Kontakt oss

Abonnenter

Musikkmotoren hedret med pris

Avatar

Publisert

TILBAKEBLIKK 2019
Frode Larsen har vært sentral i det aller meste som har skjedd innen rock og blues på Jessheim og i Ullensaker siden slutten av 1970-tallet. I kveld fikk han Jessheimprisen.

Den lange og slanke 58-åringen har ganglag som en rastafari, og han er alltid rolig som skjæra på tunet. Men under åpningen av Jessheimdagene 2019 ble Frode temmelig satt ut da han forsto at Jessheimprisen tilfaller nettopp ham.

Beskjeden koordinatoren av det som skjer på scenen under Jessheimdagene hadde fått beskjed om at det ikke deles ut noen pris i år. Men det ble det.

– Dette er lagarbeid hele veien, sa en rørt og ikke minst overrasket prisvinner da han fikk summet seg.

RØRT: Det var en rørt Frode Larsen som mottok prisen.

Lokomotiv

Frode Larsen er for veldig mange synonymt med blues, konserter, band og uselvisk kulturarbeid. Det har det vært helt siden slutten av 1970-tallet. Det var da Larsen tråkket inn i musikkens verden – og ble der. Han har selv uttalt at han begynte å spille i band fordi han hadde kassevogn med plass til bandutstyr og band. Det første bandet han spilte i var Ulne Saker. Siden er det blitt mer blues enn rock for den sindige herremannen. Larsen’s Last Chance og Chicago Bound er to band som til evig tid er knyttet til denne mannen. Søndagsblues og jam med Garasjebandet er også knyttet til Frode Larsen.

PRISVINNER: Frode Larsen fikk kommunens kulturpris i 2010. I kveld mottok han Jessheimprisen. Tegning: Egil Nyhus

Punk

At det ble musikk har også å gjøre med at punk og new wave blåste inn fra England på slutten av 70-tallet.

– Den musikkformen viste oss som var unge at veien opp på en scene er kortere enn vi fryktet. Du trengte ikke en trailer med utstyr for å spille på klubber, og skiftet fra stadionrock til klubbscener gjorde også at klubbene booket band igjen, sa Frode Larsen til undertegnede i forbindelse med utgivelse av live-album med egne sanger for noen år siden.

– Du forbindes først og fremst med blues?

– Jeg har alltid vært inne i bluesen, men har også forankring i rocken og litt i jazzen. Jeg tror det gjenspeiles litt i de prosjektene jeg har gjort under eget navn, sier Frode om egne referanser og preferanser.

GODT OPPMØTE: Mange tok turen til sentrum da Line Gustavsen og ordføreren åpnet Jessheimdagene. Regnet tidligere på dagen glimret også med sitt fravær. 

Tilrettelegger

Det er mange som har nytt godt av Frode Larsens realkompetanse innen feltet musikk. Han har vært en pådriver for mange festivaler opp gjennom årene, han har vært viktig for musikkmiljøet og unge folk som har begynt å spille og han er en viktig brikke i Jessheimdagene og gjennomføringen av alle konserter i løpet av disse festdagene.

Larsen har vært med helt siden Tore Kværner spurte om han ville bli med på oppstarten av nye Jessheimdagene i 1999. Da hadde festdagene ligget nede siden midten av 1980-tallet. Og resten er egentlig historie. Hvert år ser vi den sindige mannen bevege seg rundt i sentrum på sitt sedvanlig vis: rolig, smilende og sjelden eller aldri med puls over det som er et godt stykke under hvilepuls.

Kulturpris

Jessheimprisen 2019 er ikke det eneste synlige tegnet på at omgivelsene verdsetter Frode Larsen og det han står for. I 2010 fikk han Ullensaker kommunes kulturpris for sitt utrettelige arbeid som kulturarbeider, pådriver og for sin entusiasme for lokal kultur.

Og det er mye av det samme utrettelige arbeidet Larsen legger nedlegger som gjør at han får Jessheimprisen.

– Frode har en unik evne til å kombinere struktur og kreativitet. Han er ryddig i planleggingsprosesser, og han gjør en uvurderlig jobb under Jessheimdagene. Han har full kontroll og holder tak i det meste som må gjøres i forbindelse med artister, scene og lyd og lys, sier Tore Kværner.

ÆREFULLT: Det er ærefullt å dele ut Jessheimprisen, og i år var den svært fortjent, sier ordfører Tom Staahle.

Her er juryen begrunnelse:

“Årets vinner av Jessheimprisen er en person som spiller på mange strenger, Både som organisator, artist & kunstner. Vedkommende har ikke typisk grønne fingre, men likte seg likevel på Gartneriet. 

Han er en utpreget ildsjel med sitt arbeid opp mot ungdom, og taler ofte ungdommens sak. Han er engasjert i 17.-mai komiteen og tenning av julegata. Han er en tilrettelegger og har stor gjennomføringsevne og sørger for at byen samles til feiring av store begivenheter. Vedkommende er diplomatisk, raus, snill, blid og har en dedikert tilstedeværelse som alle rundt han beundrer og setter stor pris på. Hans lune og avbalanserte væremåte gir trygghet for omgivelsene. Han har vært programansvarlig for de siste 21 Jessheimdager som er arrangert.

Og vi i komiteen er takknemlige og uendelig glad for å ha han med på laget.

Årets Jessheimpris går til Frode Larsen.”

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.