Connect with us

Folk

Skiklubben lekker – men kjemper for bakken sin

Avatar

Published

on

Lokalt legendariske Randbydalen skisenter holder åpent. Men det går på stumpene for anlegget som har fostret mange gode alpinister.

Iherdig dugnadsinnsats gjorde at alpinbakken rett utenfor Jessheim åpnet for trening onsdag i forrige uke, og det gledelige er at innsatsen gjør at folk i Ullensaker kan reise kort hvis de vil stå på ski i vinterferien neste uke. Vi trenger ikke engang ta turen ut av vår egen kommune.

Snøleggingen har pågått nærmest dag og natt for å kunne tilby trening til ivrige alpinister selv om kommunegrensene stenges grunnet koronasituasjonen.

– Det er viktig for skiklubben å holde åpent, for vi merker et tydelig frafall – spesielt fra 10 år og nedover – hvis vi ikke klarer å arrangere skiskole eller treninger i hjemmebakken, sier Kristine Heggelund Danielsen, skitrener med en rekke starter i verdenscupen i alpint bak seg.

Ullensaker idrettsråd kan opplyse Jessheimpuls om at at Ullensaker skiklubb – av alle de 44 idrettslagene i kommunen – beklageligvis er den med det høyeste frafallet i kommunen.

– Det er produsert så mye kunstsnø som mulig de siste 14 dagene, så nå har vi hauger å kjøre på hvis det skulle bli behov for å fylle på med mer snø, sier hun.

SJELDEN VARE: 15 centimeter nysnø er ikke hverdagskost i Randbydalen skisenter. Under nysnøen ligger en såle på nærmere meteren, og alpinistene i Ullensaker kan nyte godt av trening på hjemmebane.

Massiv dugnad

Alpinistene i Ullensaker skiklubb er hjemmehørende i en slitent alpinanlegg noen kilometer utenfor Jessheim sentrum, og selv om det går trått med planene for et helårsanlegg der alle vinteridrettene i Ullensaker samles i Randbydalen, så er gjengen som ligger og dunker slalåmomganger onsdag kveld glade for at de ble tilgodesett med 200.000 kroner til oppgradering av heisen.

Oppgraderinger er – bortsett fra 200.000 fra Ullensaker kommune – foretatt med egne midler og massiv dugnadsinnsats.

Men status for næranlegget er at det står temmelig dårlig til i Ullensakers vakreste dalføre; hvis en ting blir reparert, så går andre ting i filler.

– Så selv om vi er takknemlige overfor Ullensaker kommune ved at vi fikk midler til heisen, så tærer den usikre situasjonen på, medgir Heggelund Danielsen.

TIDLIG KRØKES: Bratthenget i Randbydalen skisenter er også i 2021 en bøyg for unge alpinister i Ullensaker skiklubb. Klarer du henget i Randbydalen, ja da klarer du alt, lyder det gamle ordtaket. 

https://jessheimpuls.no/jp/2020/02/29/bratthenget-som-oppdro-oss/

Prosjekt i stampe

Det har de siste årene pågått en prosess der eksterne konsulenter har undersøkt hva som vil være det beste helårsanlegget for Ullensakers vinteridretter, og den rapporten konkluderte med Randbydalen som lokasjon.

Siden har den prosessen stått stille, for grunneiere i området og Ullensaker kommune har ikke greid å finne en løsning som gjør at det kan skrives langtidskontrakter med tanke på å utvikle området til et helårsanlegg.

https://jessheimpuls.no/jp/2018/05/10/alpinbakkens-skjebne-avgjores-rundt-neste-sving/

Nå lever Ullensaker skiklubbs alpinister på nåde fra år til år når det kommer til bruk av Randbydalen som treningsbakke.

– Hva trengs for å gi vitalt liv – og ikke kunstig åndedrett til Randbydalen?

– I kroner og øre hadde det vært mulig å løfte anlegget mye med 750.000 kroner.

TALENT: Regine Heggelund Danielsen er ett av flere talenter i Ullensaker skiklubb. Hun leverte en god dose solide slalåmsvinger i Randbydalen onsdag kveld. 

Næranlegg

I Gjerdrum er det lys i bakken i Kniplia. På Kjeller er det lys i Nylendlia og rett utenfor Jessheim lyser det i Randbydalen skisenter. Men de som engasjerer seg – gjengen som tilbringer time etter time i snøleggingens, reparasjonens og løpernes tjeneste – drømmer om to traseer med lys, mer effektiv snølegging og ei varmestue som ikke er i ferd med å trekke sitt siste sukk.

Ingen av alpinentusiastene klager eller er negative. Det er mer en drøm de har hatt som er i ferd med å falme. De er få – men sterke – i Randbydalen skisenter denne onsdagskvelden. Skitalentene forserer bratthenget med bravur.

Men – viktigere i det store bildet – denne gjengen har jobbet så hardt at skisenteret holder åpent for publikum – altså fritidsalpinister – som ønsker et kortreist tilbud på slalåmski i vinterferien.

– Vi ser at aktiviteter ute har vært kjærkomment nå i koronavinteren, så vi er glade for at Randbydalen er et alternativ i vinterferien, er beskjeden fra en gjeng som har jobbet knallhardt med å produsere kunstsnø for å kunne åpne bakken – både for trening og for skiglade amatører.

Hva som skjuler seg bak neste sving Randbydalen skisenter vet kun byråkrater, grunneiere og folkevalgte i Ullensaker.

HVOR LENGE?: Hvor lenge til er det mulig å holde liv i Randbydalen skisenter? Idealistene er slitne, og drømmen om helårsanlegg er kanskje i ferd med å svinne hen? 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.