Connect with us

Konsert

Sjelden fugl åpner konsertmåneden mars

Avatar

Published

on

Anton Ruud er artisten alle musikerne som er opptatt av tekster har omfavnet. Nå gjenstår det bare at alle andre får øynene opp for fenomenet fra Harestua. 

– Det er smigrende at folk jeg ser opp til som tekstforfattere liker det jeg gjør, men det er nesten ingen andre som veit om meg, sier Anton Ruud til Jessheimpuls.

For det er sjelden kost at Stein Torleif Bjella, rapperen OnklP, Kjartan Kristiansen fra Dumdum Boys, folk i Hellbillies og andre profilerte størrelser norsk musikk står i publikum når relativt ukjente artister holder konsert.

Men så var tilfelle da Anton Ruud slap albumet “Visetryne” på Misfornøyelsesbar i Oslo for et snaut år siden.

Under radaren

Vi siterer – med tillatelse – Dagbladets Tom Stalsberg, som var til stede i salen:

“Kvelden går under den berømte radaren til de aller fleste, men vi er vel rundt 40 i 2. etasje i den misfornøyde baren. Men du verden, en eldre fyr føler seg plutselig tre år yngre igjen. Her er det møte i Byens Avdeling For Rock, Spisse sko og Langt hår og Sobre Gitarferdigheter og Stemmer. Jeg mener, her sitter og står Åsmund Lande (Oslo Ess), Elvira Nikolaisen, Steinar Vikan (hovedkasserer for DumDum Boys, Stein Torleif Bjella og plateselskapet Oh Yeah!), Lars Haavard Haugen (Hellbillies), Egil Stemkens (Hellbillies), Øystein Greni (BigBang), Petter Baarli (Backstreet Boys). Og, Kjartan Kristiansen, som har produsert plata, mens flere av de nevnte musikerne også er med som gjesteartister.”

Nye sanger

– Hva får vi høre på Jessheim?

– Det blir solokonsert. Jeg gjør seks-sju av dem i året, og på Jessheim blir det en broderlig fordeling av helt nye sanger og sanger fra albumet “Visetryne”.

– Jeg har hatt halvannen måned der jeg har jobbet med nytt materiale nå, og det er kommet nye sanger ut av det. Jeg jobber ganske sakte, og jeg har jobb som snekker ved siden av, sier Anton til Jessheimpuls.

Alltid lys

GITAR: Anton Ruud tar ikke med seg hunden, men gitaren når han kommer til Jessheim. 

– Hva vil du si om det universet du opererer i?

– Det er nok litt dystert, men det er ikke beksvart. Det er alltid litt lys der inne, og det er viktig.

– Inspirasjonskildene dine?

– Jeg skjeler mye til svenske artister: Stefan Sundstrøm, Wiehe, Thåstrøm og andre. Svenskene kan det der med å skrive gode tekster og sanger. Men når jeg er i skriveprosess sjøl er det ikke noe av den sorten på spilleren, rett og slett fordi jeg ikke ønsker å bli aktivt påvirket, hvis du skjønner. Det er ingen vits å skrive det som er skrevet tidligere. Det er jo allerede sagt.

Dumdum Boys

– En solokonsert med Anton Ruud er ikke udelt dystert?

– I den settingen blir det mer rom for kommunikasjon med dem som er kommet for å høre på meg. Og det er en fin måte å få med seg lyrikken på. Jeg har hørt bra ting om Kulturbanken deres, så jeg ser fram til å komme og spille, sier Anton Ruud.

Billettene er i salg for dem som ønsker å gå om bord på toget til Anton Ruud i en tidlig fase. For som Kjartan Kristiansen – det er han som har produsert albumet “Visetryne” sa i et intervju:

– Dette var en gjeng som ville gå hver eneste omvei, stoppe på hver bule og snakke med alle. Ingen av dem har noen døgnrytme heller, og det gjør det jo ganske interessant. Jeg visste ikke helt hva jeg sa ja til, men jeg gjør det gjerne igjen.

Billetter til Anton Ruud HER

Konserter i Kulturbanken

Billetter til alle konsertene i Kulturbanken HER

Lørdag 2. mars: Anton Ruud i terapi – solokonsert

Se intervju over.

