Kontakt oss

Abonnenter

Nye steg jorden rundt

Avatar

Publisert

Denne gjengen har bidratt til at løpeglade folk har løpt en distanse tilsvarende 22 ganger jorden rundt i regi av legendariske UKI-karusellen. Lørdag er sesong nummer 58 i gang.

I midten på dette bildet står Arne Luke. Han har fullført UKI-karusellen 57 ganger etter årets sesong. Arne har deltatt helt siden “karusellen” så dagens lys i 1966.

– Jeg har løpt alle år, helt siden jeg var 21 år i 1966. Men ett år fikk jeg ikke mange nok løp til at det ble godkjent gjennomført, Luke til Jessheimpuls.

Adelsmannen Arne

Arne Luke  er fast bestemt på å gjennomføre årets sesong, og det lukter 60 gjennomførte sesonger om noen år for mannen som topper adelskalenderen over antall gjennomførte år.

Onsdag betyr sammenkomst for dugnadsgjengen på Jessheim friidrettsstadion, og Nils Kristen Wiig er klar med skolebrød og kaffe til den trofaste gjengen.

– Vi har gulrøtter på bordet også, men det er mest et sunt alibi, smiler Nils Kristen, som må sies å være sjefen over alle sjefer når det kommer til UKI-karusellen.

Kjappe fakta om UKI-karusellen

  • Arrangeres for 58. gang i 2023
  • UKI-karusellen ble arrangert for første gang i 1966
  • UKI-karusellen var den første i sitt slag
  • Det har vært gjennomført 447 stevnedager
  • Det er delt ut 37.000 premier
  • Det har vært gjennomført 172.000 enkeltstarter
  • Distansen løpt tilsvarer 22 ganger jorden rundt
  • 198 personer har løpt UKI-karusellen 25 ganger
  • Rekorden for antall løpende var 2.000 registrerte i 1982
  • Arne Luke troner øverst på adelskalendere med 56 gjennomførte sesonger

– Klare til dyst i år igjen?

– Ja, første løp er lørdag førstkommende. Da blir det tre kilometer på vei, sier Nils Kristen Wiig og de andre entusiastene. Helge Velure, Agneta Roth (ikke med på bildet, Halvard Merlid, Tore Ragnar Olsen, Arne Luke og Ole Kristian Wiig.

Link til mer informasjon og påmelding finner du ved å TRYKKE HER

Det er et gap mellom toppåret 1982 (med 2.000 påmeldte) til dagens versjon av UKI-karusellen (anslagsvis 150 startene i 2022), uten at arrangørene henger så voldsomt med hodet av den grunn.

Husker du denne hyllesten til UKI-karusellen?

Rundingsbøyer og latterkrampe

De har hele veien hatt fokus på at UKI-karusellen er en møteplass der folkehelse og trivsel er de viktigste faktorene. Sånn var det da UKI-karusellen så dagens lys, som den første i landet i sitt slag, og slik er det nå i 2023.

– Hva kan du lese ut av statistikken, Nils?

– Statistikken forteller oss at folk var i veldig god form da UKI-karusellen var på sitt største på 80-tallet. De dårligste den gang ville ha hevdet seg vesentlig bedre i dag, sier Wiig.

Løp når du vil

Selv om de forskjellige distanser har sine løpsdager gjennom sesongen, så fortsetter UKI-karusellen med tilbud om at folk kan registrere sin tid og sende den inn hvis det ikke passer å løpe på selve løpsdagen.

– Vi begynte med dette under pandemien, og vi fortsetter med dette tilbudet, sier Wiig.

NM i juli

Samtidig som UKI-karusellen skal håndteres administrativt, så jobbes et iherdig med forberedelser til NM i friidrett på Jessheim stadion i juni i år.

– Det blir mesterskap over tre dager, og per i dag er alle de internasjonale navnene med under mesterskapet, sier Nils Kristen Wiig.

NRK har meldt sin ankomst i rikt monn; det blir 40 arbeidene, 10 kameraer og mange timer med sending hver dag, i tillegg til kveldssendinger de tre dagene mesterskapet pågår.

– Dette er tredje gang vi arrangere NM, og vi håper på 3.000 publikummere og god stemning under dette arrangementet også, er omkvedet på friddrettskontoret.

Men først er det UKI-karusellen, og den er i gang fra lørdag denne helgen.

Folkehelse og tradisjon i hvert eneste steg.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.