Connect with us

Helgepuls

Vår upolerte kulturdiamant

Avatar

Published

on

HELGEPULS/KOMMENTAR

Når hele paletten av svenske artister skriver under et opprop om betydning av levende musikk i byer, så forsterkes viktigheten og betydningen av klubbscenen Kulturbanken her i byen.

Det har kanskje ikke gått helt opp for oss hvor eksotisk – og motstrøms – det er å ha en klubbscene som Kulturbanken her i Jessheim by. To hendelser underbygger dette:

  • I Sverige har artister som Håkan Hellstrøm, Joakim Thåstrøm, Lars Winnerbäck og en perlerad av svenske artister skrevet under på et opprop om viktigheten av å la flere live-scener utvikle Sveriges byer
  • I Drammen har den frivillige rockeklubben kastet inn håndkleet fordi det er vanskeligere og vanskeligere å arrangere konserter for band og artister som er i vannskorpa og på vei til å slå gjennom

Musikk som ugress

Det svenske oppropet har følgende innledning:

“Det er veldig uvanlig med mennesker som ikke liker musikk. I hvert fall er det sjelden at noen sier høyt at de ikke liker musikk. Likevel begynner svenske byer og tettsteder å nærme seg et punkt der musikk behandles som ugress, noe som bare lager støy og står i veien for… ja, vi vet ikke helt hva.”

Og videre:

“Musikk er noe som står i veien for vakre, døde byer – dødsstille og klinisk frigjorte for muligheten til å oppleve levende musikk sammen med andre mennesker.”

Jessheims lille oase

Listen over klubbscener som er blitt borte er nærmest uendelig. Bare her på Jessheim har spillesteder dukket opp for så – av forskjellige årsaker – å forsvinne igjen.

Og med dette bakteppet er det intet mindre enn fantastisk at Jessheim har sin lille oase der vi kan oppleve lokale talenter, etablerte artister i en intim setting og band og artister som er på vei opp og fram på den norske musikkhimmelen.

En diamant å verne om

Hvis vi legger til bokbad, live-intervjuer, quiz og andre arrangementer som dras i gang av lokale kultur-entusiaster, så er Kulturbanken vår en diamant vi må ta vare på, bruke og omfavne for alt den er verdt.

Kulturhuset vårt var 20 år i 2019. Det huset blomstrer som aldri før, og vi har jevnlig besøk av nasjonale og internasjonale artister som er på kulturhus-turne. Det tilbudet er godt ivaretatt.

Vi trenger små scener

Men for å fylle kulturhuset er du nødt til å spille på små steder som lar deg slippe til, og det er dette nåløyet som er i ferd med å forsvinne rundt om i det ganske land. Og det er derfor Kulturbanken er viktig. Fordi her på Jessheim står vi i mot og holder klubbscenen vår vital og levende, selv om mange av arrangementene sliter med å gå i pluss.

KLUBBSCENEN: I andre byer etterlyser man klubbscener som Kulturbanken. Byen Jessheim er heldig som har dette alternative kulturtilbudet. 

Menneskene eier byene

“Andre eier kanskje husene, men det er menneskene som eier byene.” skrives det avslutningsvis i oppropet fra svenske artister, som med det mener at uten levende musikk så dør byene.

LES: Oppropet fra de svenske artistene her

Kulturbanken Kreti & Pleti har i august 2020 eksistert i fem år, etter å ha prøveåpnet dørene under Jessheimdagene i 2015. Offisiell åpning var 10. oktober 2016. Da sto Hot Club De Norvege på scenen.

Det er vanskelig å tenke seg Jessheim by uten Kulturbanken. For meg er det nærmest umulig å huske hva vi hadde før klubbscenen vår åpnet dørene.

Jessheim uten klubbscene er utenkelig

En by uten en klubbscene som Kulturbanken er skremmende å tenke på.

I hvert fall for de av oss som ikke går på diskotek, nattklubb eller trubadur-kvelder – uten å fornærme noe av dem som gjør det.

Det er opp til oss

Kanskje 2020 er jubileumsåret der Kulturbanken løfter seg ytterligere fordi flere velger å høre levende musikk?

Jeg håper det.

Det er opp til oss.

Alternativet er fattigere.

Og kaldere.

God helg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.