Connect with us

Abonnenter

Fugl fart for Stian

Avatar

Published

on

Stian Lintho (38) er et kjent fjes for mange i Jessheim by gjennom jobben hans på Vinmonopolet på Jessheim. De færreste vet at han er en ivrig fugle- og dyrefotograf på fritiden. 

En studie som ble publisert i England i 2017 viste at det å se på fugler er bra for den mentale helsen. Stian Lintho kjenner seg godt igjen i akkurat det, og han bruker mye tid ute i lokal natur med kamera og senkede skuldre.

Link til artikkel om studiet fra England her: De som kikker på småfugler har bedre mental helse

– Der flyter alt fint i sitt eget tempo, sier Lintho til Jessheimpuls.

BUSKSKVETT: Slik ser en buskskvett ut. Stian Lintho har fotografert denne krabaten på Sand. 

Pandemien startskuddet

– Hvor lenge har du hatt denne interessen for fuglefoto?

– Interessen for fuglefoto startet like etter nedstengningen av landet på grunn av  pandemien, altså våren 2020. Jeg fikk lyst til å børste støvet av min interesse for fugler fra barndommen, og  beg begynte å notere ned alle artene jeg så.

– Men noen ganger var det vanskelig å si sikkert hva jeg fikk øye på, så det kunne være lurt å ta bilde og sjekke nøyere opp i mot fugleboka da jeg kom hjem. Svigerfar lånte meg et gammelt Canon-apparat med 300mm objektiv som jeg fikk teste. Det ga umiddelbart mersmak, og jeg bestemte meg for å kjøpe eget fotoutstyr.

IVRIG: Du må ikke nødvendigvis sitte helt stiller når du fotograferer ville fugler. Av og til beveger Stian seg rundt og skyter i steget. 

Fotograferer lokalt

– Hvor tar du bilder, lokalt eller reiser du langt?

– Det blir aller mest lokalt. Nordbytjernet, Langelandsfjellet, Sand, Gardermoen.

– Spennende?

– Ja, og det kuleste er å få bilde av en litt spesiell art, eller et bra bilde av en skikkelig kortreist fugl.

BLÅSTRUPE: Denne blåstrupen ble fanget med kameraet på Dovre, sier Stian Lintho.

– Jeg har ikke lappen, så det blir mest sykkel. Har også en kamerat jeg drar på en del småturer med. Vi har et sted i Nes der det er mye fugl og fisk. Også har jeg vært mange ganger i Nordre Øyeren Naturreservat, med kone eller fatter. Han liker også å se på fugler.

– En gang tok jeg toget til Moss og spaserte ut til Jeløya. Sov en natt på Hotell Jeløy Radio. Ens ærend for å se etter fugler. Tar jo gjerne med kameraet på tur, uten at fuglebilder er hovedgrunnen til turen. Har vært i Finnmark, Telemark og England. Og mer skal det bli.

Mye å lære

– Kan du mye om fugler?

– Jeg kan en del om fugler. Men har fortsatt masse å lære. Har en lang vei å gå for å komme på nivået til de gamle traverne i gamet. Er medlem i Birdlife Norge, og får medlemsbladet «Vår Fuglefauna» fire ganger i året. Det er stappfullt av gode artikler og flotte bilder.

KJØTTMEIS: Stian Lintho fotograferer gjerne lokalt. Denne kjøttmeisen fant han i Langelandsfjellet utenfor Jessheim sentrum. 

– Hva slags utstyr trenger man?

– Man trenger ikke ha det dyreste og mest moderne kameraet for å ta fine bilder av fugler. Men et objektiv med god zoom er man nesten avhengig av.

– Det er jo ville dyr, som kan være vanskelig å komme nære. Vil anbefale minst 200 millimeter, gjerne mer.

Sjekk brukt utstyr

– Det finnes masse brukt til gode priser. Men det er jo mange måter å ta bilde av fugler på. Noen er mer kunstneriske der fuglen er et element for å skape en stemning i et større bilde, og da trenger man ikke alltid så mye zoom. Jeg er ikke så kunstnerisk anlagt, og kjører som regel full fokus på selve dyret. Håper å utvikle meg etter hvert.

– Hva slags utstyr bruker du?

– Jeg bruker Nikon Z9 med Nikkor Z 800mm f/6.3 VR S. Har kun dette objektivet per nå. Det er ganske stort og tungt, så man blir fort sliten i armene. Det er best å sette seg ned med stativ.

