Kontakt oss

Abonnenter

Valgkamp-skuta så vidt i sig

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Den aller første politiske debatten i valgåret 2023 kom Kanskje litt i tidligste laget i byens bibliotek i går. Men ett og annet signal kunne de frammøtte ta med seg videre inn i valgkampen. 

Noen partier har ikke avholdt nominasjonsmøter, partiprogrammene er i ferd med å skrives og avtroppende politikere i panelet gjorde denne første politiske debatten til mer av et kaffeslabberas enn spisset retorikk og heftige diskusjoner – naturlig nok. Men noen antydninger til temperatur kunne vi se antydningen av.

Vi kommer ikke unna næringsskatt på eiendom i den kommende valgkampen. Sittende posisjon vil fortsette å øke den for hvert år, og sittende opposisjon vil jobbe for å trappe den ned hvis de kommer til makten. Det er den kanskje aller største forskjellen på borgerlig og rødgrønn side av gjerdet i januar 2023.

Spisse formen

I GANG: Debattleder Svein Tore Marthinsen sveipet innom mange temaer under den første politiske debatten i valgåret 2023. Han spisser nok formen inn mot en lang valgkamp han også. 

Så må kanskje debattleder Svein Tore Marthinsen – som sveipet innom en solid håndfull temaer underveis i den halvannen timer lange seansen tirsdag kveld – forsøke å jobbe med mer konkrete tall og annet hvis de frammøtte – altså de relativt få som ikke er medlem av et politisk parti i Ullensaker – skal makte å henge på det som diskuteres.

Men han skal jo få tid til å spisse formen han også, den godeste Marthinsen.

Ut eller inn i bobla

Og kanskje har politikerne selv et ansvar for enten å trekke oss inn i bobla i form av konkrete eksempler, eller så må de forsøke å ta steget ut av den politiske bobla og bruke eksempler som ikke er lest og forstått av kun politikerne selv.

Det er jo en kjent sak at det politiske engasjementet er labert i Ullensaker-befolkningen, så det er fare for at det meste må inn med teskje når valgkampen drar seg til for alvor.

Jovialt

Gårsdagens debatt bar preg av å være jovial, og Svein Tore Marthinsen (dyktig og trygg) la naturlig nok ikke opp til de helt store temperaturforskjellene i løpet av kvelden. Det handlet litt om tilbakeblikk, litt om framtid og litt om nåtid i det store samfunnsbildet. Trivelig nok for de aller fleste.

Vi i publikum fikk vite at det har vært hyggelige møter når samarbeidspartiene Ap, Sp, V, Sv, Rødt og MDG møtes, og vi fikk vite at det er veldig tøft å kombinere politikk med foreldrerollen – og at det kommer til å bli diskusjoner om hvorvidt det er dagmøter som blir framtiden.

Hvis det bidrar til at flere kvinner hopper på det politiske toget, så ja takk.

Og så bet vi oss merke i at det over hele den partipolitiske linja kommer til å bli fokus på helse, omsorg og – ikke minst – demens i den kommende valgkampen.

Det skal spennenden å lese valgprogrammene.

Og så kommer det til å bli politiske debatter der ett eller to temaer løftes fram når det inviteres til senter i biblioteket.

Skuta er i sig med denne innledende debatten.

I ganske rolig farvann foreløpig.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.