Connect with us

Abonnenter

Vi flyr ganske bra her i byen

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Jessheimpuls var invitert på seminar på Årnes denne uka. Vi kan rapportere hjem at vi gjør mye bra og mye riktig her i byen og kommunen.

Matfestivalen Brød & Cirkus på Årnes er blitt en foregangsfestival når det er snakk om å løfte fram hva Nes og Årnes har å by på av særegenheter, i tillegg til det de får til innen lokal mat- og kulturproduksjon.

Siden 2013 har de jobbet med å synliggjøre og løfte fram kvaliteter som finnes i egen kommune.

Da er det et lite paradoks at ros som dette ble mottatt med en viss overraskelse av arrangørene og de frammøtte på næringsseminaret Jessheimpuls var invitert til.

KUNNSKAP: Vi har dratt på oss mye erfaring som sted i løpet av de siste 15-20 årene. Vi vet mer om hva vi trenger, hva vi vil ha og hva vi ikke trenger som by. 

Vinden har snudd

Hvorfor Jessheimpuls ble invitert?

Jo, fordi arrangørene av matfestivalen har bitt seg merke i at vi på Jessheim er i ferd med å få til en god del som bryter mot det feilaktige inntrykket av Jessheim som en steril og kald betong-maskin som sluker alt det Jessheim i sin tid var.

Der holdningen tidligere var “vi må ikke bli som Jessheim” så har nå vinden snudd. Nå følger de med på det vi jobber med – og får til – her i vår by.

MEDVIND: Jessheim er fortsatt en av de aktuelle kandidatene for lokalisering av universitet på Romerike. Prosessen går sin gang med full styrke.

Fordommer

Her i Jessheim by har vi til alle tider vært i skuddlinjen for forutinntatthet, fordommer og klare oppfatninger (ofte på syltynt grunnlag) og hva slags sted dette er. Tre måneder på rekruttskolen og helgepermisjon x 3 har gjort en halv nasjon til professorer med hovedfag i Jessheim som sted.

Vi som bor og lever her – som jeg sa til Østlandssendingen de gangene Jessheimpuls har vært gjest i sendingene deres – vet at vårt sted er annerledes enn de fleste tror og mener.

Kniv og gaffel

– Vi bruker kniv og gaffel når vi spiser, og av og til drikker vi vin av glass med stett, som jeg videreformidlet til to eplekjekke programledere i Østlandssendingen i en sending før jul i fjor.

Arrangørenes inntrykk har endret over tid fordi de har skummet og fulgt litt med på det Jessheimpuls formidler på vår plattform.

Jøss, er det noen utenfor byen og kommunen som følger med på det lille Jessheimpuls holder på med, var min første tanke.

Så ble jeg stolt og tenkte at da bidrar vi jo litt vi også.

ROS: Det er grunn til å rose kulturfolkene i Ullensaker kommune for jobben som legges ned med å få kultur ut i gatene. Det har vært en ambisjon, og de lykkes ofte. 

Vi flyr fint

Å ta turen over kommunegrensen til Nes var nyttig på flere måter. Der – som i Ullensaker og de fleste andre steder – er byutvikling og alt det innebærer en del av fokuset de har. Og underveis i seminaret var det tydelig at problemstillinger og utfordringer er relativt identiske.

“Men dette er vi blitt ganske gode på i Ullensaker,” tenkte jeg flere ganger underveis i seminaret. For eksempel er vi blitt bedre til å tenke kvartaler istedenfor en og en tomt (ett og ett prosjekt) her i Jessheim by.

Vi er i ferd med å bli bedre i kravene vi stiller til dem som vil komme hit og bygge, og vi er i ferd med å bli bedre på å stille krav til hva prosjekter bidrar med til byen.

Arenaer

Foredragsholdere snakket også om viktigheten av liv mellom husene, og jammen er vi ikke ganske gode der også.

Jessheimpuls har tidligere framhevet den innsatsen kulturfolkene i Ullensaker kommune legger ned for å løfte fram og synliggjøre alt vi har av kultur i vår kommune. Kultursjef Solhei og hans gjeng har en ambisjon om å få kulturen ut i gatene de siste årene, og Musikkens dag, festivalen Global Gathering, Barnas kulturdag og en god del annet er jo løftet ut i gatene.

NY ARENA: Der andre snakker om viktigheten av møteplasser, så lager vi nye møteplasser i Jessheim by. I sommer ble Villa Sole innviet som konsertarena.

Vi gjør noe

Så der man andre steder snakker om liv mellom husene og betydningen av møteplasser, så tenkte jeg at jammen er vi i ferd med å få sving på det også i vår by.

For å gjøre en lang historie kort: her i Ullensaker har vi levd med – og jobbet med – en god del av det de andre steder jobber med å få til.

Av og til må vi stoppe opp og se hva vi har fått til, hva vi er i ferd med å få til og hva vi har lyst til å få til.

Det kan hende vi blir overrasket når vi av og til ser oss tilbake.

Positivt overrasket, altså.

Og det er jo bra.

God helg.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.