Kontakt oss

Byhistorie

Kommunen kjøper Sundbytunet

Avatar

Publisert

Det politiske miljøet i Ullensaker er samstemt i avgjørelsen om å kjøpe historiske Sundbytunet. Overtakelse blir i juni 2024.

Kjersti Romsaas Sundby la i august i år ut gården som har vært i familiens eie i sju generasjoner for salg. I samråd med familien tok hun den endelige avgjørelsen om å legge livsverket sitt ut for salg for 65 millioner kroner. Nå er det andre enn henne som skal utvikle eiendommen videre.

HØYTIDELIG: Prosessen med å selge har pågått lenge, og mandag kveld var Kjersti Romsaas Sundby helt tydelig på at hun kun er spent på hva som kommer i kommunal regi samt at hun hele veien har ønsket at Ullensaker kommune skulle kjøpe livsverket hennes for å utvikle det videre i rett ånd. 

– Jeg er veldig glad for at det er Ullensaker kommune som kjøper eiendommen. Det var mitt ønske fra første stund, sier en lettere rørt – og ikke minst glad – Romsaas Sundby der hun står sammen med formannskapet, som for en liten time siden vedtok å kjøpe Sundbytunet.

Det har vær flere interessenter på banen, men da Ullensaker kommune tok kontakt så var det ingen tvil, sier Romsaas Sundby.

Til stede under den historiske kunngjøringen var Kjersti Romsaas Sundby med sønnene Kristoffer og Kristian, kommunedirektør Erling S. Kristiansen, Ståle Lien Hansen, Børre Lien Hansen, Thorbjørn Merkesdal, Lars Fjærli Hjetland, Lars Halvor Stokstad Oserud, Tom Staahle, Willy Kvilten, Lisbeth Bettan Lundberg, Lars Vidvei og Britt O. Knutsen.

Det er en underdrivelse å si at det var lystig stemning på Sundbytunet mandag ettermiddag.

Overtar i juni

– Jeg er glad for – og faktisk veldig stolt – at vi som et samlet politisk miljø er enige om viktigheten av denne eiendommen, og jeg er glad for at vi kan sikre området for framtidig bruk til det beste for Jessheim, sier ordfører Ståle Lien Hansen, som sammen med resten av formannskapet var glad over å kunngjøre at Sundbytunet blir en gave til Ullensakers befolkning, som han uttrykte det mandag ettermiddag.

Sondere bruk

– Hva tenker dere om bruk av huset?

– Vi overtar eiendommen i juni neste år, og vi skal ikke stå her og love bort noe til noen. Men det er mulig å legge til rette for arenaer – være seg kultur, kulturskole, museum, et festivalområde eller om et studiesenter kan legge samlinger til Sundbytunet og Jessheim, sier ordføreren.

– Vi skal bruke tiden fram mot overtakelse i juni 2024 godt, er beskjeden fra et samlet formannskap mandag kveld.

Mulighetene er mange

– Det aller viktigste nå er at vi har skaffet oss et mulighetsrom og handlingsrom. Og vi skal bruke tiden fram mot juni neste år godt, sier Lien Hansen.

– En unik mulighet som vi ikke kunne la gå fra oss, sier Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland.

– Det ble sagt under valgkampen – under en kulturdebatt i Kulturbanken – at Ullensaker kommune burde kjøpe Sundbytunet. Det sådde kanskje et frø, sier Venstres Thorbjørn Merkesdal.

– Dessuten var prosessen rundt bankbygget – mulig kjøp av det – med på gjøre det mulig å gå for dette kjøpet. Så det er grunn til å rose kommunedirektøren og hans folk i denne prosessen, sier Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud.

Viktig for byen

Dette området blir bare viktigere og viktigere etter hvert som byen Jessheim bygges, men i samråd med familien har Kjersti Romsaas Sundby tatt en avgjørelse om at Sundbytunet skal få utvikles videre av andre enn henne.

Kjersti Romsaas Sundby har realisert visjonen og drømmene hun har jobbet hardt for helt siden tidlig på 1990-tallet. Nå selger hun Sundbytunet til en kjøper som er innstilt på å ta stedet videre.

– Jeg har åttende generasjon med meg her i dag, og vi ser fram til det som skal skje med eiendommen i kommunal regi, sier Kjersti.

Tro mot historien

– Jeg ønsket å være tro mot generasjonene før meg, og derfor utviklet jeg Sundbytunet på den måten jeg har gjort, sier hun. Derfor står låven der modernisert og rak i Jessheim sentrum, og derfor er det park og lekeplass og mye luft i parken som kommer til å bli viktigere og viktigere for Jessheim som sted i årene som kommer.

Og i en tid der politikere, byråkrater og faglærte byutviklere snakker mye og varmt om møteplasser, grønne lunger og parker i bybildet, så bestemte bondedatter Kjersti seg tidlig for at det skulle være luftig og mye grønt i det som skulle utvikles på hennes eiendom etter at flyplassvedtaket kom i 1992.

Tok styring sjøl

– Jeg bestemte meg for å ha hånden på rattet i utviklingen av eiendommene våre i Jessheim sentrum veldig tidlig, sier Kjersti til Jessheimpuls.

EN GRØNN DIAMANT: Sundbytunet og Romsaasparken er en viktigere og viktigere del av byens sentrum, ikke minst når det bygges rundt om på alle kanter. Foto: privat

Alternativet var at eiendommen ble ekspropriert og – trolig – bygget ut på en helt annen måte enn den da 30 år gamle visjonæren så for seg i eget hode. Og de verdiene – grønt og luftig – er kvaliteter hun allerede da var overbevist om at kom til å bli viktige for et sted med så stor vekst som Jessheim ville få.

– Er du overrasket over den veksten vi har opplevd?

– Nei, det er bare å se på historien til stedene rundt for eksempel flyplassene Kastrup og Arlanda, så kunne vi se hvordan det ville bli her hos oss, sier Kjersti.

Visjonen

Når man driver gård så er det essensielt å overlate den i litt bedre stand til neste generasjon. Sånn har det vært med familiegården til Romsaas Sundby i sju generasjoner, og dette har hele tiden ligget langt framme i hennes egen bevissthet.

Men en gård som kom til å ligge midt i en by måtte drives på en annen måte enn tradisjonelt jordbruk, ikke minst på grunn av statlige og lokale føringer om fortetting i sentrumsnære strøk.

Les mer om eiendommens historie her:

Gården i sentrum og byens første bensinstasjon

– Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på og synliggjøre det som er gjort av andre som gikk foran oss, og det er også mye av grunnen til at jeg ville utvikle Sundbytunet til å bli det vi ser i dag. Gården er ivaretatt og jeg er litt stolt av hvordan vi har utviklet den videre, sier hun.

Og det er her hele essensen i beslutningen om å selge Sundbytunet  – 9 mål tomt og 2.400 kvadratmeter bygningsmasse – til noen som kan utvikle stedet videre.

– Jeg føler at jeg har realisert den drømmen og visjonen jeg hadde for Sundbytunet, og det føles helt riktig å la andre overta stafettpinnen, sier hun.

Avgjørelsen er tatt sammen med resten av familien, også i tråd med samtaler hun hadde med foreldrene sine for mange år siden.

Har planer

– Men Kjersti Romsaas Sundby er vel ikke skapt for å sitte med hendene i fanget og tvinne tommeltotter?

– Absolutt ikke, og jeg har nok å gjøre framover jeg altså. Blant annet har vi planer for Sundbytunet Eiendom AS, og jeg har en ambisjon om å jobbe mindre enn 200 prosent stilling i framtiden, sier hun.

Ivaretatt

Romsaas Sundby sier til Jessheimpuls at det er viktig å understreke at leietakerne på Sundbytunet er ivaretatt. Alle leieforhold blir med videre når ny eier overtar Sundbytunet, og dette har vært veldig viktig for henne.

– Hvor lenge har du syslet med tanken om å selge?

– Jeg har knadd og funnet ut av dette i eget hode de siste to årene, og jeg er trygg på at dette er den riktige beslutningen – ikke minst fordi det er solid drift her, eiendommen er gjeldfri og det er ingenting som må rustes opp. Jeg overlater et sted i god stand til den som overtar, og jeg som sagt veldig fornøyd med å ha realisert de ideene jeg hadde for eiendommen da det ble bestemt at hovedflyplassen skulle bygges på Gardermoen.

– Og følelsene til stedet?

– Det vil alltid være sterke følelser knyttet til Sundbytunet, men det er også mye av grunnen til at jeg ønsker å overlate til andre å utvikle stedet videre. Jeg har realisert det jeg så for meg, og tiden er inne for andre til å utvikle dette videre.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.