Helse
Demens på timeplanen igjen
Ullensaker var først ute i Akershus med brukerskole for personer med demens i fjor. Nå starter de opp det som har vært en ubetinget suksess i februar igjen.
Demensrådgiver i Ullensaker kommune Hanne Lerdahl er ikke i tvil om at brukerskolen som ble satt i gang i fjor er verdt å videreføre. Hun har til og med skrevet en forskningsoppgave om tilbudet.
– Vi var de første som satte i gang med denne brukerskolen her i Akershus (Stavanger er eneste kommune som hadde brukerskole allerede), og vi ser at brukerskole, pårørendegrupper og andre opplegg som favner mange er bra for både dem som deltar og oss som jobber med dette; vi når ut til flere, og vi kan observere og følge opp demente på en effektiv måte, sier Lerdahl til Jessheimpuls.
LES: Demenstilbudet i Ullensaker
Det ble gjennomført 300 hjemmebesøk hos personer med demens i Ullensaker i fjor. Pårørendegruppe og brukerskole kommer i tillegg til dette. Og effekten – eller gevinsten er nok et bedre ord? – er at de som deltar på brukerskolen får en verktøykasse fylt av gode råd, nyttig informasjon og samvær med likesinnede som ser dem og forstår hvordan de har det.
Verktøykasse
– Hva har dere på timeplanen på skolen?
– Vi har temaer som er aktuelle for personer med demens: helsevaner, hjernetrim, kommunikasjon og hukommelsen mestring av ny livssituasjon, fysisk aktivitet, sikkerhet, legebesøk, bruk av medisiner og trim, sier Lerdahl.
– Det handler om å bidra til at den som har demens står så godt rustet som mulig inn i den livsfasen – som er kronisk, uhelbredelig og som man dør av, sier Lerdahl.
400 i Ullensaker?
Det blir sagt at 10 prosent av befolkningen i Norge har demens. Det betyr at nesten 400 ullsokninger har denne sykdommen.
– Og så kan vi gange det antallet med 5, så får vi alle som er berørt av dette, for det er pårørende og personer i nær relasjon til den demente som også blir berørt, sier demensrådgiveren.
Utfordrende
– Hvordan står vi rustet i Ullensaker til å møte denne virkeligheten?
– Vi har en formidabel vekst i Ullensaker, og fra 1. januar i år ble det lovpålagt med dagsenter for personer med demens. Der lå vi godt an før dette ble innført, så det er ivaretatt. Men alle vet at det er trangt økonomisk, og vi vokser med omtrent 1.000 innbyggere i året. Derfor er det viktig at vi favner så mange som mulig med det vi tilbyr – som brukerskolen og pårørendegrupper.
– Vi skal også i gang med et prosjekt der det jobbes for et demensvennlig samfunn ved å bryte ned tabuer for at demens skal bli sett på som en sykdom som andre sykdommer. Brukerskolen har også dette fokuset som en del av opplegget.
Tabuer
– Det er tabuer rundt demens?
– Ja, det er det, sier Lerdahl.
– Hvem er brukerskolen ment for?
– Personer med demens av type Alzheimer og bosatt i kommunen. Vi har sendt ut invitasjoner til de vi vet om, men det er store mørketall over hele landet når det kommer til antall personer som lever med demens.
I gang 4. februar
– Når går dere i i gang?
– Tirsdag 4. februar er første gang, og vi holder på fra 10.30 til 12.30 alle tirsdager i februar og mars. Prisen er nesten latterlig billig. Det koster 300 kroner, og det er mat inkludert.
– Hvem vil du anbefale dette for?
– Folk som vil lære – eller trenger å lære – om hvordan det er å leve med denne sykdommen. Ta kontakt, så finner vi ut av om det er noe for deg eller en av dine nærmeste.
Ta kontakt med demensrådgiver Hanne Lerdah på 90980382 eller demenskoordinator Grethe Sveum på 91368936 for påmelding eller spørsmål om brukerskolen – eller demens for øvrig.