Connect with us

Kultur

Endelig henger Morten på Jessheim

Avatar

Published

on

Morten Andersen har hatt fotoutstillinger mange steder i verden. Men aldri hjemme på Jessheim. Før nå.

Det er 20 år siden Morten Andersen fra Jessheim ga ut sin aller første fotobok – “Fast City” i 1999 – og det er halvannet år siden han mottok Oslo by sin kunstnerpris for sine bilder fra storby- og musikkmiljøer.

Men selv om det var hjemme på Jessheim han begynte å fotografere, så har den etter hvert meritterte og anerkjente fotokunstneren aldri hatt sin egen utstilling på hjemlige trakter.

– Hvorfor ikke?

– Jeg vet egentlig ikke, men det er absolutt kult å få stille ut på Jessheim. Og galleriet egner seg fint til den utstillingen jeg kommer med, sier Morten Andersen til Jessheimpuls. Han er i full gang med å finne ut hvilke bilder som skal henge hvor.

– Jeg hadde lyst til å stiller ut bilder fra Leira, men jeg hadde også lyst til å ha med noen helt nye bilder. Så jeg ga meg sjøl i oppdrag å ta bilder ned i ravineområdet ved Gardermoen.

Ravinelandskap

STEMNINGER: Jeg leter etter stemninger, lys og atmosfære i naturbildene mine, sier Morten Andersen.

– Hvorfor der?

– Det er et unikt og fascinerende område preget av tett, frodig vegetasjon og bratte skrenter gravd ut av vann og erosjon gjennom tusenvis av år. I bunnen av dalen finnes det også sumpskog som regnes som den mest truede skogstypen i Norge. Et rikt arts- og insektsmangfold gjør området særdeles viktig for mange fuglearter.”

– Jeg ønsker å bidra til å dokumentere og synliggjøre de unike skogene, landskapet og artene fremfor å inspirere til mer bruk og vern av naturen, sier Morten.

Samtidig fokuserer han på hvor lite uberørt skog som finnes her i landet og hvor sårbar og verdifull den er.

Dommedag

– Tittelen?

– Den er hentet fra den militære avvæpningen av de tyske styrkene i Norge – Operation Doomsday – etter at 2. verdenskrig var over, sier Morten.

– Et Short Stirling LK147 fly fra Storbritannia deltok i operasjonen og styrtet i ravinelandskapet ved Gardermoen 10. mai 1945. Alle de 20 soldatene om bord døde.

– Hva ser du etter i jakten på denne type motiver?

– Godt spørsmål. Jeg leter etter stemninger og atmosfære. Det går mye på instinkt, egentlig.

– Men det er ikke så mye å forstå eller tolke i bildene mine. Det ligger ikke tunge ideer bak; for meg handler det ofte om å dokumentere det jeg ser. Det handler også om å formidle min opplevelse av det, i tillegg til at jeg ønsker å vise og inspirere til bruk av naturen.

Rock og gatekunst

– Mange kjenner deg for konsertbilder og gatekunst?

– Det var sånn det begynte tidlig på 80-tallet, men etter å ha drevet med det i mange år så fikk jeg behov for å gjøre noe annet. Det var da jeg begynte å ta naturbilder. Kanskje jeg hadde behov for litt ro?

– Dette er min tredje naturserie, selv om akkurat denne serien skulle være et lite sideprosjekt. Men det ble mer jobb enn jeg tenkte på forhånd. Men det er blitt en fin utstilling.

– Farger og svart-hvitt, ser jeg?

– Fargebildene er helt nye. De er også tatt med digitalt kamera

Merittert

– Du har hatt mange utstillinger i utlandet?

– Det har litt å gjøre med at jeg fikk en del kontakter da jeg studerte fotografi i New York, men det stemmer at jeg har hatt en del utstillinger i Tyskland og Frankrike – og andre steder. Det har også litt med tilfeldigheter å gjøre, sier Morten.

– Du er en dokumentarist i hjertet?

– Jeg er det. Kunstfoto kan ha en tendens til å bli mye “meg”. Jeg er mye mer interessert i dokumentarfotografi – også i kunstbildene mine – som sier noe om en tid eller et sted – eller en person. Den type bilder han mer verdi for meg.

Musikkhistoriker

Morten Andersen er ganske så sikkert den fotografen i landet som har tatt flest bilder av gitarist Petter Baarli og Backstreet Girls, og arkivet hans er gull verdt når det kommer til forevigelse av norsk musikkhistorie.

Det hele startet i Flatavegen her på Jessheim. Der øvde punkbandet Slips, med blant andre en 15 år gammel Petter Baarli fra Skedsmokorset.

– Bildene jeg tok av Petter og punkbandet Slips rundt 1980 var på en av de aller første filmene jeg leverte til framkalling.

– Han fanger energien til rocken, og motivene hans er til stede i øyeblikket, har Petter Baarli uttalt om bildene til Andersen.

– Rocken ligger dypt i sjela mi, og det er kanskje noe der som gjør at jeg har fanget nerven i en konsert eller opptreden, sier Andersen.

En del av punken

TETT PÅ: Morten Andersens bilder kjennetegnes blant annet av at han var tett på begivenhetene, ikke minst når han tok bilder under konserter. 

– På sett og vis. Jeg hadde også lyst til å spille i band da punken kom til Norge, men jeg endte opp med å lage fanziner og med å ta bilder på konserter. Jeg kom inn på fotolinja på Strømmen, og etter hvert jobbet jeg for musikkbladene «Puls» og «Beat» mellom 1985 og 1990, sier Andersen, som også jobbet 12 år som mørkeromsassistent i VG.

– Men fotointeressen ble trigget av punken, som oppfordret folk til «å gjøre det selv», være seg å spille i band eller lage fanziner, sier Andersen.

23 bøker

Morten Andersen har gitt ut 23 fotobøker opp gjennom årene. Den første – «Fast City» kom som nevnt i 1999, og med den fulgte stipender som gjorde det mulig å livnære seg som fotograf.

– De siste årene har jeg mottatt kunstnerlønn.

– Hva synes du selv kjennetegner bildene dine? 

DOKUMENTARIST: Petter Baarli var 15 år da Morten Andersen tok de første bildene av ham. I dag er Baarli en legende i norsk rock på 54 år. Morten Andersen har fulgt ham hele veien.

– Jeg tror jeg klarer å formidle energi i bildene mine, spesielt rockemotivene. Men jeg har jo hatt mange andre prosjekter opp gjennom årene.

Og energi er det i naturbildene som stilles ut på Jessheim fra lørdag – altså 16. november.

Utstillingen åpner 14.00, og Frode Johansen står for musikken mens ordfører Eyvind J. Schumacher står for den offisielle åpningen.

Fakta Morten Andersen

  • Morten Andersen (54) fra Jessheim
  • Har jobbet som fotograf siden begynnelsen på 80-tallet.
  • Er kjent som rockefotograf og levd tett på norsk rock i mange år
  • Har gitt ut 23 fotobøker.
  • Fikk Oslo bys kunstnerpris for 2017.
  • Utallige fotoutstillinger i inn- og utland.
  • Har hatt med bilder på utstillingen Norsk dokumentarfotografi på Henie Onstad kunstsenter i år.
  • Har siden 2011 mottatt kunstnerlønn fra Staten.
  • Kommer til Jessheim med utstillingen “Operation Doomsday” denne helgen
  • Utstillingen er en serie naturbilder fra vassdraget Leira samt ravinelandskapet på Gardermoen

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.