Connect with us

Ukategorisert

Vanskelig politisk uke venter

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Det siste kommunestyret før sommeren blir alltid en maraton. Flere interessante saker risikerer å øke temperaturen i møtet.

Det skjer alltid noe i politikken inn mot det siste kommunestyremøtet før sommerferien.

Ett eksempel på det er at svømmehallen som i dag står ferdig som Jessheimbadet ble vedtatt – nærmest litt ut av det blå – i det siste møtet før kommunestyret tok sommerferie i juni 2017.

Lett avstand

Som tilhører husker jeg stemningen i salen da det viste seg at det ble flertall for å bygge svømmeanlegg til 300 millioner kroner, som var beløpet den gang.

En form for nølende summing av politiske stemmer fulgte i kjølvannet av vedtaket – som vel var enstemmig til slutt – bortsett fra Petter Stensby (da partiløs).

Siden den gang har flere partier tatt til orde for at de gjerne hadde sett en tydeligere utredning for hvordan Jessheimbadet skal driftes i null eller i pluss.

Kinkig sak

I forkant av morgendagens kommunestyremøte blir det argumentert ganske heftig – på Facebook selvfølgelig – om hva som bør gjøres med gjengs leie og gjeninnføring av kommunal bostøtte i Ullensaker.

Enkeltpersoner har stått fram i lokalpressen og fortalt om en brutal hverdag fordi husleia i den kommunale boligen er doblet.

Enkeltpersoner lider under endringene som er politisk vedtatt gjennomført.

De som har lite får enda mindre å rutte med når kommunal bostøtte nå er fjernet.

Administrativt argumenterer man i saken at det i ordningen med kommunal bostøtte ikke var igjen midler til vedlikehold av boligene. Det heter også at dette har vørt en dyr ordning for kommunen, hvor man også frykter – som det sto i en politisk sak i 2018 – at:

  • Det lave leienivået kan ha en innlåsingseffekt ved at man ikke har tilstrekkelig insentiv til å kjøpe egen bolig eller finne alternativer på det private leiemarkedet.
  • Dette fører igjen til lavere gjennomstrømning i de kommunale boligene enn det som hadde vært tilfelle ved mer markedstilpasset leie.
  • Lav husleie er med på å kamuflere et behov for sosialhjelp

Komplisert

Denne saken bærer i seg en kompleksitet som kan være vanskelig å håndtere politisk.

På den ene siden er det snakk om økonomi og ansvarlighet der – noe sittende posisjon har gjentatt som et mantra veldig lenge nå – og på den andre siden har vi den menneskelige biten.

Folk som har lite får enda mindre å rutte med, samtidig som Ullensaker kommune leiter i alle kriker og kroker etter måter å bedre økonomien på.

Nåværende opposisjon – Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti – har varslet at de ønsker å gjeninnføre kommunal bostøtte.

Rødt har vært tydelige på hvor de står i denne saken. De ønsker å gjeninnføre kommunal bostøtte.

Spennende

Det knytter seg en viss spenning til om det blitt flertall i den sittende flertallskonstellasjonen i denne saken.

Går man for økonomisk ansvarlighet, så vekter man ikke det menneskelige sterkt nok.

Og vekter man det menneskelige, så risikerer man å gå på akkord med den økonomiske ansvarligheten det snakkes ofte om.

En lei politisk nøtt uansett hvordan denne saken ender.

Konsekvenser blir det uansett hvilken vei det vipper.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.