Connect with us

Abonnenter

Hedersmann Kåre 100 år

Avatar

Published

on

Kåre Syltevik er 100 år. Og han er Jessheims kanskje mest inspirerende mann når det kommer til vitalitet. 

Det er ingenting ved Kåre Syltevik som oser av høy alder og skavanker på den store dagen. Han er så vital at en middelaldrende skribent på 52 blir imponert.

Vel har han et kne som krangler litt, men det er for minimale bagateller å regne når det kommer til en mann som nylig kjøpte seg ny el-bil og som drar på treningsstudio og trener hver dag.

– Ikke i dag da, sier han tørt i det Jessheimpuls stikker hodet innenfor døren for å gratulere med den store dagen.

LUN AURA: Kåre Syltevik har fortsatt den lune og våkne auraen rundt seg. Mandag ble treningen byttet ut med kaker, kaffe og besøk gjennom dagen. 

Omtenksom

Kåre takker, men det første han spør om er om det står bra til med mor Kari. Og dette er Kåre Syltevik i et nøtteskall; den 100 år unge krabaten er opptatt av andre menneskers ve og vel. Det har han alltid vært.

Som de gangene han gjorde særavtaler med idrettstalenter som Ole Kristian Furuseth og Arne Erlandsen da de gikk på Jessheim videregående skole. Satsingen på idrett gjorde at fraværet ble høyt, men det sa ikke Kåre Syltevik noe på.

Han var glad i idrett, og han var ikke den som stakk kjepper i hjulene for dem som satset på idretten.

Arne Erlandsen glemte ikke rausheten til Syltevik, og da Erlandsen var trener for LSK i eliteserien, så vanket det klippekort på Åråsen på Syltevik.

1,86 i høydehopp

Vi legger raskt til at Kåre selv var en habil idrettsmann. Han hoppet blant annet 1,86 meter i høyde den gang stilen var saks. Det er høyt det!

Kåre kjenner så å si hele Ullensaker etter et langt liv som rektor ved Jessheim videregående skole, så er det ikke til å komme fra at kontaktflaten hans er stor.

– Han møter kjentfolk overalt hvor han går, og det er både viktig og sunt for ham, sier sønnen Dag Syltevik.

Sønnen Dag fungerer som portner og sentralbord på en dag som dette. Og det trengs, for det er mange som vil gratulere den staute hovedpersonen med dagen.

Første sprøyte

FØRSTEMANN: Kåre Syltevik var først ut av de eldre hjemmeboende i Ullensaker til få koronavaksine. Foto: Iselin Næss, Ullensaker kommune

Kåre Syltevik var den aller første i Ullensaker som fikk første sprøyte da vaksinen kom til vår kommune.

Jessheimpuls snakket med Syltevik da pandemien skyllet over oss i mars 2020. Da ba han oss alle puste med maven og spare krefter. For dette ville ta tid:

–  Er du nervøs i disse dager?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg var egentlig ikke så nervøs under krigen heller, sier den sindige mannen. Den gamle motstandsmannen har vært ute i pressede situasjoner tidligere, blant annet som leder av motstandsgruppen XU sitt arbeid i Ullensaker under andre verdenskrig.

Trening

– Hvordan får du dagene til å gå nå, Kåre?

– Daglig gymnastikk må til også her hjemme. Jeg er vanligvis på Spenst fem dager i uken, men nå må jeg trene hjemme. Jeg har det jeg trenger her, og så må vi alle utvise sunn fornuft, sier Syltevik.

– Jeg ser for meg at yngre folk kan bli utålmodige og rastløse; vi som er eldre vet hvordan man tar det rolig og er tålmodig. Og vi må ta det rolig, for jeg tror dette kan bli langvarig.

Dette sa Kåre i mars 2020. Og han fikk helt rett.

Ord blir fattige

Ord blir selvfølgelig fattige i et forsøk på å beskrive Kåre Sylteviks liv og virke, men at dagens jubilant har gjort inntrykk på veldig mange mennesker er selvsagt.

Motstandsmann under krigen, lærer, rektor, inspektør, idrettsmann, kinosjef, brannmann, frivillig arbeid i en rekke

I Aftenposten

Dette er teksten som sto i Aftenposten i går i anledningen 100-årsdagen til Kåre Syltevik:

Jubilanten er født i Nannestad og var rektor ved Jessheim videregående skole i 25 år – fra 1964 til 1989.

Etter Gymnastikkskolen og Universitetet i Oslo var han lektor og inspektør ved Telemark landsgymnas i Bø til 1964.

Kåre var alltid aktiv idrettsmann, og han var formann i Telemark fylkes idrettsnemnd – i tillegg til å være aktiv i politikk, foreningsarbeid, eldresaken og mye annet.

Han startet og ledet Kulturkafeen på Jessheim. Hver lørdag i 20 år samlet kafeen eldre til underholdning og nyttig informasjon.

Øvre Romerike Pensjonistuniversitetet ble etablert på Kåre sitt initiativ, og jubilanten er aktiv i Rotary den dag i dag. Han er X grad frimurer i St. Kolbein.

Under krigen organiserte og ledet Syltevik den militære etterretningen XU på Øvre Romerike. Kåre har gitt ut boken Motstandsarbeid rundt Gardermoen 1940-45.

Kåre har mottatt Kongens fortjenstmedalje, forsvarsmedaljen og Ullensaker kommunes kulturpris. Han er dessuten æresborger av Nannestad.

Syltevik var gift med sin kjære Liv i 67 år. Sammen fikk de tre barn, fem barnebarn og tre oldebarn.

Jubilanten har et dårlig bein, men er ellers frisk. Han holder foredrag, bor hjemme, trener og kjører Elbil.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.