Kontakt oss

Abonnenter

Mykje lys og mykje farge

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

I mine år som skribent fra Ullensaker, så har jeg knapt opplevd mer halleluja-stemning i et politisk møte enn da formannskapet vedtok en såkalt formingsveileder for hvordan byen skal se ut. Hvor tynt grunnlag har vi egentlig bygd by på siden 1992?

Det var det jeg tenkte da jeg fra bakerste benk hørte på den ene euforiske reaksjonen etter den andre fra maktens runde bord der oppe i rådhusets innerste gemakker.

Ut fra den verbale bølgen rundt bordet å dømme, så skulle man tro at vi i Ullensaker ikke har hatt noen retningslinjer som dem som bygger må forholde seg til.

Jubel

Høyres Karianne Raad Wangaard uttrykte at hun aldri har vært så glad i en sak.

Wanggards partifelle Willy Kvilten fulgte opp med at vi nå kan stille krav til utbyggere samt at vi ikke lenger trenger å stå med lua i hånden overfor dem som vil bygge i vår kommune.

Politikerne var nylig stramme i klypa:

Vil ha utbyggere ut av bevisstløsheten

Overtenning?

Vi legger begeistringen til grunn for noe av overtenningen politisk, for det er selvsagt navigert etter gitte instrukser og regler for dem som har bygget i Jessheim by gjennom det som begynner å bli mange år siden flyplassvedtaket i 1992 – og etter at flyplassen åpnet i 1998.

Det som ikke ble nevnt (eller om det druknet i jubelen i formannskapet) er at det i noen prosjekter ikke har vært stramme nok vedtak politisk, at det har vært gitt dispensasjoner ut over byplan og annet som ligger til grunn.

I stil med intensjonen

Det har dessuten vært mange tilfeller har vært presentert tegninger og plansjer som ikke har stått helt i stil til det ferdige prosjektet.

Les mer om det her:

Sminkingen av byggeprosjekter over?

Jeg tror den nylig vedtatt formingsveielederen skapte såpass med politisk jubel fordi den har muligheter til å bli et nyttig og håndfast verktøy – eller sjekkliste om du vil – når nye prosjekter skal presenteres. Kanskje blir det mindre enkelt å få gjennomslag for en del prosjekter, og det er aldri feil å ha en sjekkliste å forholde seg til.

Mer politisk mat

Det skal sies at de politiske diskusjonene har mer mat i seg når kommende boligprosjekter diskuteres i møter, noe jeg tror både posisjon og opposisjon vil være enige i (?).

Leste du om tidenes slakt av et prosjekt?

Tidenes slakt av boligprosjekt?

Det skal også nevnes at vi finner nyere prosjekter som ble vedtatt selv om de utfordret det gjeldende regelverket og politisk vedtatte retningslinjer i Ullensaker kommune.

Derfor knytter det seg en viss spenning til hvordan denne veilederen skal følges opp.

Ordfører Eyvind Schumacher (Ap) bedyrer at dette er en bindende veileder som skal inspirere og veilede dem som vil bygge i vår kommune i framtiden.

Se videointervju med ordfører Schumacher her:

VIDEOINTERVJU: Ordfører Eyvind Schumacher snakker varmt og både formingsveileder og annet i dette videointervjuet. Det er sju minutter langt, men det føles faktisk som om det er mye kortere. 

Forplikter

Veilederen forplikter.

Så gjenstår det bare å se hvordan den etterleves.

Være seg blant politikerne og dem som bygger og utvikler Jessheim by.

Planer har vi hatt nok av tidligere.

Men de har tidvis framstått som mindre forpliktende.

Men vi unner våre folkevalgte all mulig politisk lykke.

Det setter jo farge på både stemningen og møtene.

Nysgjerrig på formingsveilederen? Du finner den ved å TRYKKE HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.