Connect with us

Folk

Nytt prosjekt holder vann

Avatar

Published

on

Eksamensoppgaven til Ole Mikal Fløgstad vil høyst sannsynlig bøte på drukningsstatistikken, for tirsdag var det avslutning for et nystartet prosjekt i regi av barne- og ungdomstiltaket til Ullensaker idrettsråd.

Nevnte eksamensoppgave for Fløgastad – i forbindelse med master hos Høyskolen Kristiania – tok utgangspunkt i det faktum at 93 prosent av dem som har druknet de siste årene i Norge er menn.

– Idrettsrådet fikk nyss om dette, og det var sånn prosjektet “bade uten skade” kom i gang i mars i år.

SVØMMING: Disse guttene er i løpet av få måneder blitt svømmedyktige takket være prosjektet “Bade uten skade”. Suksessen starter opp igjen til høsten. Instruktørene er hentet inn fra Ullensakersvømmerne. 

– Suksess

– Det har vært en kjempesuksess som vi kommer til å fortsette med, sier daglig leder i idrettsrådet Haakon S. Fjone til Jessheimpuls.

Svømmeopplæring for jenter med minioritetsbakgrunn pågår også, men akkurat dette prosjektet er forbeholdt gutter, og tirsdag kveld var det utdeling av diplom og heder og ære til gjengen som har fullført svømmeopplæring – som for øvrig var som fisker i vannet da Jessheimpuls svingte innom bassenget ved Allergot ungdomsskole tirsdag kveld.

LUTTER SMIL: Stille før stormen i bassenget ved Allergot ungdomsskole. Her var det stafett, dykking, godt humør og utdeling av diplomer for gjennomført svømmeopplæring. 

Lære å svømme

Dette pilotprosjektet som tar sikte på å forbedre svømmeferdighetene til gutter med minoritetsbakgrunn. Detter er ifølge idrettsrådet gutter  som i dag hverken deltar i skolens svømmeundervisning eller oppfyller kravene til ferdigheter for en fjerdeklassing, inkludert evnen til å svømme 100 meter.

Statistikk fra redningssentralen viser at hele 93 prosent av drukningsulykkene i Norge i 2023 involverte menn.

Figur 1 – Tall fra redningssentralen 2023

Trygge i vann

Prosjektet fokuserer ikke bare på å undervise i svømming, men også på å gi disse guttene nødvendige ferdigheter for å være trygge rundt vann og potensielt redde liv.

– Gjennom å oppnå målene i dette pilotprosjektet håper vi å bidra til den nasjonale nullvisjonen for drukningsulykker og samtidig styrke samfunnets evne til å håndtere situasjoner knyttet til vannsikkerhet, sier Haakon Fjone.

Fakta Bade uten skade

  • Prosjektet tar sikte på å forbedre svømmeferdighetene til gutter med minoritetsbakgrunn
  • Aldersgruppen er gutter fra 12 til 18 år
  • Guttene oppfyller for øyeblikket ikke sgrunnleggende svømmekravene som forventes av en fjerdeklassing
  • Målet er å gi denne spesifikke gruppen nødvendige ferdigheter for å trygt kunne håndtere vannsituasjoner
  • Et annet mål er å adressere den høye andelen drukningsulykker blant menn, spesielt med tanke på den påviste statistikken fra redningssentralen

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.