Connect with us

Folk

Demens er Tones hjertesak

Avatar

Published

on

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen åpner støttekonserten der inntektene går til musikk for demente i Ullensaker. Hun skrev oppgave om akkurat dette da hun studerte til sykepleier.

Stortingspresidenten er særdeles glad for å høre at den opprinnelige støttekonserten nå er utsolgt, for demens – og i særdeleshet musikkterapi for demente – er en hjertesak for henne.

Støttekonserten Heroes arrangeres søndag 1. november. Konserten ble utsolgt tirsdag kveld. Og nå er det satt opp ekstrakonsert samme kveld.

Heroes er et privat initiativ, og årets konsert er den tredje i rekken. De to foregående støttekonsertene var til inntekt for et lokalt utarbeidet musikkprosjekt for barn i en flyktningeleir i Libanon, og fjorårets konsert var til inntekt for det lokale prosjektet “Inn på tunet”, et jobbtilbud for rusmisbrukere her i kommunen.

Årets støttekonsert går uavkortet til å løfte fram musikkopplevelser for demente på institusjon i Ullensaker. Det betyr at Ullensaker kommune – ved demenskoordinator og fagfolkene innen demensomsorgen – får mulighet til tilby konsertopplevevelser til personer med demens.

Alle pengene går uavkortet til å arrangere konserter med musikkonseptet Underholdningsvogna på institusjonene på Gjestad, Gystadmyr og Kløfta.

Alle musikere og lydfolk stiller opp gratis for den gode sak. Blant artistene finner vil Sol Heilo, Unni Wilhelmsen, Egil Hegerberg, Ingrid Berg Mehus og The Husbands.

– En hjertesak

– Demens er en hjertesak for meg, både som sykepleier og politiker, sier stortingspresidenten til Jessheimpuls.

Hun er utdannet sykepleier, og hun skrev sammen med to andre bacheloroppgaven sin om musikk for demente.

– Hvorfor det valget?

– Vi var nysgjerrige og ville vite mer om hva musikk kan gjøre for demenspasienter, sier Tone.

– Dette var en ikke veldig opptråkket sti, og da vi var ute i praksis så vi eksempler på hvordan demensomsorg ikke skal være. Og da vi leste oss opp på forskning – og lærte hvordan demensomsorg kan være – så virket musikk som det mest spennende sporet å følge.

Musikk viktig

Wilhelmsen Trøen bruker musikk som både avslapning og vitaminpille i sin egen hverdag, og hun snakker villig vekk om styrken og magien i musikk.

– Musikkterapi kan brukes mot de aller sykeste, som på grunn av sykdommen kan ha utagerende adferd. For personer der ingenting i tilværelsen  virker riktig, så viser forskning at musikk kan redusere voldsom adferd, redusere bruk av medisiner, gi gode opplevelser og rett og slett gi den som er syk en bedre hverdag og tilværelse. Det er sterkt å se dette på nært hold, sier Tone.

Forplikter

Men stortingspresidenten – i denne saken mer sykepleier enn president – sier at det ikke er gitt at all musikk fungerer for alle. Det ligger en forpliktelse i å finne ut hva slags musikk den enkelte setter pris på, eller satte pris på før sykdommen rammet dem.

– Det er viktig å finne nøkkelen inn til den enkelte, og da er det viktig å bruke de pårørende, sier Tone.

– Og så må man være faglig god i håndteringen av de følelsene som vekkes gjennom musikken, være seg gråt og andre reaksjoner.

Klapper for Heroes

Tone Wilhelmsen Trøen åpnet støttekonserten i fjor, og hun nølte ikke med å si ja i år også. Hun applauderer formålet, og hun applauderer initiativet.

– Demenspasienter har behov for dager med innhold, og musikk er absolutt med på å bidra til et bedre liv med sykdommen, understreker hun.

Ekstrakonsert

Arrangørenes ambisjon er å selge ut ekstrakonserten samme kveld, søndag 1. november. 40 billetter er i salg, og det er allerede bevegelse, sier arrangementkoordinator Aileen Olsen Røseth.
Gruppen som kaller seg Underholdningsvogna har opptredener spesielt rettet mot publikumsgruppen 60 pluss, og de framfører musikk fra 40-, 50- og 60-tallet med tidsriktige antrekk, frisyrer og historiefortellinger.
 – Jo mer penger vi får inn, jo flere opptredener kan holdes for demente i kommunen vår i tiden fremover, er beskjeden fra arrangørene.
Billett til ekstrakonserten finner du ved å trykke HER (Sol Heilo er forhindret fra å opptre på ekstrakonserten)
Bidrag kan også vippses til nr.: 630321

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.