– Dessuten er det mye zoom, så det egner seg best på små og mellomstore fugler, i tillegg til fugler som er langt unna. Skal kjøpe meg en 400 millimeter etter hvert.

HOGGORM: Alt levende i vill natur er interssant å ta bilde av. Denne hoggormen lå på en grusvei i Nes kommune.

Tålmodighet

– Må man være utstyrt med en eksepsjonell dose tålmodighet og evne til å sitte stille?

– Nei det må man ikke. Mange ganger så går jeg rundt og er aktiv, med kameraet i hånda og tar bilder av fugler som dukker opp på veien.

– Men tålmodighet er selvfølgelig en fordel hvis man skal sette seg til og vente på det rette øyeblikket. Man kan jo lage et motiv. Finne en fin grein eller stubbe og håpe på at fuglen setter seg akkurat der du vil med akkurat det riktige lyset.

– Mange fuglefotografer er jo veldig flinke på dette. Sjøl er jeg er litt i startgropa når det kommer til å rigge og planlegge i stor grad, men jeg vurderer å kjøpe meg et lite telt som er enkelt å slå og pakke ned. Småfugler som meiser bryr seg ikke no særlig om jeg sitter i nærheten av dem, men de større og mer sky artene skygger banen når de ser en kis som sitter og glor.

TOPPDYKKERE: To toppdykkere midt i et paringsritual ved Nordbytjernet ble foreviget av Stian med telelinse.

Urbane fugler

– Er det noen fugler som er vanskeligere å ta bilde av enn andre?

– Ja helt klart. Det er en del urbane og tillitsfulle arter som er lett å komme tett på. For eksempel en del meiser, spurver, finker, kråkefugler og ender. Så har du en del fugler som aldri sitter stille, eller som alltid skal gjemme seg langt inne i et kratt. Dette gjør det utfordrende å få til et bra bilde.

– I tillegg er det noen fugler som stikker av når du kommer innenfor en radius på fem meter. Andre stikker når jeg er 10 meter og mange igjen forsvinner selv på 20-30 meters avstand.

– Og noen stikker av selv om jeg er 100 meter unna.

GREIN: Av og til blinker man seg ut en grein eller stein i håp om at en fugl vil sette seg på den. Slik lager man et motiv. 

Rovfugler

– Noen fugler du mangler å ta bilde av?

– Har veldig lyst til å ta fler bilder av rovfugler, for det er liksom et eller annet ekstra stilig med dem. Ugler ser jeg omtrent aldri. Så det er noe jeg skal bli bedre på, altså finne rovfugler og få tatt bilde av dem.

– Er det helårshobby?

– Ja absolutt. Da jeg starta med dette, trodde jeg at det var kun på våren at det var action. Men det skjer jo gøye ting året rundt. Høsten er veldig spennende. Mange fugler trekker gjennom Norge, og da kan det dukke opp mye forskjellig her på Romerike. Vi er så heldige å ha Nordens største innlandsdelta rett i nærheten, og der skjer det mye spennende hvis man er interessert i fugler.

BJØRKEFINK: En bjørkefink ved Langelandsfjellet. 

Instagram

– Hvor kan folk se bildene dine?

– Det er kun på Instagram at jeg legger ut bilder. Kanskje det blir en nettside med galleri i framtiden? Profilen til Stian på Instagram kan du søke opp. Der heter han stianlintho.

– Andre dyr som er interessante å ta bilde av?

– Ja alle ville dyr er interessant. Har også tatt bilder av kvitnos, rev, rådyr, hjort, huggorm, stålorm og buorm. Med 400mm vil det bli enda mer aktuelt å ta bilde av de større pattedyrene. Kanskje insekter også i framtiden, må kjøpe meg makroobjektiv i såfall. Fugler er førsteprioritet, men det er alltid gøy når noe annet dukker opp.

Vinmonopolet

– Mange kjenner deg fra Vinmonopolet på Jessheim?

– Det er hyggelig at mange kjenner meg igjen fra jobben. Det er jo sånn det gjerne blir.

– Jeg vil vie oppmerksomhet til den vakre og sårbare naturen vår, og alle de fantastiske skapningene som bor i den. Å vise fram bilder av dyrene rundt oss, håper jeg kan være med på å gjøre at folk setter mer pris på naturen og blir nysgjerrige på å lære mer.

– Og så vil jeg oppfordre alle til å ta seg en tur ut i skogen eller til tjernet og se seg rundt eller stoppe opp og lytte litt.

PS! Nysgjerrig på fugler?

Da oppfordrer Stian Lintho folk til å sjekke ut birdlife.no   

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.