Connect with us

Folk

I front med gnistrende kantineprosjekt

Avatar

Published

on

Ullensaker befinner seg helt i front når Gystadmarka ungdomsskole i august innfører pilotprosjektet kantinedrift med frokost og lunsj for 20 kroner dagen. Og ambisjonen er at flere skoler i kommunen hekter seg på.

Han prater med like stor overbevisning som en svovelpredikant, den godeste Magnus Tvedt-Øresland, avdelingsleder med ansvar for Gnist mat og opplevelser, arbeidstreningsprosjektet som håndterer kantinedriften og det meste av det som skjer i foajeen på rådhuset på Jessheim.

Frokost og lunsj for 20 kroner dagen

– En av tre ungdommer spiser ikke lunsj på skolen, og mange av dem igjen spiser ikke frokost. Det er en skandale, sier den tidligere profilerte matrådgiveren som nå er engasjert sjef og mentor for folk i arbeidstrening i Ullensaker kommune.

Pilotprosjekt

– Jeg tror vi kan telle på en hånd antall velfungerende kantiner i norske skoler, og akkurat det har vi lyst gjøre noe med i dette pilotprosjektet. Jeg er imponert over rektor ved Gystadmarka ungdomsskole som fikk tenning på denne ideen, og jeg er imponert over foreldreutvalget ved skolen, sier Tvedt-Øversland.

– Hva skal til for å kalle dette en suksess etter ett år. Hvordan skal dere måle suksessen?

– Vi vil foreta en nullpunktsanalyse ved skolestart i august for å finne ut hva slags forhold elevene ved skolen har til frokost og lunsj, og for å finne ut hvor mange som spiser frokost og lunsj. Pilotprosjektet vil være en suksess hvis flere elever spiser frokost og lunsj enn ved skoleårets begynnelse. Jeg håper for mitt bare liv at dette lykkes, for mat og kosthold for ungdommer i denne alderen er faktisk livsviktig. De vokser og utvikler seg jo for fullt i den alderen.

Richard Wold i farta med smaksprøver til 8. trinn og deres foresatte onsdag kveld. 

Matglede tidlig

Med på laget er kokk Richard Wold, en mann med solid erfaring fra restaurantjobbing og som har jobbet for Trond Moi.

– Bransjen er i endring, og jeg har lyst til å være med og bygge opp noe fra bunnen av, sier Wold til Jessheimpuls.

Matinteresse ligger latent hos unge folk

– Dessuten tror jeg det ligger en latent matinteresse hos unge folk. Det gjelder å lokke den fram og formidle og vise at matlaging er gøy. Jeg håper å kunne bake inn matlagingen her på skolen i det vi gjør i kantina, sier han.

Varm lunsj

– Har du menyen klar?

– Frokost blir kornprodukter og frukt i forskjellige varianter. Lunsj består av en varm rett og et sunt alternativ ved siden av. Intoleranse og religiøse føringer blir tatt hensyn til, sier Tvedt-Øresland, som ikke kan få snakket varmt nok om hva mat og felles bespisning gjør med folk.

Å spise sammen gjør noe med folk

– Mat er viktig på flere måter enn bare å spise. Det handler om å spise sammen og det handler om at alle skal med, hvis du skjønner. Det finnes dem som ikke har råd til frokost, men min påstand er at 20 kroner om dagen for frokost og lunsj er billigere enn å lage matpakke – og det er hvert fall billigere enn det mange handler på Joker-butikken rett her borte, sier han.

Overmodent

I Gnist mat og opplevelser er det i dag rundt 25 personer som er i arbeidstrening. De vil involveres i prosjektet, og Gnist har vært en suksess når det kommer til kantinedrift og jobbtrening på rådhuset. Tvedt-Øresland er ikke i tvil om at dette pilotprosjektet vil styres vel i havn også.

Det er overmodent for varm lunsj i skolen i Norge

– Det er overmodent i Norge å servere varm lunsj på skolen, og med dette prosjektet vil Ullensaker ligge helt i front når det kommer til kantinedrift i skolen. Tenk deg når andre kommuner skjeler til Ullensaker-modellen også når det kommer til kantinedrift, sier den energiske arendalitten med mathelse som religion.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.