Connect with us

Kommentar

Det er folk som fargelegger byen!

Avatar

Published

on

KOMMENTAR

Østlandssendingens programledere ble overrasket da de hørte noen prate hjemstedet sitt opp på direktesendt radio i forrige uke. Det er ikke til å tro.

Frontbildet er fra Storgata på Jessheim 06.00 en tidlig sommermorgen. Jessheim 2018 er gamle hus, nye bygg og folk. Det er folk som fargelegger denne byen som preges av Klondyke-stemning, tilflytting og – forhåpentlig – en større og større andel patrioter som jobber med levende gater og folk som treffes.

Østlandssendingen har vært på rundtur i Oslo og Akershus. Blant de 23 stoppestedene var hovedstaden på Øvre Romerike, og undertegnede fikk mulighet til å prate om både Jessheim og Jessheimpuls forrige fredag.

HØR: Østlandssendingen på Jessheim (1.30 ut snakker undertegnede om hjemstedet vårt)

23 stoppesteder og 23 live-sendinger har Østlandssendingen gjennomført, og fredag 21. september sto bobilen til NRK på Jessheim stasjon. Inne i bilen satt undertegnede å skulle si noe om hvordan det er å bo her. Telegramversjonen av denne skribent sitt budskap var:

Mange pratet stedet sitt ned. Det er ikke til å tro

Jessheim er et stort svart hull som trekker til seg kapitalkrefter og andre som ønsker å ta del i den Klondyke-stemningen vi lenge har opplevd her oppe på sletta vår. Og det er vi som bor her sin oppgave å fortelle utbyggerne som dundrer inn utenfra for å hente mange penger ut av ikke så pene byggeprosjekter.

– Men har ikke Jessheim et visst harrystempel, undret programlederen?

– Det lever vi i så fall veldig greit med, for vi som bor her vet at virkeligheten er annerledes, var den innfødtes svar.

Og sannelig ble det ikke skutt et slagord fra hofta i kampens hete der inne i bobilen også: Stopp på Jessheim og bli overraska!

Stopp på Jessheim og bli overraska!

Hus er bare skall

Høsten maler sine farger med bred pensel i disse dager. Og oppfordringen må være å ta etter denne årstiden; det er vi som bor på Jessheim og i Ullensaker som bestemmer hvor mye liv det skal være i gatene våre, og det er når folk møtes og kommer sammen at et lokalmiljø skapes. Det er vi som fargelegger byen vår.

Det er vi som fargelegger byen vår

Bygninger og eplehagehus er kun skall som strekker seg mot himmelen. Den galoppen må ordfører Tom, de andre politikerne og administrasjonen tøyle, temme og ta kontroll på, så få vi andre omfavne og ta del i alt det som skjer mellom husene, i gater og på kulturarenaene våre.

 

Forrige helg ble det arrangert håndball-cup i flerbrukshallen, og vi snakker 100 kamper eller mer. Hvor mange som får spille kamp, heie og jobbe dugnad våger vi ikke tippe, men vi omfavner både arrangementet og alle dem som gjør det mulig. Heia frivilligheten!

Gå i teateret

SNART PREMIERE: Sara Maria Helstad og Tonje Thwin og resten av Romerike Musikkteaterskole har premiere på “Hairspray” 8. oktober. De håper ullsokninger og andre bidrar til kulturlivet ved å løse billett til de ni forestillingene i Kong Rakne. 

8. oktober er det premiere på årets storsatsing fra Romerike Musikkteaterskole. Forestillingen “Hairspray” settes opp i Kong Rakne, og her snakker vi nødvendigheten av å fylle storsalen intet mindre enn alle 9 gangene de unge skuespillerne står på scenen. Romerike Musikkteaterskole ble startet for at unge teaterinteresserte skulle få et tilbud.

LES: Fra spire til kulturblomst på fem år

Siden den gang er flere teatermiljøer i sving. Men akkurat nå handler det om å støtte opp om en lokal kulturaktør som har lagt hode og sjel på den økonomiske og kunstneriske blokka. Heia kulturfolk som våger!

Heia kulturfolk som våger

Byoriginalen

BYORIGINALEN: Jan Ove Hansen omtales som en av de siste byoriginaler på Jessheim. Nærmiljøet hans bidrar til trappeheis hjemme nå som beina svikter. 

Et tettsted eller by er ingenting uten historien og fortellerstemmene som holder historiene levende. Det er ikke så mange byoriginaler igjen der ute, og denne sensommeren og høsten har det vært smått rørende å se hvordan omgivelsene til en av Jessheims mer fargerike fugler har samlet seg om et innsamlingsprosjekt der målet er å skaffe Jan Ove Hansen trappeheis ned i kjellerstua.

En by er ingenting uten historiene

Der oppbevarer han 13.000 vinylplater, konjakkflasker han har samlet gjennom et liv og andre gjenstander  som er med på å definere denne snodige og sammensatte fyren som bidrar til å sette farge på sine omgivelser, både til beins og nå tidvis i rullestol.

Undertegnede har kjent Jan Ove Hansen i mange år, og mye kan sies om hvor uselvisk og raus fyren er bak sitt rufsete ytre og skarpladde kjeftament. Hjelpemiddelsentralens reglement gjør at det offentlige ikke kan bidra med trappeheis, og da er det jo greit at engasjementet til vennekretsen fikk bein å gå på i form av støttekonsert og kronerulling. Fredagens støttekonsert er utsolgt, men kronerullingen går sin gang til beløpet på drøyt 75.000 kroner er inne. Dette er også byliv.

Heia byoriginalene

Mange gjør en innsats for andre, og er det ikke summen av engasjement, bidrag i form av oppmøte eller det å bry seg om andre som er de egentlige fargene vi maler byen med? Så får vi heller følge med og engasjere oss i byutviklinga og de prosjektene som er på gang mellom konserter, teateroppsetninger og dugnad.

Heia oss!

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.