Connect with us

Abonnenter

Liten og iherdig tue veltet stort lass

Avatar

Published

on

NYHETSANALYSE

Et relativt anonymt folkemøte senhøsten 2020 kan vise seg å være det første steget mot seier for dem som ikke ønsket en ny E16-trasé gjennom Ullensaker. Liten tue kan vitterlig velte stort lass.

Nå er det bekreftet at det ikke blir noen ny motorvei gjennom Ullensaker, og E16 skal kobles seg på via Nybakk og Kløfta.

“Endelig har styret i IKP-E16 vedtatt å ta ut alle de gjenstående gjennomgående korridorene i Ullensaker!!Nå har endelig også styret forstått at det kun blir påkobling i Nybakk. Da er det det grunn til fest og feiring i hele Ullensaker og kanskje spesielt i Nordkisa.” skrev Venstres Thorbjørn Merkesdal på siden til gruppen “Nei til ny E16 i Ullensaker” onsdag kveld.

Denne gruppen har i løpet av aksjonsperioden fått 4.700 medlemmer, og tre av disse personene samlet seg på Peppes på Jessheim for å legge en slagplan for å nå ut med budskapet.

ANTATT KART: Denne oversikten over mulige traseer gjennom Ullensaker satte fyr på debatten om hvorvidt det i det hele tatt burde komme ny motorvei. Interessegruppa “Nei til ny E16 i Ullensaker” lage kartet basert blant annet på hvor det ble tatt prøver av grunnen i vår kommune. Folke begynte å bli redde for at deres eiendom kunne gå med i dragsuget, og et bredt engasjement var født. 

Jessheimpuls skrev dette i desember 2020:

Frykten for å bli overkjørt av Nye Veier

Folkets trio

De tre var Eva Hodneland, Roar Stene Granlund og Kim Silkebækken som gikk i bresjen for aksjonen, som la en strategi og som tok initiativ til det første folkemøtet der politikerne forhåpentlig kunne gi klare svar på hvor det enkelte parti sto i denne saken: bruke eksisterende veistrekning gjennom Ullensaker eller gå for en annen løsning?

Et skifte

Om det ikke kom klare politiske svar under folkemøtet den kvelden i Kulturbanken, så skjedde det noe annet som kan ha vist seg å være enda viktigere: både interesseorganisasjonen og politikerne kom til orde, det var en konstruktiv tone og både ordstyrere, politikere og tilhørere var lyttende og villige til å høre på hverandres framlegg og argumenter.

Husker du denne?

Svanesang for planene om ny E16?

Akkurat dette var ikke vanlig i Ullensaker-politikken siden oktober 2019. Nytt flertall og nytt mindretall hadde hakket løs på hverandre fra talerstol og i andre sammenhenger siden da en, men i Kulturbanken i november 2020 ble det tatt et skritt i en annen retning – fordi ordstyrer Eva Hodneland ga tydelig uttrykk for at munnhuggeri og usakligheter og hevede røster skulle hun ikke ha noe av.

– Det møtet i Kulturbanken var veldig viktig, sier Kim Silkebækken, den vanlige mannen som har brukt opp mot et årsverk for å finne informasjon og annet i denne saken.

– Avgjørende

– Det folkemøtet var faktisk avgjørende når det kom til å opprette en god og saklig dialog mellom oss som interessegruppe og politikerne i Ullensaker. Vi ble lyttet til, og jeg tror denne saken har gjort flere oppmerksomme på at det er mulig å påvirke lokalpolitikken hvis du går fram på en saklig og konstruktiv måte, sier Silkebækken til Jessheimpuls.

Jessheimpuls var som eneste lokale nyhetsformidler til stede i Kulturbanken denne kvelden. Dette skrev vi i etterkant:

E16-initiativ til etterfølgelse

Ros til politikerne

Kim Silkebækken ønsker også å komme med en god porsjon til politikerne i Ullensaker underveis i prosessen om ny E16 eller ikke.

– Det har vært veldig viktig at politikerne i Ullensaker har deltatt i debatten på sosiale medier og at de har lyttet underveis i prosessen. Mitt inntrykk er at politikerne i de andre involverte kommunene ikke har gjort det, og derfor kan det bli tøffe tak der, sier Silkebækken.

Unødvendig lenge

Prosessen om mulig ny motorvei gjennom Ullensaker har egentlig vært unødvendig lang. For etter at Ullensaker Arbeiderparti signaliserte  i desember 2020 offentlig at de kun gikk for påkobling av E16 via Nybakk og Kløfta, så gikk det ikke lang tid før et politisk flertall vedtok dette her i vår kommune.

Avgjort

– Derfor er det litt godt å se at det nå er formelt avgjort også hos Nye Veier, sier Silkebækken.

– Vi kunne ha fått denne nyheten for mange måneder siden, for det har vært klart i Ullensaker lenge, legger han til.

Nå er det uansett klart: det kommer ingen ny motorvei gjennom Ullensaker.

Og interessegruppa “Nei til ny E16 gjennom Ullensaker” skal ta seg en fest.

Det går de ikke av veien for.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.