Connect with us

Abonnenter

Skreddersyr ny hverdag

Avatar

Published

on

Kristin Rognholdt Soggiu (52) takker for seg etter 17 år som skredder i byen vår. Nå skal hun sy sammen en ny jobbhverdag.

Det har vanket mange blomsterbuketter og vin fra nye og gamle kunder, for det er ingen overdrivelse å si at Kristin har vært veldig populær som skredder i byen. Fra sitt kontor i tredje etasje i det som blir kalt Finn Ruud-bygget har Kristin betjent privatkunder og klesbutikker i Jessheim. Det har hun gjort siden 1994.

ARBEIDSPLASS: Kristin J. Rognholdt er i ferd med å avslutte skreddervirksomheten i tredje etasje i Finn Ruud-bygget, som det heter på folkemunne. Hun har drevet 17 år for seg selv med skreddersøm og gode kundeforhold. 

De siste ukene Kristin brukt til å gjøre ferdig bestillinger som er inne samt si fra til kunder at hun nå gir seg. Og det har vært mange triste fjes å se på vei ned trappen fra skredderstua.

Hadde vi Jessheimpuls vært opptatt av titler som gir klikk, så ville vi kanskje skrevet at det raknet for noen av kundene?

Edel Jensen

– Jeg begynte i et vikariat hos Finn Ruud i 1994. Da jobbet jeg som sydame (ja, det het faktisk det den gang) to dager i uka, sier Kristin.

– Edel Jensen sydde de andre dagene, og da hun gikk av med pensjon tok jeg alle dagene, forteller hun.

LOJAL VENN: En halv-industriell symaskin med motor under bordet har gått som ei kule siden 80-tallet. Den har vært en trofast og lojal venn gjennom mange år. 

Startet opp sjøl

Da det ikke var mer jobb som skredder for butikk, så valgte Kristin rett og slett å starte opp for seg sjøl. Enkeltmannsforetaket ble etablert, og de siste 17 årene – siden 2004 – har det vært Kristin og symaskinen i tredje etasje, kun avbrutt av en strøm av fornøyde kunder som har funnet veien.

– Jeg har aldri annonsert etter kunder. De har bare kommet, enten via kunder som har vært her eller via andre kanaler. Jeg har hatt nok å gjøre, sier hun.

ELSKER FAGET: Kristin skredder har elsket faget helt siden hun var barn. Nå er det slutt på å være skredder på heltid. 

Elsker faget

– Alltid likt faget?

– Helt fra jeg var liten. Både moren og bestemoren min sydde egne klær, noe som var mye mer vanlig da jeg var liten enn i dag, sier skredderen som gikk tegning, form og farge på Jessheim og Kongsvinger. Det var sistnevnte sted hun tok fagbrev i en klasse på fem – 5 – elever.

– Valget sto mellom Kongsvinger og Oslo. Kongsvinger virket mindre skummelt, så jeg reiste dit. Og jeg trivdes veldig godt.

STOLT: Svennebrevet i kjole- og draktsyerfaget ble bestått til “meget tilfredsstillende”, som er høyeste utmerkelse i svennebrevet. 

Tegnet kjoler

Det finnes ikke noe Kristin ikke har fått til når det kommer til skredderfaget, selv om mange av oppdragene handler om å legge opp eller justere liv og lengde.

– Tidligere tegnet jeg mønster selv, og jeg sydde brudekjoler og annet som var ganske krevende. Dette var på den tiden pågangsmotet var større og tiden strakk til. Barn og annet gjorde at oppdragene måtte justeres.

– I vår tid er gjenbruk populært. Merker du noe til den trenden?

– Absolutt! Folk er kjempeflinke til å reparere i form av å bytte glidelås, tilpasse og få på plass sømmer som er gått opp. Plaggene varer lenger i dag.

VELKJENT LYD: Lyden av symaskin var velkjent i mange hjem på 70-tallet. I dag er det lyden forbehold skredderverksteder. 

Service

Mantraet til skredder Kristin er at vi kanskje ikke kan konkurrere på pris, men vi kan konkurrere på service her i Jessheim by. Og det mener hun av hele sitt hjerte.

– Det er jo en av grunnene til at jeg kommer til å fortsette å sy for to av klesbutikkene her på senteret, blant annet for Dressmann hvor jeg nå jobber i 70 prosent stilling i butikken.

– Jeg begynte der i forrige uke, og jeg må si at jeg ser fram til en ny hverdag. Det har vært veldig travelt som skredder; jeg har litt vanskelig for å si nei, og da har det toppet seg til tider.

HUSKELAPP: Det har vært mange kunder innom som vil legge opp ermer eller bukseben, eller ut med livet en centimeter eller tre. 

Trykk gjennom året

– Hvordan er trykket gjennom et år?

– Det har også forandret seg med årene. Tidligere var det høstsalg og januarsalg, i tillegg til konfirmasjoner. Men i dag er det konfirmasjoner vår og høst, brylluper og julebord. Det er flere topper gjennom et år.

Jessheim-historie

Med Kristin Jota Rognholdt sin fratredelse er et stykke Jessheim-historie over. Det er en tid for alt, som hun selv sier.

– Jeg henviser kunder til tre av de andre skredderbutikkene som finnes i Jessheim by.

Det er slik skredder Kristin er – snill og serviceinnstilt som dagen er lang.

Og kollegial til det siste. Slik det sømmer seg dyktige fagfolk.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.