Kontakt oss

Abonnenter

Den politiske kirurgen er klar

Avatar

Publisert

Svein Tore Marthinsen er full av forventning og prognoser når han i kveld dytter i gang den lokale valgkampen i form av debatt. Den politiske diagnosen fikk han allerede som barn.

48-åringen  er mye brukt som analytiker og debattleder når det kommer til politikk, og du skal ha fulgt veldig dårlig med hvis du har unngått hans nærmest euforiske engasjement når det kommer til politikk generelt – og prognoser spesielt.

– Dette har interessert meg allerede fra jeg var 10-11 år, sier Marthinsen til Jessheimpuls.

Debattene mellom Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland satt som et børseskudd hos en liten pjokk. Engasjementet var vekket.

Men det var da han oppdaget tall- og prognosemaker Geir Helljesen på skjermen at det tok helt av for Marthinsen hva interesse for politikk gjaldt.

– Det fanget meg enda mer enn debattene, sier Svein Tore, som alltid har hatt samfunnsfag som nummer en når det kommer til skole fag – være seg i grunnskolen, på videregående eller på universitetet, hvor det ble statsvitenskap.

Mindre forutsigbart

– Hvordan er det å følge politikk nå hvis du setter på deg historiske briller?

– Det var lettere å forutse valgresultater tidligere. Det har å gjøre med at folk stemte det samme fra gang til gang, og innad i familier stemte folk gjerne likt. I dag er ikke lojaliteten så stor, og vi opplever større svingninger i dag. Det er større konkurranse om stemmene, for å si det enkelt.

Konkurranse

– Apropos konkurranse og underholdning, når kom det inn som elementer i valgkamper lokalt og nasjonalt?

– Historisk sett var det egentlig da TV ble en del av kommunikasjonen, og King’s Bay-saken var egentlig den første politiske saken som samlet en hel nasjon foran skjermen, sier Marthinsen.

– Men forsøket på jovial underholdning, da?

– Det var vel først på 70- og 80-tallet at det ble et element av å folkeliggjøre valgkampen for også å favne dem som i utgangspunktet ikke var spesielt interessert i politikk. Jeg tror vi må se på underholdningsaspektet i det lyset.

– Men blir det kleint?

– Det er en hårfin linje der, for vi må huske på at det er et seriøst verv det kjempes om – både lokalt og nasjonalt – men at man i tillegg må by litt på seg selv.

1983: Det var ergometersykkelkonkprranse under valgkampen i Ullensaker i 1983. Det vites ikke hvem som vant den, men det var kanskje folkehelse og ikke underholdningsverdi man gikk for den gangen?

Kommunevalg

– Kveldens debatt i Jessheim bibliotek blir en slags start på valgkampen lokalt. Hvordan står det til i politikken i det vi går inn i valgkampen?

– Vi hadde et politisk skifte for tre år siden, og det var helt nytt i Ullensaker med rød-grønt styre. Men det måtte en bred konstellasjon til for å få til et flertall, og det ser ut til at den konstellasjonen har hengt brukbart sammen til tross for noe frafall – for eksempel Christensen som ga seg i Arbeiderpartiet, sier Marthinsen.

– Men – vi skal være klar over det – at pandemien avpolitiserte politikken i stor grad. Det var en veldig spesiell periode under pandemien, legger han til.

Jobb å gjøre

– Hva sier dine prognoser akkurat nå?

– I Ullensaker ser jeg det samme som den nasjonale trenden, altså at det hadde blitt blått flertall hvis valget hadde vært avholdt i dag. Det betyr at de rødgrønne har en jobb å gjøre fram mot valget. Det er også en reell fare for at Kristelig Folkeparti kan ramle ut av politikken i Ullensaker, og da kan det bli en veldig tynn opposisjon hvis maktfordelingen blir som nå etter valget til høsten.

– Mange nye ansikter i politikken, ferske kandidater hos Høyre og Arbeiderpartiet. Hva slags betydning kan det ha?

– Lokalt har det gjerne større effekt at en kandidat er kjent for folk mer enn i rikspolitikken. Så partiene har en jobb å gjøre med å dytte fram sine kandidater. Men det er nok primært partiet det stemmes på hos folk, tror jeg.

Kveldens debatt

– Hva kommer du til å fokusere på i denne første politiske debatten i et valgår?

– Jeg vil først ta opp den perioden som har vært og forsøke å finne fram til forskjeller politisk og hva de forskjellige sidene har prioritert. Jeg er også interessert i å få vite mer om årsaker til hvorfor så mange velger å tre til siden i Ullensaker-politikken etter denne perioden, og så må vi innom det som er situasjonen akkurat nå. Hva gjøres, hva gjøres ikke og hva kan gjøres når det kommer til strømpriser, matpriser og pris på drivstoff.

– Men vi skal også se framover?

– Jeg vet ikke om jeg får svar, men jeg ønsker å komme inn på framtiden og mulig samarbeid politisk for å få flertall.

– Det er tradisjonelt lav valgdeltakelse i Ullensaker, og det er satt av 1,7 millioner kroner for å øke engasjementet lokalt. Hvordan bør de pengene brukes?

– Valgdeltakelsen i Ullensaker er under snittet for landet for øvrig. Det har noe å gjøre med at det er mange som flytter hit, og det er ingen hemmelighet at det generelle utdanningsnivået er ganske lavt. Jeg vil ellers si at det ikke en plikt å stemme, men at det er en rettighet man har.

– Men når valgdeltakelsen er på rundt 50 prosent, så er det klart man må se på akkurat det.

– I hvert fall oppfordre til å ta turen til politisk debatt i biblioteket i kveld?

– Det stemmer jeg for.

PS! Debatten begynner 19.00 i kveld, tirsdag. Stedet er Jessheim bibliotek.

I panelet sitter ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap), varaordfører Lars Halvor Stokstad Oserud (Sp), Børre Lien Hansen (H), Ståle Lien Hansen (FrP), Thorbjørn Merkesdal (V), Lise Kragset Furuseth (KrF), Kathrine Asbjørnsen (R), Eirik Ballestad (MDG) og Mahmod Ahmad (SV).

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.