Kontakt oss

Byhistorie

Tegnet seg inn i Jessheims arkitekthistorie

Avatar

Publisert

Denne uken ble det nye Dnb-bygget i Storgata tildelt Ullensakers første arkitekturpris. Dette er historien bak bygget og prosessen. 

De hadde ganske frie tøyler i utformingen av Storgatas nye tilskudd, men arkitektene Andreas Broch og Mattias Tellqvist føler at de har truffet godt med Storgata 12. Bygget er blitt DnB sitt nye hjem i Jessheim by.

TEGNEREN: Arkitekt Mattias Tellqvist har tegnet Storgata 12, et bygg som har fått mye ros ute blant folk. 

Hvordan tenker en arkitekt når han eller hun skal tegne og utforme noe i et allerede eksiterende miljø, som Storgata i byen vår er?

Saken fra den formelle overrekkelsen kan du lese her:

Tidenes første arkitekturpris delt ut

– I utgangspunktet handler det om å bestemme seg for om bygget skal være en kontrast til det eksisterende, eller om det skal anpasse seg bygningene rundt – eller begge deler, sier duoen i arkitektfirmaet ARconsult Ove Bøe AS som holder til her på Jessheim.

Flere muligheter

INN I MIJØLET: Det nye bygget underordner seg den eksisterende trebebyggelsen i Storgata, men den skiller seg ut likevel. 

– Og i dette tilfellet skulle vi tegne  noe som skal gli inn i de historiske byggene som allerede er i Storgata, så da ble det å ta hensyn til volum og utforming for å underordne seg byggene som står der, sier Tellqvist. Det er han som har tegnet forslaget som nå står der som et innflyttingsklart bygg.

– Et annet element er at vi ikke ønsket å bygge noe som ser gammelt ut. Vi ønsket å få til noe som er moderne og som vil tilføre Storgata noe nytt, sier Andreas Broch.

– Og dere har lyktes i det?

– Vi synes det er blitt et fint bygg.

– Frisk tilnærming i bakgården?

– Det fungerte fint med en todeling av bygget; den slanke fasaden mot gata som går over i noe som er mer massivt og som står for seg selv. Det var det gårdeier ønsket seg, sier Tellqvist.

FARGERIKT: Bakgården er blitt en fargerik plett i byen, og for arkitekter og gårdeier var det viktig å tilføre noe nytt og moderne i dette prosjektet. 

Tette igjen

– Det er viktig med en kompakt storgate hvis den skal holdes levende, og det er viktig med variert tilbud i Storgata. Det ser vi i Lillehammer by, sier Tore Kværner. Han representerer gårdeier Olav Thon Gruppen i dette prosjektet.

Det nye bygget er et såkalt “infill”-prosjekt. Infill innebærer å utnytte tomrommene mellom eksisterende bygninger. Denne strategien brukes typisk i byer hvor en har åpninger mellom bygårder som ikke tjener noe spesifikt formål. Dette arealet kan brukes til å bygge nye leiligheter eller forretningsbygg, som i tilfelle Storgata.

– Det er bevisst valgt annen type materiale som kledning for å tilføre noe annet i Storgata, sier Kværner.

Det nye bygget kommer der den lokalt legendariske Jessheimgrillen lå. Dette gatekjøkkenet har som kjent fått nytt liv som kiosk ved Nordbytjernet.

https://jessheimpuls.no/jp/2020/08/18/mater-pa-med-ny-byhistorie/

Grønt tak

Taket på det nye prosjektet i Storgata er sedumtak, noe som er vanlig i nye byggeprosjekter. Dette har med overvannshåndtering å gjøre, og taket består av sedum, som er vannsamlende planter som åpner sine spalteåpninger bare om natta når fordampningen er minst. Dermed holder de på vannlageret over lengre tid enn de fleste andre vekster.

SEDUM: Overvannshåndteringen på taket er både fargerik og nyttig når det kommer til overvannshåndtering.

Atrium

Den gamle delen av Storgata 12 er blitt et innebygget atrium som etter hvert vil åpnes for publikum, sier Tore Kværner.

– Åpnes som i at det blir matservering?

– Ja, det blir nok det.

Ærefullt oppdrag

Broch og Tellqvist legger ikke skjul på at det er både morsomt og ærefylt å få lov til å tegne en del av Storgata, ei gate som er historisk viktig med tanke hva Jessheim var, men også at de nå har bidratt til et moderne avtrykk som drar Jessheims arkitekthistorie med seg videre.

– Dette er ikke det eneste bygget AR Consult står bak i byen vår?

– Neida, Ove Bøe tegnet Gotaasgården i 1985, og det er et bygg som står seg godt den dag i dag, sier Broch.

– Og Tærudgården er et eksempel fra tidlig på 2000-tallet, og så er det vi som har tegnet Jessheim Park som ligger der gamle Jessheim stadion lå.

– Mitt første prosjekt for ARconsult var faktisk Storgata 16, sier Andreas Broch.

Bygget er på folkemunne best kjent som Bowlers i dag, og Frukten i tidligere tider.

INFILL ROAD: Tore Kværner er Liverpool-fan, og forslaget om å kalle det lille smuget opp etter klubbens hjemmebane Anfield Road er ikke ueffent, all den tid bygget er et såkalt infill-prosjekt.

God løsning

– Hvordan tenker dere når dere utformer større prosjekter som på “Idretten”, som de innfødte kaller Jessheim Park?

– Oppdraget der var at dette skulle bli boliger for folk som ønsker å bo der lenge; det skulle være et luftig område med god plass ute, og leilighetene skulle være romslige og gode. Dessuten skulle det være boliger i sjiktet for både yngre og eldre, sier Broch.

– Men vi spør oss alltid om dette ville være en god løsning for meg hvis jeg selv skulle bo i det og det prosjektet, sier Tellqvist.

DNB INN: DnB har flyttet fra Gotaasalleen og inn i det nye bygget i Storgata denne uka. Arkitektene Mattias Tellqvist og Andreas Broch synes det er stas å ha tegnet et av byggene i den viktige Storgata i byen vår. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.