdag morgen flytter nye krefter inn. Da inntar Ståle Lien Hansen hjørnerommet.

FØRSTE DAG: Slik så påtroppende ordfører og varaordfører ut 08.00 den første offisielle arbeidsdagen som høvdinger for den nye politiske posisjonen i 2019. Eyvind Schumacher og Lars Halvor Stokstad Oserud visste lite om hvor spesielle de neste fire årene ville bli da de fikk nye nøkkelkort.

I sjokk

Det er grunn til å tro av Eyvind Schumacher har rett når han sier at vi muligens ikke kommer til å se en lignende politisk periode som den vi har vært gjennom de siste fire årene; pandemien og alt den inneholdt av usikkerhet, kriseberedskap og et lokalsamfunn som ble tvunget i kne på grunn av restriksjoner og annet samt at situasjonen ute i verden ga Ullensaker kommune utfordringer og ansvar som vertskommunen til hovedflyplassen – ikke minst etter at Russland angrep Ukraina og sendte mange mennesker på flukt.

Absurd

– Det var egentlig en helt absurd situasjon da jeg plutselig sto på Gardermoen med nasjonal eksponering fra media og skulle forklare hvordan vi skulle håndtere pandemien her i Ullensaker. Det var bratt læringskurve, sier Schumacher.

ALVOR: Det var mange bilder med en alvorlig Eyvind J. Schumacher under pandemien. En ekstraordinær tid vil trolig aldri vil oppleve som verden og lokalsamfunn igjen?

– Hvordan var det å skulle håndtere lokal politikk samtidig som vi så reportasjer på Dagsrevyen der de bar vekk kister med døde på grunn av pandemien?

– Nå er det egentlig litt vanskelig å tenke på hvor dramatisk og uoversiktlig situasjonen egentlig var. Vi hadde ikke opplevde noe lignende. Ingen hadde opplevd noe sånt som dette. Og jeg ser egentlig på denne perioden på fire år som to perioder der jeg har vært ordfører: før og etter pandemien.

Schumacher reflekterer også over hvor annerledes det var å skulle lede Ullensaker kommune – altså for alle de folkevalgte – gjennom digitale møter over en lang periode.

– Det var veldig rart ikke å kunne møtes til fysiske møter over en så lang periode. Men vi kom etter hvert inn i en rytme der også, sier Schumacher.

– Gode bygrep

BYBILDE: Avtroppende ordfører Eyvind Schumacher og påtroppende ordfører Ståle Lien Hansen avbildet våren 2023. Byen reiser seg, og trolig blir det få avvik fra den kursen som er staket ut i planer og vedtak. 

– Hvis du nå skal se tilbake på konkret politikk lokalt gjennom disse fire årene, hva sier du da?

– Jeg er takknemlig for at jeg har fått den unike oppgaven med å være ordfører i Ullensaker, og jeg er stolt av mye av det vi har oppnådd.

– Det har vært mye rundt byutvikling?

– Jeg føler at vi har klart å ta noen grep når det gjelder utviklingen av byen; det er kommet et sterkere fokus på kvalitet i de prosjektene vi ønsker å slippe gjennom, noe jeg igjen mener utjevner konkurransefortrinnene for dem som er seriøse og ønsker god kvalitet på det de vil bygge her.

FIN DEL AV JOBBEN: Å klippe snorer er synonymt med å treffer mennesker, og det er noe av det fineste med å være ordfører, sier Eyvind H. Schumacher. Her avbildet i fin stil under snorklippingen av bruktkonseptet Nesten ny tidligere i vår. 

– Vi har rett og slett større krav til kvalitet nå, sier Schumacher.

– Og så har vi klart å få nødvendig fokus på velferdstjenester, legger han til.

Se videointervju fra “Schumachers Plass” her:

Ugjort

– Hva har du ugjort når du nå pakker vekk ordførerkjedet og ditt parti – og de rødgrønne – igjen blir et opposisjonsparti?

– I det første budsjett vi la fram – altså i 2019 – så lå sykehjem på Kløfta langt framme. Men så kom pandemien og stjal fokus fra den prosessen, noe som igjen gjorde at sykehjem på Kløfta egentlig er tre år forsinket. Det gjør at vi må kjøpe sykehjemsplasser.

– Det andre jeg føler det er en del ugjort er kultursporet. Vi har en dyktig kulturavdeling som får til mye og jobber hardt – litt på tross av den politiske satsingen på feltet.

Leste du denne?

Kultur-Ullensaker halser etter

– Jeg håper vi kan satse mer på kultur i årene som kommer, for i mine øyne er det å investere i kultur det samme som investere i den byen vi ønsker å ha i framtiden, sier Schumacher og viser blant annet til behovet for flere kulturflater.

SPENT: Det var en spent Eyvind J. Schumacher som inntok ordførerkontoret i oktober i 2019. Jeg er takknemlig over å ha fått være ordfører, sier han i oktober 2023.

Vekst gir rom

– Har du lært noe rent personlig i løpet av disse årene som ordfører?

– Jeg har lært veldig mye om lokalsamfunnet vårt, og jeg har møtt mange mennesker som driver med ting jeg ikke var klar over at vi hadde i Ullensaker. Noe av det fineste med jobben har vært å møte folk, sier Schumacher.

– Når det gjelder veksten, så var det interessant å lese den næringsanalysen som konkluderer med at den åpner for mange muligheter. Vi er mange nok i Ullensaker til at det vil generere videre vekst i næringslivet.

Les mer om analysen og funnene her:

Jessheim ligner større byer

Endringer

Et politisk skifte vil automatisk føre til endret kurs og nye grep. De så vi i 2019, og det vil vi se når de borgerlige igjen inntar maktens korridorer på rådhuset.

– Er det noe du frykter i kjølvannet av et politisk skifte igjen?

– Det er tverrpolitisk enighet om mange av de store linjene for Ullensaker – skole, helse og grepene innen byutvikling. Mye er godt forankret i planer som er behandlet politisk, selv om det nok blir noe som får en annen tilnærming.

– Og for din del, blir det færre dager i dress i årene som kommer?

– Jeg tror jeg med sikkerhet kan si ja til det.

Sier avtroppende ordfører Eyvind J. Schumacher, som tirsdag leder sitt aller siste kommunestyremøte.

– Landet ny jobb?

– Jeg har vært i noen jobbintervjuer, men ingenting er avklart. Jeg begynner med å ta litt ferie etter tirsdagen.

ADJØ: Nå sier ordfører Schumacher adjø til jobben som ordfører. Klubba legges til side og det sivile liv venter. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.