Connect with us

Helse

Svarer på koronaforvirring blant foreldre

Avatar

Published

on

Smitteutbrudd fører til usikkerhet hos foreldre og foresatte, litt fordi følelsen av forskjellig praksis ved skolene ser ut til å råde? Og er det trygt å dra på hytta i høstferien?

Tidlig denne uka ble to elever ved henholdsvis Allergot ungdomsskole og Jessheim videregående skole bekreftet smittet med koronavirus. Dette førte til at 9. trinn ved Allergot får digital hjemmeundervisning, mens alle elevene ved Jessheim videregående skole fikk hjemmeundervisning.

Jessheimpuls har mottatt en del spørsmål fra folk som mener det kan være vanskelig å orientere seg i informasjonsjungelen. Vi har videresendt dem til kommuneoverlege Einar Kristian Borud.

Forskjellig praksis?

– Hva er årsaken til forskjellig praksis av den type vi ser her?

– Kommunen eier skolene her i Ullensaker, og vi forholder oss til de nasjonale retningslinjene. Jessheim videregående skole eies av fylkeskommunen, sier kommuneoverlege Einar Kristian Borud. Det var han fattet beslutningen om å holde alle elever ved 9. trinn hjemme resten av denne uka.

– Det var rektor ved Jessheim videregående som besluttet å gi alle elevene hjemmeundervisning. Jeg oppfattet at det også hadde med busstreiken å gjøre, sier kommuneoverlegen.

Nærkontakt

Elever og ansatte som identifiseres som såkalte “nærkontakter” til den smittede vil bli kontaktet direkte av smittesporingsteamet og satt i karantene, står det å lese i pressemeldingen som ble sendt ut av Ullensaker kommune i kjølvannet av de to nevnte smittetilfeller.

– Men hvordan defineres en nærkontakt. Klassene er jo en gruppe, så hva er en nærkontakt i praksis?

– Der må jeg henvise til den offisielle definisjonen, sier kommuneoverlegen:

 • Bor i samme husstand.
 • Har hatt tilsvarende omfattende eller fysisk nær kontakt som i en husstand (eksempel kan være kjæreste, nærmeste kolleger i kontorfellesskap, samme kohort i barnehage eller skole til og med 4. trinn).
 • Har pleiet den som er bekreftet smittet eller hatt tilsvarende nær fysisk kontakt, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr.

Andre nærkontakter

 • Innendørs: mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengene med en person som er bekreftet syk med covid-19.
 • Ute: mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter sammenhengende, ansikt til ansikt, med en person som er bekreftet syk med covid-19.
 • Har hatt direkte fysisk kontakt med (for eksempel ved håndhilsing) en som er bekreftet syk med covid-19 (gjelder ikke dersom anbefalt beskyttelsesutstyr er brukt).

Høstferie ok?

– Vi nærmer oss høstferie for skolene, og det råder en viss usikkerhet rundt hva som er greit og hva som ikke er greit å gjøre?

– Alle nærkontakter til noen med påvist smitte blir satt i karantene, og disse blir kontaktet av smittesporingsteamet – via telefon.

– Ja?

– I den samtalen får de beskjed om hvordan de skal forholde seg videre, sier Borud, som også viser til de generelle retningslinjene for dem som har hatt nærkontakt med personer som har fått påvist smitte:

 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
 • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands.
 • Du skal ikke ta offentlig transport.
 • Du skal unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg og la deg teste så snart som mulig.
 • Ved positiv test skal du over i “hjemmeisolering”

Test når?

–  Men stemmer det at alle som har vært i nærkontakt 48 timer før positiv test skal i karantene?

– Hvis den som er smittet ikke har symptomer, så skal alle som har hatt nærkontakt med vedkommende 48 timer før positiv test i karantene, sier Borud.

– Og hvis symptomer?

– Da blir det karantene på alle som har hatt nærkontakt med vedkommende de siste 48 timene før symptomene dukket opp.

– Hva er beskjeden til foreldre og foresatte som synes det er vanskelig å forholde seg til mye informasjon om hva som gjelder?

– Elever, foresatte og ansatte ved Allergot ungdomsskole og Jessheim videregående skole har fått skriv fra meg om situasjonen som oppsto tidligere denne uka. Der står det også noe om hva som skjer videre og hvordan den enkelte skal forholde seg, sier kommuneoverlegen.

– Men jeg understreker viktigheten av å holde seg oppdatert via hjemmesidene til Folkehelseinstituttet og helsenorge.noavslutter kommuneoverlegen.

Her finner du koronarelatert informasjon for Ullensaker kommune.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.