Connect with us

Abonnenter

Eldresamfunn i sentrum sitter på helseformel

Avatar

Published

on

Samholdet og hvordan de eldre har organisert hverdagen for at alle skal ha det bra i Parktoppen borettslag er genialt enkel. Ullensakers helsepolitikere må komme til oss for råd, er den klare oppfordringen.

Fredag arrangerte beboerne ved Parktoppen borettslag samlet til sommerfest med utendørs langbord, underholdning og god mat på programmet.

Humøret var på topp, replikkene satt løst og meningene om hvordan Ullensaker kommune kan legge til rette for at flere eldre kan bo hjemme lenger var tydelige, for ikke å si krystallklare da Jessheimpuls svingte innom for både spekemat og levende musikk.

Fulltallig

Et bortimot fulltallig borettslag satt under parasoller og snakket og lo. Mange bor for seg selv, og borettslagets eldste – han er 100 år – ble hjemme fordi det var i varmeste laget fredag ettermiddag.

– De eldres boligsparelag Ullensaker ble tilbudt denne tomten av Ullensaker kommune midt på 80-tallet, og her har det vært et godt og trygt bomiljø for eldre som vil bo hjemme så lenge som mulig siden den gang, sier styreleder i boligsparelaget Jorun Ringen til Jessheimpuls.

Hun er klar over hvordan det står til på helse- og omsorgssiden i Ullensaker kommune, og mener flere bofellesskap som Parktoppen vil være midt i blinken.

– Her passer folk på hverandre, og det er nettopp opprettet et vaktmesterlaug bestående av fire personer som skal bistå med det beboerne ikke fikser selv, sier Ringen.

Bo hjemme

I Ullensaker kommune har det i mange år vært et mantra at helsesektoren må organiseres slik at eldre kan bo hjemme lengst mulig.

– Det er jo nettopp det vi gjør her, sier beboerne på Parktoppen til Jessheimpuls. Den yngste av de 26 beboerne er 63 år, og den eldste er som nevnt 100 år.

– Folk passer på hverandre, og de passer på for hverandre, sier Jorun Ringen.

Styreleder i borettslaget Ståle Lindhardt er av samme oppfatning som Ringen og de andre Jessheimpuls prater med på festen.

– Dette er vinn-vinn for alle som bor her.

– Hva må gjøres for å legge til rette for flere slike borettslag?

– Ullensaker kommune tilbød tomt i sin tid. Det kan de gjøre igjen, sier Ringen.

Hett tema

Forslag til en helhetlig helseplan er presentert for politikere og administrasjon denne våren, og det er ikke småtteri av investeringer som må på plass for å være rustet til å håndtere antall eldre ullsokninger i framtiden. Det snakkes om milliardinvesteringer i helsesektoren også, på lik linje med skole- og barnehagesektoren.

Millionene flyr

I forrige uke informerte kommunaldirektør Erling S. Kristiansen formannskapet om at det siden mai har dukket opp et merforbruk på 13,6 millioner kroner. Dette er et merforbruk man ikke så komme, og det er forventet at helsesektoren i Ullensaker får et merforbruk på 40 millioner kroner i 2023.

I hovedsak gjelder merforbruket kjøp av sykehjemsplasser utenfor kommunen, men også bemanning og kjøp av private legetjeneste er en del av bildet.

Administrasjonen opplever at omfanget på kjøp av sykehjemsplasser er høyere enn noen gang, men det jobbes kontinuerlig med løsninger.

Gjengen i Parktoppen borettslaget klarer seg enn så lenge veldig bra i eget selskap.

Det var sommerfesten et bevis på.

Og invitasjonen om å ta imot besøk fra politikere som bedriver valgkamp gjelder så det synger fra Parktoppen borettslag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.