Kontakt oss

Byutvikling

Er de skikket til å forme byen?

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Byråkratene og politikerne i kommunen skal ta ekstremt viktige avgjørelser for at Jessheim skal bli en flott by. Mon tro hvordan de skolerer seg og skaffer seg inspirasjon og kunnskap til å ta de rette valgene?

SVEVER: Inntrykk fra andre steder som får det til, gjør at man svever som en fugl i et forsøk på å hente inspirasjon som kan brukes hjemme i Jessheim by. Mon tro hvor de folkevalgte henter inspirasjon fra? De sitter tross alt med et massivt ansvar når de fatter vedtak. 

En avstikker fra den hverdagen vi befinner oss i gjør noe med huet, og muligheten til å absorbere og fordøye inntrykkene vi får gjennom politikken i Ullensaker av gripes begjærlig.

Tilfeldighetene bragte oss til Skåne, og med Ullensakers nylig vedtatte formingsveileder friskt i minne – i tillegg til at det ropes om behov for ny byplan i nær sagt hver eneste sak som har med utvikling av byen å gjøre – så bestemte vi oss for å teste ut hva de har gjort i en by som Malmø siden år 1200 og fram til nå.

NYTT OG GAMMELT: Arkitektur fra den gang da og fra nåtiden løfter hverandres kvaliteter. Og historien blir ivaretatt. Malmø by har mye av dette. 

By og land

Rike og frodige jordbruksarealer omkranser Malmø by, som med sine 300.000 innbyggere er Sveriges  tredje største by. 34 prosent av innbyggerne er født utenfor Sverige, og 174 land er representert i byen som har gått fra å være en industriby til å være store på handel og tjenesteyting.

INDUSTRI: En gang var det industrien som var Malmøs hovedtrekk. I dag er det handel og tjenesteyting. Universitet og forskningsmiljøer bidrar også med innovativ tenkning og lekenhet – noe vi kanskje mangler på rådhuset i Jessheim by i dag?

Der borte – over sundet der Øresundbroen strekker seg – ligger kontinentet og lokker. Vi befaler apostlenes hester å bære oss rundt i byen Malmø for å se om det er noe å lære, om det er inspirasjon å hente og hva slags vibrasjoner vi får fra omgivelsene.

Bergtatt

Vi blir bergtatt av lekenheten og selvtilliten beslutningstakerne i Malmø by åpenbart må være i besittelse av når vi ser en del av kunsten som pryder gatebildet.

NY KUNST: Ny kunst i bybildet bidrar til kontraster og undring. Lik det eller ikke, men kunst som får oss til å stoppe opp er viktig. 

Det lukter internasjonalt snitt av skulpturen vi blir stående og se på, og jeg blir stående og tenke på den debatten som raste i forbindelse med Sparebankstiftelsen sitt ønske om å skjenke Ullensaker kunst som skulle bli en del av prosjektet “Skulpturstopp”.

HISTORIE SOM KUNST: En gammel propell er blitt til kunst, og noen meter til høyre står en ny og moderne skulptur. De to kontrastene løfter hverandre fram, på samme måte som ny og gammel arkitektur står side ved side i Malmø by. 

Internasjonalt?

Vi kan si mye om den debatten, men internasjonalt snitt kan vi ikke si at det var i det politiske ordskiftet tilbake i tid.

Det skortet på både rolleforståelse og kunnskap. Såpass ærlige må vi kunne være. det gikk sågar så langt at Ullensaker kunstforening satte opp en temakveld der nettopp disse temaene ble tatt opp – altså rolleforståelse og kunnskap blant politikerne.

Husker du denne?

Løfter kunst i offentlig rom opp som fanesak

Hvor er kreativiteten?

Politisk – og byråkratisk – ansvar er helt sikket forbundet med mye alvor og ansvar. Men der latteren uteblir er det ofte lite tilfredsstillende å oppholde seg.

2019: Det har vært ganske stive smil i politikken siden det ble maktskifte i 2019. Vi ser antydning til smil i politiske møter i dag, men det er ikke så mye kreativitet og samhandling å spore i politikken. 

Det har vært snart tre år med relativt steile fronter i politikken i Ullensaker; nytt politisk flertall gjorde sitt til at uvante roller skulle bekles etter 20 år med borgerlig styre og stell. Det siste halve året – eller så – har det vært antydning til smil rundt det politiske bord, men entusiastisk har det nok ikke vært.

Til det har markeringsbehovet i begge leire vært for stort og påtagende.

Det er også grunn til å stusse over at arkitekturrådet i kommunen – som med nyvinningen byutviklingskomiteen – ikke har berammet noen møter denne våren.

