Connect with us

Byhistorie

Vesleslakter’n i Gimle

Avatar

Published

on

I dag er det restaurant og pub i det som var kjøttforretningen til Harald Kværner. Vi stopper ved Gimle i Storgata 6.

Det var ikke bare Furuseth som hadde slakteri i Storgata. Familiene Furuseth og Kværner konkurrerte om slaktedyr og kunder i tre generasjoner, men alltid med et glimt i øyet.

En egen verden. Lukta, lydene. Skrottene fra taket. Syltelabber og oksehaler, innmat og lever. Papir- rullen, vekta og blyanten som noterte prisen. I gamle dager kom ikke kjøttet fra slakteren, du gikk sjøl for å hente det. Og ikke bare hente, men lukte, se, kjenne og velge ut.

To slaktere

Jessheim hadde lenge to slaktere. Begge lå i Storgata, «vesleslakter’n» Kværner i nr 6 og «storslakter’n» Furuseth i nr 12. I tre generasjoner kon- kurrerte de om både slaktedyr og kunder. Litt rivalisering var det, men også med glimt i øyet. Ble det oppdaget en rotte på Jessheim hørte den alltid hjemme hos den andre. Harald Kværner åpnet sin kjøttforretning i 1920.

Matmangel

SENIOR: Harald Kværner senior startet etablerte kjøttforretning og slakteri på Jessheim. Resten er butikkhistorie. 

Her er hans historie, fra et intervju skrevet ned av hans datter Edel Kværner:

Våren 1917 kjøpte Anton Jahr Nedre Lund og flyttet dit med familie. De hadde en datter på min alder, som hette Alma. Jeg kom i kontakt med henne, og likte henne meget godt.

Vi hadde fast følge og 1. mars 1919 blev vi ringforlovet. Anton Jahr drev gården en tid, men solgte den igjen til Høyer Ellefsen. Dette var under forrige verdenskrig og det var mangel på mat både til folk og hester. Jahr måtte finne annet husvære, og kjøpte stedet Krusestuen. Det gikk ikke så lenge før selgeren angret på handelen, og fikk kjøpt den igjen av Jahr.

HANDEL: Hektisk i kjøttforretningen til Kværner.

Skogly/Skovly

I samme momang var Skogly på Jessheim til salgs. Det blev handel og Jahr med familie flyttet dit. Til eiendommen Skogly den tid tilhørte all jord fra Trondhjemsveien til Jessheim stasjon.

Nå kommer det vesentlige. Første verdenskrig var slutt. Høyer Ellefsen hadde ikke bruk for Lund lenger, og Jahr kjøpte den igjen, men flyttet ikke dit. Nå var det håp om at jeg og Alma kunne overta gården, men det ville ikke Jahr. «Dere kommer bare til å arbeide dere i hjel der», sa han.

Flyttet gård

Han hadde andre planer. Han kjøpte en toetasjers gård som var til nedrivning og kjørte den til Jessheim, og blev oppsatt i samme stil som før. Jahr mente vi kunne få lettere levevei som forretningsfolk. Som sagt blev den oppsatt som den var før, da verken Jahr eller jeg hadde noen erfaring i forretningslivet, men vi fikk det da til på en måte. Storgangen blev matveien. Så kom det vi skulle drive med. Det blev til kjøttforretning og kafè.

Utviklingen kom

Kjøttomsetningen på Jessheim i slutten av 20 årene og 30 årene må sies dårlig. Men så ble Jessheim et sted i rask utvikling. I 1941 blev det bygget på kjølerom og kontor, og siden blev det stadig utvidelser ettersom behovet meldte seg.

Tore Kværner eier Gimle i dag, og bygget huser Hydranten og Big Horn.

JESSHEIMPRISEN: Harald og Tore Kværner avbildet da de mottok Jessheimprisen i 2009. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.