Kontakt oss

Jessheimdagene

Mona på sporet av ny musikk

Avatar

Publisert

Mona Grytøyr tar med seg nye sanger og kompetente musikere på scenen under åpningsdagen av Jessheimdagene. Det er verdt å glede seg til.

Det begynner å bli en stund siden Mona Grytøyr – som ga ut sin første singel da hun 13 år gammel – presenterte ny musikk. Det har sine grunner, men så er da Mona ei dame som alltid har gjort ting på sin måte, og sangen hun nylig ga ut (se video lenger ned) bærer bud om at ventingen ikke har vært forgjeves.

– Men vi rykker tilbake til start. Du var tidlig ute som sanger?

Tidlig krøkes

– Moren og faren min har alltid drevet med musikk, og da jeg vokste opp sto det sanganlegg i kjelleren. I samme rom sto et kraftig stereoanlegg, så jeg spilte vinylplater på anlegget og sang med musikken via sanganlegget, sier Mona.

I platehylla til mor Liv og far Bjørn fant hum album med Donna Summer, Rush, Ac/DC og Pat Benatar, og det var en sang med sistnevnte som sørget for at hun havnet på tv og fikk både rikspresse og sladderpresse på døren i etterkant.

På “Halvsju”

– Faren min gjorde et opptak med en kassettspiller en gang jeg sang. Han sendte inn kassetten til Nrk, og jeg ble plukket ut til å opptre i ungdomsprogrammet Halvsju – hvor for øvrig Stian Carstensen også var med, sier Mona.

Se Stian Carstensen på Halvsju her:

Det var ingen liten bedrift å bli plukket ut til å opptre på tv i 1982. Norge hadde en kanal, og “Halvsju” var det eneste programmet for ungdom.

New Jordal Swingers

Morsomt er det også at det var ett av landets mest kjente band som sto på scenen sammen med Mona da hun framførte “Hit me with your best shot”, en sang som Pat Benatar gjorde til en klassiker.

Se Mona på Halvsju her:

Det ble som sagt mye oppmerksomhet i kjølvannet av opptredenen, og plutselig var VG og ukeblader og Se&Hør på døra hjemme på Morgreina, og for jenta som ikke fant seg helt til rette på skolen var det surrealistisk å være midtpunkt og den alle ville være sammen med.

– Jeg trivdes aldri noe særlig på skolen, sier Mona, som i voksen alder fikk konstatert diagnosen ADHD.

Energi

– Mye falt på plass da, for det har vært mye følelser og tankevirksomhet og konsentrasjonsproblemer opp gjennom årene. Men jeg kanaliserte mye gjennom musikken og det å lage annen kunst, legger hun til.

I dag har hun kuttet ut medisiner, og mye av energien hun har i seg kanaliseres ut gjennom musikken og låtskrivingen.

– Koronatiden har egentlig vært ganske tøff, og jeg er glad for at jeg har kunnet bruke en del av tiden til å skrive musikk, sier hun.

Se video av Monas ferske utgivelse her:

Tom med visper

Ekstra deilig har det vært å samle lojale og dyktige musikere rundt seg for å ta turen inn i studioet til Kent Årøe for å spille inn det som har kokt i henne.

– Jeg hadde ikke holdt på uten disse musikerne, sier Mona.

Musikerne hun tar med seg på scenen onsdag – klokken 19.10 ute på torgscenen i Jessheim sentrum – er Tom Vespestad, Joachim Bye Svendsen og Mikkel Bårdal.

– Mikkel er en ung bassist som bringer nye impulser inn i mitt musikalske univers, og jeg synes det er ekstra stas at trommeslager Tom Vespestad har sagt ja til å bli med ut og spille igjen, sier Mona, som kan røpe at han til og med tar med seg visper.

– Akkurat det sitter nok langt inne for ham, men han gjør det, smiler hun.

Modnet

– Hva sier du hvis jeg hevder at du har modnet som låtskriver?

– Jeg føler i hvert fall at jeg er på et veldig riktig sted nå, både personlig og som låtskriver. Så du har kanskje rett i det. Jeg leter etter det tidløse uttrykk i musikken min.

Fersk sang

– Hva kan du si om den ferske sangen “Digidate”?

– Den er skrevet sammen med søsteren min Stine, og den er inspirert av en Tom Waits-låt.

– Veien videre?

– Målet er å få gitt ut de nye sangene som et album. Jeg har ikke gitt ut album siden 2006, så det ser jeg fram til.

– Jeg presenterer dessuten mange av de nye sangene på onsdag. Og jeg håper selvsagt å se så mange som mulig der, sier Mona.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.