Lørdag 9. mars: Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen – utsolgt

De omtales som folkekjære, og det at denne konserten har vært utsolgt i lang tid er vel et slags bevis på det.

Tirsdag 12. mars: Frode Johansen: kom så skal jeg vise dere

Han spiller mye i nærområdet, og nå er Frode Johansen tilbake i Kulturbanken med viser og gitar. Johansen har siden overgangen fra trubadur til plateartist gitt ut seks album. Visesangeren profilerer seg som såkalt “anti establishment” i sine tekster, og i denne konserten blir det en blanding av gamle og nye sanger fra en etter hvert omfattende katalog.

Lørdag 16. mars: The Men They Couldn’t Shave – one night only

Dette bandet takket for seg i 2014, fem år før en slags americanabølge skyllet over kongeriket. Lo-Fi Voodoo har varmet opp med en del av sangene til sin forløpet “The Men” i øvingslokalet, og det låter såpass barskt at de har lyst til å lufte låtene en kveld – som et slags jubileum og en hyllest til byen Jessheim på en og samme gang.

Lørdag 23. mars: Hilse Louise Asbjørnsen og Anders Aarum

Jazzvokalist Hilde Louise Asbjørnsen og Jazzpianist Anders Aarum har arbeidet tett sammen i 13 år, med plateutgivelser og teaterforestillinger. Nå går de sammen i et nytt samarbeid hvor de presenterer nedstrippede tolkninger fra Hilde Louises og andres låter, på norsk og på engelsk, hentet fra både jazz- og kabaretverdenen.

Lørdag 30. mars: Bjølsen Valsemølle

Trond Ingebrigtsen og hans band Bjølsen Valsemølle har vært her siden – nær sagt – tidenes morgen. Og som en slags hjemmelaget vin laget på ymse urter og jordnære bestanddeler, så er dette bandet blitt en edel årgang når det kommer til norske klubband. Bandet driver i studio, og det blir garantert noe nye sanger når de igjen gjester Kulturbanken med sitt rocka hverdagsunivers der Trond sparker oppover og omfavner vanlige folk. Vi koster på oss et tilbakeblikk fra 1985 – fra Rock on the dock, med en ung Leif Ottesen på gitar.

Konserter i kulturhuset

Her kommer et utvalg av konsertene i regi av Ullensaker kulturhus i mars.

Tirsdag 26. februar: Gadd/Helmer/Blicher

Vi vet det er konsertoversikt for mars, men vi er nødt til å meddele at selveste Steve Gadd igjen gjester Jessheim sammen med sine to danske jazzvenner Michael Blicher og Dan Hammer. Ingen av dem som var på Herredshuset da trioen gjestet Jessheim i 2014. Det eneste Steve Gadd visstnok ikke får trommene sine til å gjøre, er å gå og handle melk. Men vi føler oss ikke sikre på det heller. For det kan godt hende han får dem til å gjøre det også. Det blir uansett en kveld fra øverste hylle når Eric Claptons faste trommis gjennom mange år entrer scenen.

Se klipp fra forrige besøk på Jessheim: Steve Gadd på Herredshuset

Torsdag 7. mars: Cajsa-Stina Åkerstrøm og Jack Vreeswijk

To av Sveriges mest folkekjære visesangere. Jack Vreeswijk og Cajsa-Stina Åkerström utvider nå hyllest-turnéen til deres fedre, Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström – to giganter innen svensk musikkhistorie.

Torsdag 14. mars: Daniel Kvammen

Daniel Kvammen fra Geilo har gjort stor suksess med sine underfundige og fengende låter de siste årene. Fra det trippel Spellemann-nominerte debutalbumet “Fremad i alle retninga” har det meste gått oppover for unge Kvammen. Det loves akustisk og intim stemning.

Fredag 29. mars: Kårner Kafe

Konsertforestilling med Lars Martin Myhre og Ingvar Hovland. Publikum inviteres inn i den brune puben Kårner Kafe. Duoen Myhre /Hovland presenterer oss for stamgjestenes sorger og gleder med varme og humor – i salig Bellmanns ånd, men anno vårt eget århundre.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.