Connect with us

Abonnenter

Forbereder høstens store kunstfest

Avatar

Published

on

Det er to store åpne utstillinger i Norge: Høstutstillingen i hovedstaden og Romeriksutstillingen i Jessheim by.

Det stormet rundt Høstutstillingen i Oslo denne høsten. Odd Nerdrum var blant de 2.000 som forsøkte å bli antatt, men hans maleri ble ikke plukket ut av juryen.

Vi vet ikke om Nerdrum har levert bidrar til Romeriksutstillingen her i Jessheim by, men det vi vet er at 228 kunstnere fra hele landet har en ambisjon om å være representert blant kunstverkene som skal ned fra 658 innleverte til de 135 verkene som utgjør årets utstilling.

SEKS KATEGORIER: Det leveres inn i bidrag i seks kategorier. Skulpturer er en kategori, og det er levert inn mange bidrag i den kategorien. 

Trangt nåløye

– Det er vanskelig å få plass, og det er levert inn bidrag fra hele landet, sier Roald Nilsen, en av dem som virkelig har gått i bresjen for at Romeriksutstllingen skal ha et godt og langt liv – gjerne med hovedsete her i Ullensaker.

Årets utstilling arrangeres med støtte på 50.000 kroner fra Ullensaker kulturråd. Resten av kostnadene er det kunstforeningene i Nes, Ullensaker og Lørenskog som deler på.

– Tung utstilling, Roald?

– Det er det ingen tvil om, og jeg synes at det sier noe om hvor prestisjetung Romeriksutstillingen når det kom to damer ens ærend fra Trondheim for å levere bidrag, sier den rutinerte buldrebassen med lang fartstid i kunstens tjeneste.

HEKTISK: Det har vært hektisk aktivitet i galleriet gjennom hele helgen. Marit Lødemel og Roald Nilsen har bistått juryen med loggføring og annet. 

Hele landet

Det er også levert bidrag fra kunstnere over hele Østlandet og Vestlandet, får Jessheimpuls opplyst.

Den tre personer sterke juryen skal i gang med utvelgelsen i det Jessheimpuls svinger innom galleriet i sentrum.

– Hva vektlegger dere når dere vurderer kunstverkene?

– Opplevelsen av det enkelte kunstverket, altså om jeg blir trukket inn i det, er beskjeden får fra juryen bestående av Mari Krokann Berge, Stig Weston og Inge Jensen.

– Og så er det viktig å se etter om noe står i veien for opplevelsen – om det er teknisk godt utført eller om det skorter der, legger Krokann Berge til.

Juryen vet ikke hvem som har levert inn kunstverkene. De er – som tilfellet er på Høstutstillingen også – anonymisert.

OPPLEVELSEN: Hvordan vi opplever kunstverket – om det gjør inntrykk på oss – er viktig når vi vurderer bidragene, sier Mari Krokann Berge, Stig Weston og Inge Jensen. Trioen var jury også i fjor. 

Romeriksutstillingen åpner lørdag 9. oktober i Galleri Jessheim.

Etter hvert deles utstillingen i to for å vises fram i Nes og Lørenskog.

ROMERIKSUTSTILLINGEN

  • den Den første Romeriksutstillingen ble arrangert for første gang i 1973.
  • Siden 2001 har denne utstillingen vært i samarbeide mellom Lørenskog kunstforening og Ullensaker kunstforening.
  • Både amatører og profesjonelle kan levere inn.
  • Det kan innleveres arbeider i kategoriene maleri – tegning – grafikk – foto – skulptur – tekstil og andre teknikker – maks tre arbeider i to grupper – til sammen seks.
  • Juryen består av tre kunstnere utpekt av BOA – Bildende kunstnere i Oslo og Akershus.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.