Kontakt oss

Kultur

Cathrine Muryn tilbake på Jessheim med frisk utstilling

Avatar

Publisert

Cathrine Muryn (47) er tilbake på hjemstedet Jessheim for første gang på mange år. Og med seg i bagasjen har hun egen utstilling som åpner 14.00 lørdag.

 Muryn flyttet fra Jessheim som 18-åring. Og kortversjonen av hennes liv er som følger:

– Jeg studerte ernæring og antrolpologi ved UIO. Etter det har jeg bodd og jobbet i Tanzania med et prosjekt på HIV-AIDS og reproduktiv helse. Da jeg i 2001 fikk tilbud om doktorgrad i medisinsk antropologi kjente jeg at behovet for å male fulltid var for stort, og hoppet av karrieren min, sier Muryn.

– Vanskelig valg?

– Jeg forsto at jeg måtte ut av landet (i Norge så alle på meg som “forsker”), så jeg solgte leiligheten, satset alt og dro til Barcelona for å utvikle meg som billedkunstner. På den tiden var Barcelona et levende internasjonalt kunstmiljø som jeg raskt ble en del av, sier den “hjemvendte” kunstner til Jessheimpuls.

Plukket opp av gallerist

– Jeg ble plukket opp av en Fransk gallerist som har solgt bildene mine gjennom forskjellige gallerier i Bordeaux, Lyon og Paris, og jeg har bilder i samlinger i Barcelona og Bordeaux, blant annet flere bilder hos Lluís Peñuelas Reixach, generalsekretær ved Gala-Dalí-stiftelsen. Jeg har nå vært hjemme i Norge i 5 år og bor på Nesodden med min katalanske mann og 2 små barn.

Bærumkunstner med

Lise Ivarson fra Bærum kommer tilbake til Ullensaker kunstforening, som har koblet henne og Muryn til denne utstillingen.

– Jeg kommer til Jessheim med prosjektet “Se meg”, sier Ivarson. Intensjonen med dette prosjektet er å sette fokus på mellommenneskelige verdier, blant annet om det å bli sett som menneske, forklarer Ivarson. Hun jobber innenfor teknikken eggoljetempra, altså en av verdens eldste malingstyper (blant annet brukt til å male gamle ikoner).

Utstillingen åpner 14.00 lørdag 7. april, og for Catherine Muryn blir det litt spesielt å stille ut foran gamle venner og kjente.

– Jeg vet at det kommer mange fra skoledagene på Døli og Allergot. Det blir artig å treffe igjen kjente, og jeg håper de også de liker utstillingen vi har satt sammen, sier hun.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.