Helse
Mallorca er mer enn
“byssan lull” for Lulle
94 år gamle Lulle Hansebråten er helt overbevist om at prosjektet “Det lille ekstra” gir mye ekstra livskvalitet. Blid som ei sol er hun nylig hjemkommet fra sydentur med 53 andre eldre.
Muligheten til å dra på tur til Mallorca på denne måten er med og løfter livskvaliteten til de store høyder, sier Lulle Hansebråten og Else Hornæs til Jessheimpuls en liten uke etter at de kom tilbake fra en uke med sommer, sol. sjø og løsslupne dager i Mallorca. Og skal vi tro både de eldre som reiser på tur og elevene fra Jessheim videregående skole – og det skal vi selvfølgelig – så er dette et opplegg absolutt alle vinner på.
Celina Berg (t.v.), Else Hornæs, Kamilla Kuzyakhmedova og Lulle Hansebråten. Foto: Øyvind Mo Larsen
Praksis
Elever som studerer til å bli helsefagarbeider ved Jessheim videregående kan melde seg på “Det lille ekstra” som en del av praksisen i løpet av de to årene de går på skole. “Det lille ekstra” går kort forklart ut på at de besøker eldre som bor hjemme eller i omsorgsbolig og blir bedre kjent med dem.
Dette løfter livskvaliteten til store høyder
Lulle Hansebråten
Lulle Hansebråten fikk vennegave av Else Hornæs da de feiret Lulles bursdag under ferieoppholdet på Mallorca. Foto: Privat
– En klar fordel med dette er at elevene ikke blir introdusert for eldre som er helt på tampen av livet. På denne måten møter de eldre som er friske og som klarer seg selv. Det blir en mykere vei inn i helsefaget, sier Siri Bogstad, lærer ved Jessheim videregående skole.
Føler vi er verdt noe
Else Hornæs
– Dette er koselige jenter som er interessert i oss som personer, sier Else Hornæs og Lulle Hansebråten.
– Det gir oss en god følelse og jeg føler at vi er verdt noe, sier Hornæs.
Kamilla Kuzyakhmedova og Else Hornæs hygger seg på tur og på tvers av generasjoner. Foto: Privat
Nyttig for elevene
– Vi vokser jo på dette også. De forteller oss at vi gjør en god jobb, og vi blir ganske godt kjent, sier Kamilla Kuzyakhmedova og Celina Berg. De går andre året på helsefag, og de trives utrolig godt i jobben.
– Men ville dere kommet dere på tur hvis det ikke var et opplegg som “Det lille ekstra”?
– Ikke på denne måten, er den kontante beskjeden fra de to voksne damene, som ble gode venninner etter å ha møtt hverandre da de flyttet til Gystadmyr.
– Og Mallorca innfrir hver gang?
– Så til de grader. Der er det underholdning, god mat og drikke og dans inn i de små timer, smiler Lulle. Hun har feiret bursdagen sin på Mallorca de siste fire årene, på tur med nettopp Else og andre livsglade eldre fra Ullensaker.
– Hvordan er denne gjengen å dra på tur med, jenter?
– De er faktisk ganske viltre, til tross for at snittalderen er 77 år, smiler Kamilla og Celina.
Mosjon er viktig for Lulle og Else.
Ferdige med skrøner
– Så dere juger og skrøner på tur?
– Nei, det er vi ferdige med, sier Lulle og Else og smiler til hverandre.
– Men vi hygger oss med god mat og drikke, shopping og godt selskap, sier duoen som fant hverandre i godt voksen alder.
– Hvordan er hverdagslivet her på Gystadmyr?
– Vi trives godt her begge to. Vi kan ta buss til sentrum og handle, og det er en del aktiviteter her på huset. Men jeg trener ikke så mye lenger. Jeg er dessverre blitt litt lat, sier Lulle.
Men sydenturen neste år er hun klar for.