Connect with us

Ukategorisert

Løfter fram glemt teatersjanger

Avatar

Published

on

Romerike Musikkteaterskole vil løfte den for mange glemte sjanger revy fram i lyset igjen. Ullensakerrevyen ser dagens lys i februar 2025.

En revy er ifølge Store norske leksikon en humorforestilling som består av en kombinasjon av sang, dans og sketsjer, enten i atskilte scener eller i sammenblanding. Revyer behandler ofte aktuelle hendelser på en komisk eller satirisk måte, og kan være skrevet av en eller flere forfattere, i samarbeid eller hver for seg.

Løfte stedet

Og det er med dette grepet Sara Maria Helstad og hennes kulturbarn Romerike Musikkteaterskole har en ambisjon om å løfte stedsidentitet og Jessheim og Ullensaker sin eldre og nyere historie opp i dagen for de mange som har flyttet til vår region og kommune.

– Det handler om å finne prosjekter som kan samle kulturaktører på tvers, og med revy kan amatører, semi-profesjonelle aktører og profesjonelle aktører finne sammen, tror Helstad.

– Og med revy vekker vi en gammel Ullensaker-tradisjon til live igjen, sier hun.

Tradisjoner

Revyen som sjanger har en tradisjon i Ullensaker, både på Jessheim, Kløfta og Gardermoen. Revyen springer ut av såkalte “Marken” og “dager” som ble arrangert rundt om i kommunen, gjerne i regi av idrettslagene.

STERKT LAG: Revymiljøet besto i 1977 blant annet av denne gjengen. Foto: ULLENSAKER BYGDEBOK, BIND 4.

Ull/Kisa arrangerte ifølge bygdeboka (bind 4) sin første marken i 1929, og da Idrettens Hus sto ferdig i 1934, ble det stiftet en dramatisk klubb.

Vi leser i bygdeboka:

“Revyene var populære innslag i marken. Etter krigen og fram til begynnelsen av 1960-åra var det en virkelig blomstringsperiode for revyen. Deretter var det stille en 10 års tid, og den ivrige staben på 30-40 personer la av ulike årsaker inn årene. I 1974 – på idrettslagets 80-årsdag – var det imidlertid duket for jubileumsrevyen, og revyvirksomheten var i gang igjen.

LOKALT TILSNITT: Revygjengen i 1980. Vi gjenkjenner legendariske Veiberg kafe som kulisse til høyre. Foto: Ullensaker bygdebok, bind 4.

– Åpen sjanger

Helstad mener revy som sjanger er åpen og variert nok til å skape variasjon, og humor og satire er gode virkemidler for å formidle “rikets tilstand” og historie.

– Ikke bare nok en måte å formidle fordommer på en lettbeint måte som ikke har hold i den virkeligheten vi lever i her oppe?

– Jeg tror det er sunt med et skråblikk som er gjenkjennende for folk, og revy passer for hele familien. Dessuten skal vi ha “workshops” i tillegg til å bedrive research der vi snakker med folk som vet hva som rører seg lokalt. Vi må lese oss opp på den lokale historien også.

Prosjektet har fått fyrtårnmidler fra Ullensaker kulturråd.

Audition i april

Det første som skjer er audition i begynnelsen av april, nærmere bestemt 6.- og 7. april på Gystadmarka skole.

– Det blir ikke en sånn audition der man står foran en jury og skal stemmes inn eller ut. Det blir totalt annerledes enn det, sier Helstad, som kan røpe at 30 personer allerede har meldt seg til tjeneste i form av audition.

– Jeg vet at en del sitter på gjerdet, og til dem vil jeg si “hopp i det” og kom igjen.

Interessert?

Da finner du link til påmelding ved å TRYKKE HER

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.