Connect with us

Byutvikling

Flere bruker Jessheims bykatedral

Avatar

Published

on

Oppmøtet på gudstjenester er på oppadgående og stadig flere blir klar over at bykatedralen i Jessheim sentrum opererer med åpne dører på dagtid.

Torsdag er det fast formiddagstreff med kort gudstjeneste, litt å bite for den som vil samt hyggelig prat og sosial omgang etter gudstjenesten.

– Det er spesielt i Jessheim kirke vi ser økende aktivitet, sier Marit Sæther, administrativ leder ved Hovin menighetskontor.

Typisk bykirke

– Dette er blitt det vi kaller en typisk bykirke, med åpne dører på dagtid, med konserter og andre aktiviteter; og det vakre kirkerommet vi nå har fått blir i langt større grad brukt til kirkelige seremonier som dåp og vielser enn tidligere. Den type seremonier er doblet sammenlignet med tidligere i Jessheim kirke.

LES: Se på det orgelsmykket!

Antall gudstjenestedeltakere blir registrert hver gang det er gudstjeneste, og for Hovin sokn (Sand og Jessheim) ser det slik ut de tre siste årene:

  1. I 2015 var det 12.827 registrerte personer på gudstjeneste
  2. I 2016 var det 10.625 registrerte personer på gudstjeneste (Jessheim kirke var stengt deler av 2016).
  3. I 2017 var 14.943 personer registrert på gudstjeneste

– Hvem er det som bruker kirkerommet?

– Vanskelig spørsmål, men jeg vil si alle typer mennesker bruker Jessheim kirke. Det er mange godt voksne på formiddagstreff på torsdager, men det er folk i alle aldre som kommer på konserter. Nylig var Paal Flaata, Stephen Ackels og Vidar Busk og holdt konsert her. Da var det 300 i publikum. Det svingte her da.

Konserter

Jessheim kirke har ellers booket 10 konserter (9 i bykatedralen og 1 konsert i Hovin kirke) de nærmeste månedene. Og det er kor og andre tilbud også.

LES: Kirken lanserer naskeriprosjekt

– I tillegg til alt jeg har nevnt nå, så har vi jo dåp og vielser, og noe som helt sikkert bidrar til økt antall er den trenden vi ser at alle inviterte i dåp gjerne stiller i kirken også. Tidligere var det de nærmeste som ble med i kirken. Nå er det gjerne flere i følget.

Liker kirkerommet

– Det at kirkerommet i bykatedralen er blitt et vakkert og stemningsfullt rom bidrar også til at folk stikker hodet innom?

– Ja, helt sikkert. Vi får mange tilbakemeldinger på det. Nå håper vi bare at vår policy med åpne dører på dagtid vil sette seg i større og større grad der ute. Det er jo ikke helt vanlig i vanlige kirker, men for bykirker er det vanlig. Så kom innom oss på dagtid, bruk kirkerommet og kom gjerne på formiddagstreff eller gudstjeneste, sier Sæther.

Jessheimpuls har tidligere skrevet at det er ønskelig med kirkerom og gravplasser i tilknytning til den planlagte bydelen på Gystadmarka.

– Her er i hvert fall kapasiteten sprengt når det kommer til aktiviteter, så det er naturlig å tenke i de baner der borte på Gystadmarka, sier Sæther.

LES: Ønsker kirke, park og gravplasser på Gystadmarka

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.