Connect with us

Abonnenter

Eksotisk tilskudd i næringsparken

Avatar

Published

on

Under Keplerstjernen i næringsparken nord for Jessheim lanseres et nytt tilbud til turister. Og det på selveste nasjonaldagen til samene.

Odd Arne Hætta og hans medarbeidere er på oppløpet med å gjøre ferdig leiren som skal tilby samisk kultur og opplevelser til turister og bedrifter i vår region. Hætta driver i samme bransje i Kautokeino, men nå er det altså Jessheim og Østlandet rundt oss som kan nyte godt av kompetansen til den erfarne event-tilbyeren fra nord.

PLASS TIL 60: Det er plass til 60 personer inne i det store teltet som er reist under Keplerstjerna. Odd Arne Hætta ser fram til offisiell åpning i kveld, 6. februar. Det åpnes snart for booking. 

Samarbeid

– Dette er i samarbeid med Thon Hotell her på Jessheim at vi er kommet hit. Vi driver et hotell hjemme i Kautokeino, og det er på den måten vi kom hit til Jessheim, sier Hætta til Jessheimpuls.

Blant trærne går en håndfull reinsdyr og beiter, og Hætta sier disse er en del av tilbudet de har til turister og andre som vil lære mer om samisk kultur.

En leir – eller «sami siida» som det kalles har altså reist seg under Keplerstjernen, og i det store rommet som er bygget opp er det plass til 60 personer.

SISTE FINPUSS: Mandag var det siste finpuss på leiren som skal tilby samisk kultur for næringsliv og turister i tiden som kommer. 

Plass til 60

– Vi håper å nå ut til bedrifter og turister som har lyst til å bli litt bedre kjent med samisk kultur, tradisjonsmat, historier og mating av reinsdyr, sier Hætta.

Samtidig jobber arrangørene – Oslo Reindeer – med å laget et opplegg også for oss lokalt, men der har ikke Hætta detaljer å servere Jessheimpuls.

– Men det kan jo være at man kan booke  seg inn som en liten gruppe noen timer, og på den måten får man tatt del i dette, tenker Hætta høyt.

For det er først og fremst større grupper som er målgruppen – være seg bedrifter som skal på “teambuilding” eller seminar eller andre grupper av en viss størrelse.

Hjemmesiden til Oslo Reindeer blir lansert i løpet av noen dager, kan Hætta berette.

REINSDYR: En håndfull reinsdyr går og beiter under Keplerstjernen i næringsparken. Odd Arne Hætta er spent på hvordan tilbudet blitt tatt imot.

Samenes nasjonaldag

Og lanseringen av konseptet er i dag, noe som ikke er tilfeldig. 6. februar er nemlig samenes nasjonaldag, også kjent som samefolkets dag.

Dagen er en felles feiring for samer i Finland, Norge, Russland og Sverige. Dagen har vært feiret siden 1993.

Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917.

Felles flagg

Det samiske flagget er felles for alle samer, uavhengig av hvilket land de bor i. Flagget ble godkjent 15. august 1986 av Den 13. nordiske samekonferansen i Åre, Sverige, og det er formgitt av den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn i Troms, kan vi lese på hjemmesiden til Sametinget.

Hovedmotivet er hentet fra runebommen og fra diktet «Paiven parneh» («Beaivvi bártnit») av sørsamen Anders Fjellner. I dette diktet framstiller Fjellner samene som solas sønner. Sirkelen i flagget symboliserer sola og månen.

Bakgrunnen (rød, blå, grønn og gul) er bare definert som de samiske farger (som er de vanligste fargene i de samiske folkedraktene). Det er ulike meninger hva de symboliserer og derfor ikke klargjort desto mer.

Urfolk

Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi.

Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet.

Man anser vanligvis at de fleste samer bor i nordre Fennoskandia og i Nord-Europas større byer.

Jessheimpuls har tidligere skrevet om Jessheim-bosatte Egil Pedersen, som har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med sin kortfilm “Koftepolitiet2”

Les mer her:

Lokal filmskaper skaper jubel og bølger

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.