Connect with us

Helgepuls

Velkommen til Jessheim Hotell

Avatar

Published

on

Var gasjeløse gjesteskribent Tom Stalsberg planlegger ferien for deg hvis du vil reise tilbake til 1949 og bo på Jessheim Hotell eller på Asper Hotell.

AV TOM STALSBERG

Vi nærmer oss den tida på året da vi straks skal seile på ei blå sommergardinbølge av glede inn i fellesferien.

Ferie er gull og grønne skoger, og helvete for noen. Ta vare.

Ferie er planlegging (kommer tilbake til akkurat dette).

Ferie er lave skuldre og svømme på rygg i Nordbytjernet.

Svømme på rygg i rømmegrøt og rope etter fenalår.

Ferie er å reise, kort eller langt.

Ferie er kanskje ikke å reise til utlandet i år ettersom den norske krona nærmer seg det vi i gamledager kalte gærninger (les pesetas og lire etc. Huff):

Kosta ingenting der nede, bestilt dos cereals og betalte bare 1000 gærninger som er tolv kroner eller noe sånt. Sa mange.

Okay.

BOCCIA: På bildet ser vi Tom Stalsberg (ifølge ham selv) spille boccia i Skottland sammen med en gammel flamme i 1953. Foto: Tom Stalsberg

Evig skoleferie

Da vi var mindre huskes forresten skoleferiene som om de varte både sommer som vinter, det var Lollipop, solbrenthet, tårer, smil, skrubbsår og kanskje et slengkyss etter stengetid.

Telttur, smugrøyking og papplapper på sykkeleikene (tøff lyd).

Ja, ja, det er lenge siden denne skribent hadde «kutting foran og nothing bak» som det het da jeg vokste opp som liten og tjukk, under kallenavnet Stabbe, i nabokommunen Eidsvoll. Kommunen som sliter på mange fagfelt, dessverre.

I skrivende stund er jeg verken i 1814-kommunen eller i Ullensaker, Jeppedalen, Kløfta eller Sand, men jeg forsøker å lure en ørret eller to i Valdres. Fisker med flue, mark og sluk.

I morra den dag kommer det kompis fra Hamar som også har med seg en oter. Han er en tidligere lege som også har med seg det meste innfor dop (nei da).

BADELØVER: Bare det å bade i sommersol er et rikholdig kapittel i en liten gutts ferie. Her ser vi Tom Stalsberg (til høyre og ifølge ham selv) på Eidsvolls aller første spa, lokalisert på Bøn. Foto: privat

Klemmer trær

Første fiskekveld ble forresten forringet av kraftige vindkast, så jeg hadde mange gode, og forbanna, samtaler med trestammer, greiner og noen steiner. Pokker også.

Jeg klemte forresten et tre for fred i går.

Ble det en liten fisk da?

Nope, men det ble sommerkoteletter på grillen, smaken av fisketur er forresten sommerkoteletter.

Banna bein.

Ørretmor får vente, men vi kan alltid sitere den store poet, salige Olav Angell:

Ørretene vaker.

Den teller fluer.

JESSHEIMS PERLE: Nordbytjernet har til alle tider vært Jessheims perle i sommerhalvåret. På 70-tallet så strandkongene slik ut. 

Proviant for hodet

Hva har jeg så med meg på fisketur foruten alt for mye utstyr, vin, øl, mat og ting og tang og musikk. Jo, bøker. Er det litteratur som bygger landet? Er det litteratur som gjør meg klokere?

Er det bøker av forfattere som igjen skal forsøke å redde verden? Er det sært? Er det krim? Er det lettlest? Tunglest?

Vel, i veska ligger det to bøker, ei ny diktsamling signert Jon Ståle Ritland som heter, «Øst for verdens ende» og ettersom jeg hadde fått beskjed om å gjeste, Jessheimpuls, så har jeg med ei bok for å planlegge ferien.

Vi snakker om verket, «Hvor skal vi reise? Illustrert feriehåndbok 1949. Sommer og vinter i Norge», pris korner 3.

FERIEPLANLEGGER: Denne boka har historisk informasjon for dem som ville gjeste Jessheim i ferien langt tilbake i tid, nærmere presist i 1949.

Ja, nå skal det planlegges reise i tid. Jeg slår opp på side 104 og 105 og sakser følgende, viktige informasjoner for deg som skal planlegge årets ferie:

Kløfta

«Kløfta: Asper Hotell. Pene værelser. 20 senger. Varmt og koldt vann på alle værelser. Sentralvarme. Bad.

Pen beliggenhet ved Kløfta stasjon og ved Kongsvinger- og Trondheimsveien.

Gjennomgangshotell.

Innehaver: O. Asper.

Telefon:  Kløfta 10.»

KLØFTAS PERLE: Asper hotell lå – og ligger – like ved rundkjøringen i Kløfta sentrum. En gang i tiden en yndet destinasjon for dem på reisefot. Kafé var det også i den ærverdige bygningen. 

Jessheim

«Jessheim: Jessheim Hotell.

Hotellet mottar reisende, gjennomreisende og feriegjester hele året. Sentralt beliggende, 3 min. Fra stasjon.

Bad, vannklosetter og sentralvarme.

Ølrett. Oppvarmede garasjer.

1 mil til Gardermoen, 1 km til Norbytjernet, hvor man kan bade.»

JESSHEIM HOTELL: Lokalisert like ved Allergot ungdomsskole – og et steinkast unna Jessheim stasjon. Dette hotellet holdt stand lenge. Nå får vi snart nytt hotell i Jessheim sentrum. 

Da ønsker den ørretløse alle faste lesere av Jessheimpuls en riktig så god sommer. Husk, det er lov å le, det er lov å ikke stirre i mobilen, det er lov på ikke klikke på RB, Dagbladet, VG og fuck U Putin.

PS: Årets ferie for denne skribent blir forresten å jobb Down Under, det er jo VM i fotball for kvinner. Norge starter opp 20.juli mot det ene vertslandet, New Zealand. Kiwi for fred.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.