Kontakt oss

Folk

Rustrend bekreftet etter beslag

Avatar

Publisert

Ni ungdommer er tatt for rus på Jessheim de siste dagene. Politiet utelukker ikke dødsfall som følge av eksperimentering med kjemiske stoffer i ungdomsmiljøet.

Det er viktig å understreke at det er en liten gruppe unge som utgjør det ungdomsmiljøet som eksperimenterer med denne type dop, men beslagene de siste dagene bekrefter langt på vei de antagelsene til politiet, utekontakter og andre som beveger seg i ungdomsmiljøet – altså at det nå eksperimenteres med sentralstimulerende og hallusinogene stoffer blant unge mennesker, som Jessheimpuls skrev om tidligere denne uka.

Fem av de ni ungdommene som ble tatt onsdag denne uka viste seg å ha brukt hasj og såkalte sentralstimulerende stoffer.

Dødsfall

– Viljen til å eksperimentere synes å være større enn tidligere. Derfor utelukker jeg ikke at vi kan få dødsfall i ungdomsmiljøet som følge av eksperimenteringen, sier Anne-Kathrine Hofseth Gundersen.

Viljen til å eksperimentere synes å være større enn tidligere

Anne-Kathrine Hofseth Gundersen

– Utekontaktene har vært bekymret for utviklingen en stund. Det er nytt at så unge mennesker lefler med denne typen stoffer, sier Karen Hoel Glestad, leder av forebyggende avdeling for barn og unge i Ullensaker kommune (Fabu).

I likhet med Hofseth Gundersen understreker hun at de har god oversikt over ungdomsmiljøet, og at det totalt sett er en liten gruppe ungdommer som utgjør den gruppen det her snakkes om.

Vi hadde håpet å kunne snu trenden vi så komme

Karen Hoel Glestad

– Vi kjenner til dem vi tar for rus, men vi hadde kanskje håpet vi kunne snu den trenden vi har sett komme, sier Hoel Glestad til Jessheimpuls.

Skaff deg oversikt

– Så unge mennesker blir tilbudt dop når de beveger seg ute?

– Det er ikke sånn at man blir tilbudt narkotika helt vilkårlig ute på gata eller i skolegården. Det må en vilje til å skaffe seg hasj eller annen type dop til; du må gå aktivt fram for å skaffe deg det, selv om det kan være snakk om tastetrykk for å komme i kontakt med noen som selger, sier Hofseth Gundersen.

De fleste unge har ikke blitt eksponert for narkotika

– Men de fleste unge har ikke vært borti narkotika eller blitt eksponert for det, og vår erfaring er at de fleste unge tar avstand fra dop, sier Hoel Glestad.

Hjelpeapparat

– Hva gjør man som voksne hvis man mistenker at ens egne kan ha vært borti dette miljøet?

– Det er mye man kan gjøre, selv om terskelen kan være høy for å ta kontakt med hjelpeapparat eller politiet. Men jeg tror det første man bør gjøre er å stole på magefølelsen sin. Hvis man sitter med en følelse av at noe ikke er som det skal, så finnes det folk å kontakte, sier Hoel Glestad og foreslår følgende:

  1. Prat med de unge – spør dem om hvordan det går. Skaff deg oversikt over hvem de er sammen med og hvor de er.
  2. Ring utekontaktene – de går i skiftordninger og har god oversikt over ungdomsmiljøet. Det er lov å ringe anonymt.
  3. Ta kontakt med politiet – det opprettes ikke straffesak hvis man tar kontakt. Det er mange veier å gå. Og man kan ringe anonymt.
  4. Natteravnene er aktive ute i ungdomsmiljøet. Å engasjere seg og bli en del av natteravnene er en nyttig og fin måte å skaffe seg oversikt over hvordan ungdomsmiljøet faktisk er, sier Hoel Glestad.
  5. Skolene er satt opp med miljøarbeidere som er godt informert om elevgruppen på sine respektive skoler. Det er fullt mulig å kontakte skolen hvis man lurer på noe.
  6. Det er mer og mer vanlig å ta kontakt med hjelpeapparatet som finnes i kommunen. Antall henvendelser fra foreldre øker fra år til år.
  7. Utekontakter og natteravner opplever økt pågang fra foreldre og unge når de beveger seg ute i felten, noe som tyder på at det er mange som lurer på hvordan det faktisk står til der ute.

– Men den viktigste kilden å ty til er faktisk ens egne ungdommer, og vi merker at foreldreengasjementet er økende der ute. Det synes vi er bra, og det er lov å uttrykke usikkerhet rundt foreldrerollen.

Mange voksne går med en usikkerhet

– Jeg tror mange voksne går med en usikkerhet, og da er det bra at man tar kontakt med Fabu, politiet, skolen eller andre som kan bidra med faktabasert kunnskap, sier Hofseth Gundersen.

– Ja, vi ser en ny trend i det belastede ungdomsmiljøet nå, og ja det er viktig at de voksne følger med på hva deres egne ungdommer gjør og hvem de er sammen med.

Følg med på hva barna deres gjør

– Neste uke er det sommerferie fra skolen. Vi vet at ungdommene søker seg til Nordbytjernet. Legg turen innom som voksen og sjekk hvordan det står til med ungdommene deres, oppfordrer Hoel Glestad og Hofseth Gundersen.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.