Kontakt oss

Byhistorie

Har satt farge på Jessheim i 70 år

Avatar

Publisert

De innfødte sier Sletvold når de snakker om butikken Fargerike i Ringveien. Familiebedriften på Jessheim er 70 år i 2019.

Det begynte i det små, som det ofte gjør, da Lars Sletvold  startet opp parkettsliperbedrift på Jessheim. Det fantes ikke, og Lars så en mulighet og nisje.

– Han var den eneste i området, sier Rolf Sletvold, som kom inn i bedriften etter å ha utdannet seg i Sverige. Og med Rolfs inntreden begynte Sletvold å legge gulvbelegg.

2019: Knut og Thomas Sletvold deler kontorpult. Foreldrene Eva og Rolf overlot firmaet til brødrene i 1998, men de blir spurt om råd den dag i dag. 

Håndverk

– Det har vært håndverk hele veien, sier Rolf, som sammen med kona Eva bygde enebolig der Fargerike holder til i dag. Årstallet var 1969, og familiebedriften – og bygget på eiendommen – har sakte men sikkert vokst seg større.

– Det sto aldri en bil i garasjen, for der var varelager, sier Rolf, som alltid har jobbet i et større område enn lokalt på Jessheim. Han har mange mil bak seg som leverandør av belegg til andre butikker rundt omkring på Østlandet og oppover i dalstrøkene.

Garasjen lager

– På solskinnsdager rullet Rolf ut varebeholdningen fra garasjen her hjemme, og folk kom, kikket og handlet både tepper og belegg, sier Eva.

Etter hvert kom det et 60 kvadratmeter påbygg. Det ble butikklokaler, og slik har det vært bygget på og bygget på etter hvert som behovet for utvidelser har meldt seg.

– Vi holdt på å få vinmonopol her også, men da sto det i avisen at skolebarn ikke hadde godt av å se folk som handlet på vinmonopolet, sier Eva. Butikken er nabo til Jessheim skole og ressurssenter.

1999: Slik så brødrene ut da familiebedriften markerte 50 år. 

Knut og Thomas

BARTENDER: Thomas Sletvold som bartender når fargecoctails skal lages. Slik så en annonse ut i sin tid. 

I dag er det sønnene Knut og Thomas som styrer familiebedriften. Knut har håndverksbiten, og Thomas har ansvaret for butikken og nettbutikken.

– Vi var tidlig ute med nettbutikk. Det har vi hatt i 10 år, sier Thomas (47). Han er stort sett å finne på kontoret eller i butikken. Knut er mye ute på farten der de har oppdrag.

– Det mange vet er at vi har ganske store kunder i porteføljen vår, sier Knut. Kongsvinger videregående skole og Lovisenberg sykehus er to av de større jobbene de har nå.

– Men ingen jobber er for små. Vi er hjemme hos private også vi.

FAR OG SØNN: Rolf og Knut Sletvold sammen i butikken (årstall uvisst). Knut lå ofte i barnevogn da Rolf var rundt og leverete varer til andre butikker. 

Tøft å drive

– Generelt tøft å drive butikk i 2019?

– Ja, det er tøft i alle bransjer, men det går bra hos oss.

– Flyter dere på navn og godt rykte?

– Det er flest innflyttere her nå, og de færreste kjenner til vår butikkhistorie. Det handler om kvalitet på det vi gjør og servicen vi kan tilby – og der er vi gode, sier brødrene, som roser lojaliteten til de ansatte. Mange har vært med lenge.

TIDLIG UTE: Vi satset på nettbutikk allerede for 10 år siden, men kunnskap og god service i butikken er like viktig, sier Thomas Sletvold, her fra et oppslag i Finansavisen.

Lojale ansatte

– En av medarbeiderne våre ble pensjonist i fjor. Han ble ansatt den dagen Thomas ble født, sier Eva, som med handelsbrev i bagasjen alltid har vært aktiv i butikken. Hun og ektemann Rolf lot sønnene overta i 1998. Da jobbet Knut allerede i bedriften, mens Thomas var reiseleder ute i Europa.

– Jeg fikk beskjed om at hvis jeg skulle jobbe i bedriften, så var tidpunktet nå, sier Thomas.

Og slik ble det.

FAGBREV: Skolerte ansatte som kan faget sitt har alltid vært viktig i familiebedriften til Sletvold. Her er grunnlegger Lars Sletvold sitt fagbrev som linoleumlegger fra 1960. 

Ikke valg

– Lå det i kortene at dere skulle overta?

– Jeg hadde vel ikke noe valg, smiler Knut.

– Det gjorde vel egentlig det, men vi har ikke angret.

Samarbeid

– Hva er hemmeligheten for å lykkes?

– Godt samarbeid, sier Eva kontakt.

– Vi var et bra team, sier Rolf og ser bort på kona.

VOKST: En gang var det bare et bolighus på eiendommen. Men familiebedriften har vokst jevnt og trutt siden de etablerte seg på denne tomten på Jessheim i 1969. 

Deler pult

– Og dere brødrene?

– Vi deler kontorpult og sitter rett overfor hverandre. Vi samarbeider godt, og vi har jo i praksis ansvaret for hver vår del av bedriften. Men godt samarbeid oss imellom er en nøkkel.

– Og gode ansatte er helt essensielt, supplerer Knut.

– Deres barn inn i bedriften?

– Det er ingen automatikk i det. Det er tøft å drive butikk i dag.

– Tepper, belegg og maling går aldri av moten?

– Tepper er faktisk på vei tilbake. Det har skjedd mye på den fronten, og trenden tilsier nå tepper.

Sletvold – eller Fargerike, da – har holdt til på Jessheim i 70 år. I slutten av mai blir det skikkelig markering tre dager til ende – fra 23. mai.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.