Connect with us

Byhistorie

Hagelaget markerer 100 års blomstring

Avatar

Published

on

Det er ingen liten tradisjon Ullensaker Hagelag er del av. Til helgen markeres 100-årsjubileet  med både fest og hagemarked. I fjor kom 800 personer til gards.

– Det vi tenker mest på er parkering til alle, og vi vil sterkt anmode folk til å gå eller sykle til hagemarkedet på søndag, sier Heidi Kopperud, Liv Lerdahl og Lisbeth Hoff i hagelaget.

Det er i år 8. gang det arrangeres hagemarked på Kjos gård. Markedsplassen fylles opp av både lokale utstillere og folk som kommer langveis fra.

Hagemarkedet finner du i Søkjosvegen 51, 2067 Jessheim, rett innenfor Ullensaker golfklubb. Det er som vanlig gratis inngang og gratis parkering.

Markedet åpner 11.00 og stenger 16.00.

Læring og hygge

– Noe å lære?

– Her er det dyktige gartnere som kan gi råd til hvilke planter som kan trives på mer vanskelige plasser i hagen og det blir mulighet til å kjøpe både kjente og kjære planter og mer sjeldne vekster, sier trekløveret som var i siste fase av planleggingen da Jessheimpuls stakk innom det frodige gårdstunet.

– Det pleier å være god stemning under hagemarkedet. Folk tar seg god tid denne dagen, sier Liv Lerdahl, som understreker at det ikke er nødvendig å kunne så mye om blomster og planter.

– Hagemarkedet handler like mye om å lære, sier hun.

Boder

STAND: Heidi Kopperud skal for første gang ha egen stand under hagemarked hjemme på Kjos gård

– Hva slags utstillere er det snakk om?

– Det er salg av hagerelaterte ting, for å si det litt enkelt, sier Heidi Kopperud. Hun har for første gang sin egen stand under hagemarkedet, og det blir salg av brukskunst til bed og hage.

Blant utstillerne som har deltatt hvert år er det lokale staudegartneriet Garden Living, drevet at Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg, og Hagemo Planter, spesialist på pelargonia og fuksia.

– I år får vi også besøk av Syverud Gaard som blant annet selger flotte metalldyr og annen hagepynt, Dag Tjernshaugen fra Nesodden med egenproduserte rhododendron og Folvell gårsdbutikk, for å nevne noen.

BRUKSKUNST: Brukskunst som pynter opp i hage og bed er noe av det som selges under hagemarkedet.

Nydelig ramme

Og rammen rundt hagemarkedet kan nesten ikke bli finere. Tre generasjoner Kopperud utfolder seg i den store hagen hvor det er store innholdsrike staudebed, hagestuer, dam og to drivhus som de har bygget selv av gamle vinduer.

– Mange spør om det er mye jobb, men dette er hobby og ikke jobb. Det gir energi, sier Heidi, som får inspirasjon blant blomster og frittgående høner.

– Hvor mange planter?

– Vanskelig å si, men kanskje mellom 400 og 500 et sted, sier Heidi, som i fjor hadde Nrk på besøk da de laget en episode til programmet “Hagen min”.

Plantebytte

– Det snakkes om plantebytte. Hva er det?

– Folk kan levere inn overskuddsplanter fra hagen sin.  Og hvert år er det et stort utvalg av stauder, sommerblomster, grønnsaker og litt busker.  Plantene sorteres og så byttes det.  Plantebyttet er åpent for alle, også de som ikke har planter å levere inn.  For en billig penge kan folk kjøpe seg inn, og da garanteres det at en får med seg mange flotte planter hjem.

– I tillegg er det en planteauksjon hvor det selges noen sjeldne godbiter, sier Liv Lerdahl.

– Og for barna er det aktiviteter med natursti og lek i den store sandkassa under stabburet.  Arrangementet er ment for hele familien.  Mens barna leker kan de voksne kose seg med kaffe, kaker og nystekte vafler.

100-åringen

HISTORIE: Referatboken fra 100 år tilbake er viktig lokalhistorie. 

– Men Ullensaker Hagelag er 100 år i år. Hvorfor ble det stiftet?

– Det hadde trolig med matauk å gjøre, sier Lisbeth Hoff og Liv Lerdahl.

– Jeg har en gammel bok fra 1896, og der skrives det om avsnitt som tar for seg hva som bør gjøres i kjøkkenhagen, prydhagen og frukthagen, sier Liv.

– Og så står det at det er viktig å huske på å ta med seg barna og la dem ta del i kjøkkenhagen fordi det er mye god oppdragelse i det.

Stiftet mai 1919

Ullensaker Hagelag ble stiftet i 1919, og hagelaget runder med det 100 år nå i 2019.

Den gang da het foreningen Ullensaker havebruksforening, og i referatboken står det:

  • I et foreningsmøte 8. mars 1919 ble det bestemt å nedsette en komite på seks medlemmer som skulle jobbe ut et forslag angående en havebruksforening for bygda.
  • De seks i komiteen var Fru Wiig fra Algarheim, fru Kjos fra Hillern, Fru Laurits Fladby, Ole Skryten fra Nordkisa, Kr. Olsen (fra?) Hovind og Elias Aarnes.
  • Ullensaker Havebruksforening ble så stiftet 3. mai 1919.
  • Den årlige kontigenten var på 2 kroner.
  • Man skulle søke Ullensaker sparebank om et bidrag på 250 kroner til den første utstillingen. Utstillingen var planlagt høsten 1919.
  • Lover ble skrevet og i paragraf 1 står det: “Foreningens virkefelt omfatter Ullensaker herred og formål er på enhver måte å arbeide for hagebrukets framgang i bygden…
  • Paragraf 2 tar for seg “foreningen vil søke at vekke interesse for dyrkingen av havevekster foredrag og utstillinger, og øke interessen for grønnsakers anvendelse i husholdningen.”

LOVER: Ullensaker havebruksforening skulle blant annet promotere bruk av grønnsaker i husholdningen for 100 år siden.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.