Helg
Teater med røtter i Jessheim
Spennende kulturhelg i vente, og Romerike Folkehøgskole serverer teater som tar utgangspunkt i samtaler med barn og eldre som bor på Jessheim. Og så er det konserter og utstilling og annet snadder på menyen.
Aller først minner vi om utstillingen som nå vises i Galleri Jessheim:
Romerike Folkehøgskole er en institusjon – både lokalt og nasjonalt – og nå er det teaterforestillinger på menyen. Ikke minst knytter det seg spenning til forestillingen “Inngang – Utgang” som tar utgangspunkt i intervjuer og besøk hos Sørholtet barnehage og Gystadmyr bo- og behandlingssenter.
– Hvordan kom dette i stand, regissør Ane Justvik?
– Prosjektet startet etter en idé jeg hadde om å lage en teaterforestilling som baserte seg på livserfaringer fra mennesker i starten av livet og mennesker i livets sluttfase. Jeg skrev en tekst som var utgangspunktet for stykkets røde tråd; menneskers behov for å bli holdt.
Justvik sier at ideen kom etter å ha lest teori fra psykoanalytiker Donald Winnicott og hans begrep om “Holding”. Spedbarn er avhengig av å bli holdt helt fysisk, men etterhvert som vi blir voksne har vi også behov for å bli holdt. Og hvordan skal vi klare å holde oss selv når vi er voksne?
Intervjuer
Prosjektet startet i februar i vinter med intervjuer og besøk hos Sørholtet barnehage og Gystadmyr bo- og behandlingssenter. Vi skrev ned inspirasjon etter besøkene, transkriberte alle intervjuene fra lydopptak, og utviklet deretter scenetekster og materiale ut ifra dette.
– Spørsmålene vi blant annet stilte de eldre var: Hva drømte du om da du var barn? Hva er det vanskeligste med å bli eldre? Har du opplevd den store kjærligheten? Og hva får deg til å kjenne deg levende?
Eksempler på spørsmål til barna var: Hva betyr døden? Hva er favorittmaten din? Hva får deg til å gråte? Og hvem bestemmer egentlig i verden?
Samarbeid
I samarbeid med folkehøgskolens designlinjer (kunst, tegning og scenografi, lysdesign og kostyme og teatersminke) har vi laget en forestilling som handler om livets start (inngang) og livets slutt (utgang, eller kanskje inngang?). Scenene er en miks av monologer, dialoger, dans og sanger. Elever i gruppa har erfaring innen sang, dans og musikk, i tillegg til skuespill.
Gjennom 23 scener som flettes inn i hverandre presenterer Romerike folkehøgskole tekst, dans og sang basert på livets ytterpunkter.
Forestillingen vises:
- 13. april klokken 19.00
- 14. april klokken 14.30
- 16. april klokken 10.30 og 19.00
- 18. april klokken 10.30 og 19.00
- 19. april. klokken 19.00
For billetter, gå inn ved å TRYKKE HER
Konserter
Jessheimpuls har tidligere skrevet om helgens konserter i Kulturbanken.
Les mer om dem her: