Kontakt oss

Abonnenter

Lang dags ferd mot maktskifte

Avatar

Publisert

KOMMENTAR

Fornemmelsen satte seg ganske tidlig valgkvelden. Det gikk mot maktskifte i Ullensaker, uten at noen ble veldig høye og mørke inn i kvelden av den grunn.

Tirsdag morgen er det eneste reelle spenningsmomentet hvem som får flest personstemmer. Dette blir klart – trolig – tirsdag ettermiddag.

Jessheimpuls skled rundt i sentrum og observerte valgvakene mandag kveld og natt til tirsdag.

Dette er vår rapport:

JUBEL OG SPENNING: Høyres Willy Kvilten jubler for Høyre mens Lise Kragset Furuseth og KrF venter i spenning. Det tok lang tid før KrF kunne konstantere at de er inne med en representant neste periode.

Hvis vi da ikke ser bort fra allsang til “We Are The Champions” fra den borgerlige valgvake i det Frøken Ur tikket mot midnatt, så var det edruelighet og dannelse å spore hos de partiene som var samlet på Bowlers.

Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti hadde slått seg sammen for å følge opptelling og prognoser, og hvis det går mot rent borgerlig flertall for de tre så skulle man tro det var grei skuring når det kommer til rent borgerlig flertall?

Dette status tirsdag morgen:

Brødrene Blå

Video da forhåndsstemmene i Ullensaker ble publisert her:

Men rundt midnatt var kun 71 prosent av stemmene registrert, så ingen ville ta bølgen for et endelig resultat. Flere tunge valgkretser manglet, så det var en viss moderasjon i feiringen, bortsett fra nevnte allsang av “We Are The Champions” inn i natten.

INNE ELLER UTE?: KrF og Lise Kragset Furuseth var ute tidlig på kvelden, men inne med ett mandag senere på kvelden. Dette symboliserer hvor jevnt og trangt det kan være i politikken. 

En liten halvtime før midnatt kom de rød-grønne innom for å gratulere sine politiske motstandere, noe som kan t0lkes s0m et signal om at slaget var tapt for dem? Men fortsatt ingen bastante seiersintervjuer fra de borgerlige – kloke av skade fra 2019. Da tapte de valget med en margin på anslagsvis 150-160 stemmer.

Se video og reaksjoner hos Senterpartiet her:

Forhandlinger?

Etter et valg blir det forhandlinger på kammerset.

Men er det handlingsrom og gode kort på hånden når det er rent blått eller rent rødt etter ferdig telling på rådhuset?

I Ullensaker er det tradisjon for at det partiet som er størst får ordføreren. Det er forventet at det blir tilfelle også denne gangen.

Og det er for tidlig å si noe om hvem som finner sammen for å holde på makten, for å få mer makt eller for å bli en del av en ny konstellasjon.

HVEM ER PÅ LAG?: Hvem snakker sammen og hvem holder sammen de neste fire år. Maktbalansen ser ut til å flytte seg i Ullensaker. Er alt avgjort, eller blir det stabling av nytt samarbeid? De neste dagene (kanskje ukene) avgjør hvem som får mest makt – og hvem som får litt eller ingen makt. Tegning: Egil Nyhus

Ingen ville snakke om det i løpet av valgkvelden, forståelig nok, for er det mye som skal fordøyes, være seg innenfor blokker eller på tvers av blokker.

Sent mandag kveld – eller natt til tirsdag – så var ikke alle stemmer registrert. Og selv om det garantert er skissert løsninger i form av “gi og ta” eller følere på tvers av blokker, så er den endelige maktbalansen ikke klar før om noen dager. Tidligst.

Makt er mer enn borgerlig eller rød-grønt flertall. Det handler om å få gjennomslag for sine politiske visjoner og saker.

Og det er i tidligste laget for den type seiertaler og politiske smykker.

Harde tak

Og skulle det bli – det meste peker i den retningen – opposisjon for de rød-grønne de neste fire år, så er det ingen slagen gjeng som setter seg til rette i kommunestyresalen når den tid kommer.

Det er dette videointervjuet et bevis på:

Jessheimpuls trekker – trolig gjør lokalpolitikerne det samme – pusten for å komme tilbake med nyheter når tallenes tale er fordøyd, analysert og knadd.

Men at det går mot blå dager i Ullensaker de neste fire år er mer enn sannsynlig – såfremt det ikke jobbes fram politiske finter eller strategier vi som står utenfor politikken ikke har tenkt på, sett eller er blitt informert om over eller under bordet.

Alle holder kortene tett i disse dager.

Valget er over.

Samtalene venter.

Så får vi andre vente og se.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.