Connect with us

Anmeldelse

Rapport fra årets vakreste heltedåd

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Du blir ganske stolt av å være fra Jessheim når du står på sidelinja og ser at folk fra hele landet ønsker å bidra inn i et lite prosjekt som går til et lokalt formål. Heroes 3 har passert 100.000 innsamlede kroner til musikk for demente.

Det er noe rørende å overvære at profesjonelle musikere, amatører, folk på “gølvet”, kulturinteresserte og selveste stortingspresidenten gidder å bruke en hel dag på dugnad til inntekt for en god sak lokalt her i Ullensaker. De hadde ikke trengt å gjøre det, men de gjør det likevel.

Og det sier noe om at profesjonelle musikere og lydfolk, en travel stortingspresident og – kanskje først og fremst – publikummere velger å kjøpe billett for å ta turen til Kulturbanken en regntung høstkveld i begynnelsen av november.

Unni Wilhelmsen kom fra rett fra Bergen for å bidra også i år. Sol Heilo har konsertpause for å skrive sanger samt jobbe med andre prosjekter, men hennes nære forhold til Jessheim gjorde at det var helt naturlig å takke ja til å stille opp også i år.

Egil Hegerberg sa ja uten å blunke fordi han har spilt på Jessheim flere ganger. Lokale The Husbands har vært med alle årene, og det svinger skikkelig når Ingrid Berg Mehus blir varm i trøya.

I FRI DRESSUR: Egil Hegerberg liker seg på Jessheim. Han var i nærheten av å være på sitt villeste under Heroes 3. Satirikeren satte fyr på publikums lattermuskler. Fyren er ikke tam.

Det sier kanskje noe om at vi her på Jessheim stiller opp for hverandre, og det sier kanskje noe om at musikanter som stiller opp har blitt tatt godt vare på de gangene de har spilt her hos oss?

Jeg sitter og tenker at jammen klarer vi å flytte små fjell her på Jessheim, og det er søren meg en prestasjon å samle inn – foreløpig – mer enn 100.000 kroner for å kunne bidra til at personer med demens i vår kommune skal få forsterket konserttilbudet sitt.

FORMÅLET: Konseptet Underholdningsvogna skal underholde demente i Ullensaker. Pengene fra Heroes 3 går uavkortet til å sende Underholdningsvogna til institusjoner i kommunen vår.

Konseptet Underholdningsvogna skal ta stafettpinnen videre nå som penger er i ferd med å samles inn. Underholdningsvogna har holdt konserter på institusjoner siden 2013, og årets støttekonsert gir dem mulighet til å underholde demente i Ullensaker. For musikk er medisin, og musikk er sunnere medisin enn piller.

Musikk er holdepunkt i manges liv – dement eller ei – og mange av artistene sa at det er naturlig å stille opp for et formål som går rett i menneskers hjerter – og rett i menneskers minner.

AUKSJON: Ivar Lund og hans gjeng på Ås gård lager fuglematere. To av dem ble auksjonert bort søndag kveld. De gikk begge for mer enn 1.000 kroner, og pengene går til musikk for demente.

Støttekonserten Heroes bidrar til at folk får det bedre. Det er de to foregående støttekonsertene eksempler på:

  • Heroes 1 samlet inn 350.000 kroner til et musikkprosjekt i en flyktningeleir i Libanon. Petter Barg og Vegar Storsve startet det prosjektet, og det har 20-årsjubileum neste år. Dette prosjektet er mange barns eneste lysglimt i en tøff hverdag i leiren.
  • Hos Ivar Lund på Ås gård i Ullensaker kommune gis tilbud innen rus/psykiatri. Dette er et lavterskeltilbud med fokus på tilpasset arbeid og aktivitet samt godt kosthold.

Det var rett og slett sterkt å høre Ivar Lund fortelle om hva fjorårets Heroes-konsert (Heroes 2) har gjort for gjengen som benytter seg av tilbudet på gården hans:

  • De blir sett i lokalmiljøet
  • De spiser bedre (de har lagt på seg)
  • De har vært på turer
  • De går med rakere rygg når de tar turen til Jessheim
  • De har fått mer selvrespekt
  • De er med i andre prosjekter

Heroes 3 var like “nedpå” og lun som de to foregående støttekonsertene; de to første konsertene ble gjennomført i Kong Rakne, men koronasituasjonen gjorde at det ble Kulturbanken i år.

Det kan være lett å bli svulstig og euforisk etter en konsert som Heroes 3. Og ingenting er bedre enn det. Men det er mentaliteten rundt det å faktisk få til en dugnad som dette som er mest hjertevarmende.

SOL TILBAKE: Sol Heilo var tilbake på Jessheim søndag kveld. Hun har vært med på alle tre Heroes-konsertene.

Petter Barg, Vegar Storsve og Tore Kværner løfter fram et opplegg som er engasjerende for folk å bli med på, være seg som frivillig musikant eller som publikummer.

Og jeg tror dette lokale engasjementet smitter over på musikantene som velger å ta turen til byen vår for å bidra.

For det er ikke noe pomp og prakt og “fiff” over det vi holder på med på Jessheim – bortsett fra at noen musikanter bruker noter (smiletegn). Jessheim er en “nedpå” by, og støttekonserten Heroes tar opp i seg noe av dette slentrende som kanskje karakteriserer oss som bor her i vår lille by.

Og derfor er denne konserten årets kanskje vakreste heltedåd.

Og det blir Heroes 4. Det ble bekreftet søndag kveld.

Da skal hverdagshelter samles igjen.

Imens er det mulig å vippse til: 630321

God mandag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.