FARGERIK: Egil Nyhus er fargerik så det holder. Han bidrar med kreativitet, humor og latter i hverdagen i Jessheim by. Egil er på mange måter et lite kontinent i en menneskekropp.

Traust gjeng?

Da kan det godt hende at kreativiteten – og viljen – når det kommer til å bygge en by har blitt litt traust og lite entusiastisk – selv om vi så euforisk glede da formingsveilederen ble vedtatt for kort tid tilbake.

Leste du denne?

Mykje lys og mykje farge

FARGER: Malmø by har en fargepalett man blir glad av og imponert over. Ser vi det samme i Jessheim by nå som vi har fått en skriftlig veileder som sier noe om farger og bruk av det i prosjekter? Og blir det smakfullt eller glorete? Det vil tiden – og vedtakene – vise. 

Leter hvor?

Tilbake til avstikkeren til Skåne:

  • Vi vasset til fargebruk
  • Vi snublet i kunst i det offentlige rom
  • Vi ble bergtatt av hvordan det nye og det gamle løftet hverandre og ble mer synlig
  • Vi la merke til selvtilliten i valget av skulpturer
  • Vi ble euforiske over bruken av gammel historie som kunst (propell på skip) i nærheten av nyere og mer abstrakt skulptur
  • Vi mistet taleevnen over rausheten når det kommer til blomster og beplantning i bybildet og i byrom
  • Vi ble tause da vi så den lille skulpturstien i Vellinge kommune rett utenfor Malmø

KONTRASTER: Nytt og gammelt i skjønn forening. Slike grep er det tatt mange av i Malmø by, som stammer fra 1200-tallet. 

Rausheten

KUNST I “GLANINGA”: Fem skulpturer pryder innkjøringen til den lille landsbyen Skanör. Vi stoppet og gikk de kilometerne vi måtte for å bivåne kunsten. 

Den lille kommunen hadde fått skjenket fem skulpturer av en kunstner, og den vesle skulpturstien gjorde at vi stoppet bilen og – spontant – gikk de kilometerne langs sjøen for å se nærmere på kunsten vi så fra bilen da vi kjørte til en liten landsby kalt Skanör.

– Magnifikt, sa vi.

– Magnifikt, sa vi.

– Det passer så perfekt her.

En stiftelse hadde skjenket kommunen disse skulpturene. Og det framstår som kreativt å plassere dem ved innfartsåren til den lille landsbyen.

Det er fristende å tenke seg hvordan disse skulpturene hadde tatt seg ut ved innkjøringen til Jessheim – være seg fra Jessheim sør eller fra en annen himmelretning.

Jeg innbiller meg at det hadde blitt lagt merke til. I hvert fall mer enn den vedtatte handelsmaskinen vi finner ved Jessheim sør i dag.

BEPLANTING: Tegningene som politikerne fikk seg presentert viste trær der det i dag står vimpler ved handelsmaskinen Jessheim sør. En liten strek i regningen?

Hva nå?

Med kommende byplan i emning (arbeidet starter denne høsten), og med ferskformingsveileder (som skal si noe om farger, estetikk og annet), så venter vi etter hvert på de gode ideene fra administrasjon og politisk miljø.

BEPLANTNING: En rundkjøring inn mot landsbyen Skanör er et kunstverk i seg selv. Ikke en eneste vimpel å se i mils omkrets. 

I løpet av de siste 20 årene, så har det kommet svært få ideer fra rådhuset. Det har vært mer av det å problematisere eller kritisere initiativ som er kommet.

Det er ett år igjen til valget. Byutvikling står høyt oppe på agendaen, og viktige saker skal vedtas og avgjøres med tanke på retningen for Jessheim by.

Jeg skulle så gjerne ha ønsket meg gode ideer og initiativ fra rådhuset. Ja, vi har fått en lekeplass ved rådhuset, og det er blitt nevnt i enhver anledning.

BEPLANTNING: Et byrom i Malmø sentrum innbyr til visitt samt at deg bugner av planter. Raushet er et ord som dukker opp når man ser noe slikt. 

Neste idé?

Neste initiativ og gode idé? Hvor finner våre folkevalgte og byråkrater inspirasjon til å utvikle byen videre?

Selv kan jeg anbefale Malmø, Skanör og andre små steder i Skåne (denne gangen).

Hvilke steder anbefaler vår lokalpolitikere?

Jeg vil gjerne høre mer om det, sammen med lansering av en idé eller to.

For det har jeg faktisk til gode å høre komme fra rådhuset.

Med ønske om kreativ uke.

KREATIVT: En sykkelparkering kan være leken og fargerik. Malmø sentrum en dag i mai 2022. Bilister, syklister og fotgjengere i skjønn forening. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.