Connect with us

Abonnenter

13 sanger til 13 utvalgte

Avatar

Published

on

Vår faste gjesteskribent Tom Stalsberg følger med på Jessheim by og det vi bedriver fra sitt ståsted i hovedstaden. Han har sendt oss denne lille godteposen bestående av tekst og sanger som han kobler opp mot noen navn lokalt. God fornøyelse.

På vegne av småfugler og andre vandringsmenn: Tom Stalsberg

Hei, jeg er gjesteskribent og nissemumler Tom Stalsberg. Jeg skriver igjen leilighetsdikt for hjemløse (som jeg gjorde sammen med forfatter Ingvar Ambjørnsen for et par år siden).

Eksklusiv

Denne teksten er selvsagt eksklusiv for Jessheimpuls – den eneste publikasjonen på denne siden av herlige Hersjøen som er verdt å lese (skribenten får ekstrabetalt, to – 2 – kroner, av redaktøren for å bedrive slik reklame).

Nei, forresten det blir ikke mye poesi denne gangen, men en jukebox med 13 gavelåter til utvalgte folk og organisasjoner, musikk som kan høres på hele året, men som også passer, som hånd i en fillete Selbu-vott, når vi nå går inn i den falske julefred – preget av en grufull og meningsløs krig.

Murrende kattehår

Jeg forsøker her å finne musikk som har en ekte følelse og gjerne med litt mothaker, musikk som ikke blir murrende kattehår i nesa, noe som vi alt for ofte hører i heiser og butikker og radio og tv og nett nå før jul.

Julemusikk blir litt sånn derre feelgood-støy som nesten går meg på nervene, rett og slett.

 Sånn er det med den saken.

Her The JessheimsPuls Jukebox 2022, et gavebord:

LÅT 1:

Vi gir bort den første jukeboxlåta til Tore Kværner, han fortjener alltid en ekstra godtepose (og Ullensakers kulturpris for sitt virke i den vesle kulturbyen av ei rundkjøring på Øvre Romerike). Kværner får Geir Sundstøls låt, «C´est vide en ville», fra gitaristens siste, og meget spennende og gode album, «The studio intim sessions vol.1».  Kværner holder med feil klubb i England, men ellers okay.

LÅT 2:

Fontenehuset Ullensaker fortjener også jaggu meg en låt. Dette er en lavterskel, arbeidsorientert klubbhus for mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer. Fontenefolket får låta, «Some Ancient Misty Morning», fra denne skribents favoritt over alle favoritter, salige Jackie Leven (fred over minnet du skotske poet og sanger og låtskriver) fra hans 1992-album, «Forbidden Songs of the Dying West».

LÅT 3:

Så svinger vi innom alpinbakken til Ullensaker skiklubb der det er viktig å ha folk som står på, blant annet primus motor, Kristine Heggelund Danielsen. Det er folk som henne alle lokale idrettslag trenger. Hun får vår jukeboxlåt, «People Have the Power», sunget av legenden, Patti Smith, kom på 1988-albumet, «Dream of Life». Patti skreiv denne sammen med en annen storhet, Fred «Sonic» Smith.

LÅT 4:

Mens vi er innenfor idretten så tar vi ei jukeboxlåt til på hel- og halv volley, og den går stang inn til Kløftas, Sophie Román Haug. Hun er på landslaget i fotball og proff hos Roma (Italias bysvar på bello Borgen by).  Herlige saker. Sophie får låta, «Långsamt», med Mando Diao sammen med, Titiyo, fra utgivelsen, «I solnedgången» fra 2020. Dette svenske bandet har vi stor sans for, og stemmen til vokalist, Björn Dixgård, er verdt å bruke en kransekakering eller to på.

 

LÅT 5:

Frivillighet er viktig, og på Jessheim som andre steder rundt i nasjonen, «Vedum og Støre sliter Big Time, baby», finnes de rundt oss disse frivillige menneskene som vi skal gi en neve ros og glede til. Vi gir derfor bort en låt til, Rita Fjeld Hovden, som hun får med seg inn i julestria, «Stjernesludd», av og med DumDum Boys, utgitt i 1997. Ja, det er vel ei slags julelåt faktisk, men den er så bra. Bandet holder også fortsatt høy kvalitet, det så og hørte vi under årets Jessheimdager, Allah og Herregud, altså.

LÅT 6:

Alle byer trenger folk som gir stedet et litt annerledes ansikt som ikke er formatert. Jessheim har heldigvis fortsatt noe av dem igjen. De som blant annet er kulturens fanebærer, dett både i kraft av egne produksjoner og som raust er med når andre forsøker å skape noe. En av disse er, Jan Ove Hansen.

Legende? Nei, det er å ta i, men han er i nærheten. Jan Ove er en musikksluker av ypperste rang, og han får med seg vår venn i fredstid, krig og nød, vår venn i sorg, skål, barer, kirker og truede tonearter, vi snakker om Tom Waits. Her kan vi nesten gi bort hans samlede katalog, men faller ned på, «In the Neighbourhood», fra det helstøpte 1983-albumet, «Swordfishtrombones»:

Well the eggs chase the bacon

Round the fryin´pan…

 

LÅT 7:

Vår spesialjukebox har også planer om å spille minst en sang lav den store britiske salmedikteren, David Bowie. Major Tom to ground Control. Her kunne vi valgt mange låter fra hans katalog, men faller ned forutsigbar nok ned på den store, «Heroes», fra 1977-ablumet med sammen navn:

I, I will be king

And you, you will be queen

Denne gir vi uten blygsel bort til de som står bak prosjektet, «Heroes”, som i år arrangerte den femte støttekonserten til inntekt for et meget godt formål, penger igjen til et musikkprosjekt for flyktningbarn i Libanon. Rørende bra med en god Vamp-hilsen også. Hadde jeg vært like rik som, Elon Musk, så skulle herrene Vegar Storsve og Petter Barg sluppet meg på Twitter og en rød Tesla, men fått langt mer penger til de flotte musikkungene i Libanon.

LÅT 8:

Noen drar bort og blir borte lenge, men stort sett ender det opp med at de kommer hjem. Både sjøfolk, vandringsmenn, trekkspillere og fotballhelter.

En som nå har kommet seg helt fra Hauerseter og tilbake til dit han nok mest hører hjemme, det er Truls Jørstad. Han er Kisa, true and true. Nå tar han tak i jentefotballen i klubben den grønne og gule. Jørstad får med seg det opplaget musikkvalget, «Girls Just Want To Have Fun», som Cyndi Lauper fikk en megahit med i 1983 fra albumet, «She´s So Unusual».

LÅT 9:

Låt nummer i vår jukeboxgavepakke, sendes tilbake i tid til da denne skribent kavet og tullet og endelig kom seg inn på Jessheim videregående skole (1977 til 1980. lenge etter de andre i mitt kull ettersom jeg var et skolelys aldri noe slå på), men så fikk jeg en lærer som ordnet opp litt i huet mitt, og det var beste Sidsel Huitfeldt. Hun var bare så viktig for meg at jeg nesten begynner å grine når jeg tenker på henne, tusen, tusen takk, du gikk bort så forbasket tidlig. Fred over ditt minne med, «To hender», signert Haldens ekte sviresønner av noen musikere og medmennesker, Onkel Tuka. Låta kom ut på, «Geriljagospel», 2006.

 

LÅT 10:

Jan H. Peeters er en fluefisker av en gitarist og musiker og som nå også har fått operer inn en helt ny Fender Hoftecaster. Han fortjener et vak og ei døgnflue og en dram, men han har også laget og sunget inn den beste norske låta utgitt i 2022, «Så blei det sånn». Han få ikke denne låta i retur hjem på tunet, men denne gir jeg herved bort til alle dere som leser Jessheimpuls, dere som ikke savner Farmen og Romerikes Blad (ha-ha-ha).

LÅT 11:

Når vi er innom lokal musikk er det viktig og riktig å ikke bare dvele med de som nesten har holdt på siden, Jimi Hendrix», spilte inn salmen, «Foxy Lady», i London 1966. Min neste jukeboxgave går derfor til bandet, Flaming Youth, som nettopp er ute med en ny singel, vi applauderer alle gutter og jenter og hens som bedriver rock og annet snacks innenfor musikkens 16-meter. Låta bandet får er nettopp den fra maestro, Jimi Hendrix.

LÅT 12:

Noen mennesker kommer bare inn som en sønnavind av en virvelvind med godt humør, arbeidsgiver, glede, vilje, mot og smittende humør.  Slike mennesker er det viktig og riktig å gi bort ei godlåt til ettersom det lokale utelivet på Jessheim blomster som aldri før, blant annet på flotte, Villa Sole, dette mye takket være, Vivi Reierstad. Hun får derfor, «Forever Young», Bob Dylans perle fra albumet, «Planet Waves», 1974.

LÅT 13:

Og, låt nummer 13 sier seg sjøl, den går til han som vi alle kjenner, han som står foran scener med et usynlig trommesett på Kreti og Pleti og under Jessheimdagene etc. Vi snakker om Bjarne. Låtvalget? Enkelt, «House of the Rising Sun». Denne er spilt inn av mange band og artister, men det er en versjon som topper alt og alle, The Animals, fra Newcastle i England. Deres versjon ble bandets internasjonale gjennombrudd, sommeren 1964.

God jul a.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.